Híreink

Hidegkörkép - felkészülés a hóra

2012. február 06.

Huzamos ideig szokatlanul nagy hidegre kell számítani, hangzott a figyelmeztetés. Ennek megfelelően a Katasztrófavédelem és a Védelmi Bizottságok kiemelten kezelték a felkészülést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Előrejelzési Főosztály, Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztálya még péteken (február 3-án) adott ki előrejelzést, amely a hétvége tényei alapján nagyon pontosan jelezte előre az időjárást. Mi várható a továbbiakban.


Tájékoztató az ország területén várható időjárásról 2012. február 3-10-ig
 
Péntek
 
A hétvége időjárását mediterrán ciklon alakítja. A déli országrészben kora délutánig (15:00 LT) általában lepel-3 cm friss hó hullott. A havazás fokozatosan tovább terjed észak, északkelet felé. A fővárost a késő esti órákban éri el a csapadékzóna. Késő estig a lehulló hó vastagsága a déli megyékben 10-20 cm-re nő, az Alföld többi részén lepel-10 cm várható.
 

 
Szombat
 
Szombat reggelig a havazás a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed. Péntek éjszakától szombat éjjelig a Dunántúl délkeleti részén és az Alföld déli tájain a hóréteg 25-45 cm-re hízhat, az északnyugati megyéket leszámítva az ország többi részén jellemzően 10-25 cm valószínű. Összességében tehát vasárnap hajnalig a kialakuló hóréteg vastagsága – a számítások szerint – délen akár az 50 cm-t is elérheti. A legkevesebb hóra továbbra is északnyugaton számíthatunk, ott 2-10 cm valószínű. Budapest térségében 15-20 cm hó várható.
 
Vasárnap
 
Vasárnap délelőttől nyugat felől várhatóan fokozatosan megszűnik a hóesés, a legtovább északkeleten számíthatunk hóra. Vasárnap délutánig általában még további lepel-5 cm, északkeleten 5-10 cm hó hullhat.
 
Péntek éjszaka főként délen és keleten már több helyen fordulhat elő kisebb hófúvás.
Szombaton a megerősödő északi, északkeleti szél az ország középső harmada, negyede kivételével többfelé okoz hóátfúvást-hófúvást. A legerősebb széllökések (45-70 km/h) szombaton a Nyugat-Dunántúlon és az ország északkeleti részén várhatók, amelyek a vastag hóval borított részeken erős hófúvást eredményezhetnek, amely magas hótorlaszokat emelhetnek. A szél szombat estétől, éjszakától fokozatosan mérséklődik, de vasárnap napközben elsősorban az ország északkeleti részén még számítani kell hófúvásra.
 
Hétfő, kedd
 
A jövő hét első napjaiban újabb havazás várható. Hétfőn a délutáni órákban a déli országrészben havazás kezdődik, amely éjszaka észak felé terjeszkedik. Kedden a Tata-Kecskemét-Békéscsaba vonaltól nyugatra sokfelé valószínű havazás. Az ország északkeleti harmadán csak hószállingózásra, kisebb havazásra számíthatunk, másutt azonban (a jelenlegi előrejelzések szerint) 5-30 cm hó hullhat, a legtöbb, akár kevéssel 30 cm feletti délnyugaton.
Hétfőn és kedden a Dunántúlon az északi, keleten az északi, északkeleti szél erős, helyenként viharos lesz, amely hófúvást okoz, a Dunántúlon nagy területen számíthatunk hófúvásra!
 
Szerdától
 
A jövő hét második felében már nem valószínű havazás, gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél. Folytatódik a nagyon hideg idő, az elkövetkező 10 napban lényeges enyhülés nem lesz. A jövő hét második felében a kevésbé felhő helyeken éjszaka -22, -25 fokig is lehűlhet a levegő.
 
 
A hőmérséklet minimális és maximális értékei országosan:
 
Napok
Minimum [°C]
Maximum [°C]
Szombat
 -9, -15
-8, -13
Vasárnap
-10, -15
-7, -13
Hétfő
-14, -22
-7, -12
Kedd
 -9, -15
-4, -9
Szerda
 -9, -20
-3, -9
Csütörtök
-16, -24
-6, -11
Péntek
-16, -24
-6, -11
 
 
2012.02.03. 15:45

Vissza

Ezt a hírt eddig 1446 látogató olvasta.