Híreink

Hidegkörkép - Hétfői frissítés

2012. február 06.

Február 6-án hétfő reggel dél, délkelet felől újabb mediterrán ciklon éri el az országot, havazás kezdődik, amely napközben észak, északnyugat felé terjeszkedik. A havazás kedd reggeltől kelet felől egyre nagyobb területen megszűnik, délután már csak délnyugaton valószínű hóesés. A jelenlegi számításaink szerint kedd délutánig az ebből a ciklonból hulló friss hó mennyisége délnyugaton, délen – Baranya, Somogy, Zala, Tolna megyében, illetve Bács-Kiskun nyugati részén) – elérheti a 20-30 cm-t. Északabbra és az ország középső részén (így Budapesten is) 10-15 cm a legvalószínűbb. A legkevesebb hóra (5 cm alatt) északkeleten van kilátás.


Hétfőn a déli, kora délutáni óráktól Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyében, illetve Somogy északnyugati részén egyre többfelé viharossá fokozódik északi szél (60-80 km/h), amely a késő esti órákhoz közeledve erősödő hófúvást okoz, amely kedden is folytatódik. Hétfő estétől kedd délutánig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes részein az északi szél ismét gyakran megerősödik (40-60 km/h), ezért ismét hóátfúvások keletkezhetnek.
 
Február 8-án szerdától havazás és hófúvás már nem várható az országban, ismét a Kelet-európai-síkság fölött elhelyezkedő anticiklon alakítja döntően időjárásunkat, száraz, nagyon hideg levegő áramlik fölénk. A hideg levegő, a vastag hótakaró és a gyenge légmozgás miatt a kevésbé felhős területeken nagyon erős éjszakai lehűlésre kell számítani, -20 fok alá a csökken a hőmérséklet. 
A hőmérséklet minimális és maximális értékei országosan:
 
Napok
Minimum [°C]
Maximum [°C]
Vasárnap
 
-6, -11
Hétfő
-13, -20
-7, -13
Kedd
-7, -13
0, -9
Szerda
-12, -22
-3, -9
Csütörtök
-13, -22
-6, -11
Péntek
-15, -24
-5, -11
Szombat
-15, -24
-4, -9

Vissza

Ezt a hírt eddig 1209 látogató olvasta.