Híreink

Egérút Plusz - dinamikus navigációs alkalmazás különleges igényekhez

2012. május 02.

Gyorsan, pontosan célba érni – ez a beavatkozásoknál különösen fontos, de a katasztrófavédelemben a napi munka során is elengedhetetlen. Az Egérút Plusz egy olyan - okostelefonokon futó - navigációs alkalmazás, amely a felhasználói célok és igények szerint alakítható, fejleszthető. Speciális POI adatbázis, saját operátori központ, egyedi lezárások vagy korlátozások, flottairányítás, mindez nem akadály! Az ingyenesen letölthető és használható Egérút online navigációs alkalmazás továbbfejlesztésével készülő Egérút Plusz-szal mindez és még több is megvalósítható.


Előzmények
 
Napjainkban az okostelefonok egyre nagyobb teret hódítanak a mobilkommunikáció területén, így számos fejlesztés irányul erre az eszközre. A mobiltelefon sok esetben már nem csak telefonként funkcionál, hanem – az egyre kedvezőbb előfizetői csomagoknak is köszönhetően – egy mobil kapcsolattartási eszköz. Kézenfekvő hát, hogy az egyre szélesebb körben terjedő navigációs szolgáltatás se egy külön eszközön, hanem az amúgy is “állandóan kézben lévő” mobilon fusson. Az Egérút készítői[1] is ezt a tendenciát figyelembe véve kezdték meg navigációs alkalmazásuk - az Egérút alkalmazás - fejlesztését okostelefonokra.
 
Az Egérút alkalmazás
 
Az Egérút egy öntanuló, folyamatosan fejlődő navigációs rendszer. A felhasználói készülékekből automatikusan beérkező forgalmi adatokat, a központi operátor által rögzített eseményeket (balesetek, forgalmi akadályok, stb.) a központi szerver folyamatosan feldolgozza, és összeveti a korábbról tárolt hisztorikus adatokkal. A rendszer a kapott adatok valós idejű feldolgozásával tervezi meg és - online kapcsolaton keresztül - navigálja el a felhasználót a számára aktuálisan leggyorsabb útvonalon. Az Egérút rendelkezik valamennyi off-line navigációból ismert és elvárt funkcionalitással, úgy mint hangnavigáció, kedvencek megadása, térképforgatás, vagy fix északi irány, úticél megadása térképen, várható érkezési idő, stb.
 
Az alaptérkép
 
Az Egérút ingyenes - jelenleg androidos okostelefonokon futó[2] - navigációs alkalmazás alaptérképea GeoX Kft. által készített és karban tartott DSM-10 térkép[3], melyet az OKF dolgozói és a tűzoltóságok is jól ismerhetnek intranetes térinformatikai rendszereikből, (pl.: KAP). A térkép Magyarország valamennyi település kül és belterületeit egységes adattartalommal, navigációra alkalmas topológiai szerkezetben tartalmazza, melyhez komplex közlekedési adatbázis[4] is kapcsolódik. A térkép folyamatosan karban tartott, így nemcsak a főútvonalak újonnan átadott szakaszai jelennek meg a lehető legrövidebb idő alatt az alkalmazásban, hanem az új lakóterületi beépítések, a létrehozott körforgalmak, vagy kiépített ipari területek is.
Az Egérút navigációs alkalmazás térképe nem a mobilkészülékekben, hanem a központi szerveren tárolt, így a térképfrissítések - automatikus frissítés beállítása esetén - a készüléken futó Egérút alkalmazásban is a központi szerver frissítésével egyidőben megjelenik.
 
Az operátori szolgálat
 
Az Egérút online navigációs alkalmazás előnye, hogy a navigációt egy operátor is segíti, aki folyamatosan figyeli az ország területén létrejövő forgalmi akadályokat. A hosszabb távú, előre tudható forgalmi akadályok (pl. út vagy közműépítés, árvíz miatt lezárt szakaszok) mellett az operátor rögzíti a rövid távú, akár hirtelen jött eseményeket is (pl.: közúti baleset, rendezvény miatti útlezárás). A lezárások, vagy lassítások azonnal érvénysítésrere kerülhetnek a navigáció rendszerében. Az eseményt követő első tervezés már figyelembe veszi a megváltozott forgalmi körülményeket. Így válik a navigáció dinamikussá az aktuális forgalmi helyzethez alkalmazkodóvá.
 
A közösség
 
Az Egérút okostelefonokon futó ingyenes alkalmazás előnye, hogy a felhasználói készülékek a tervezés során folyamatosan forgalmi adatokkal látják el a szervert, mely adatokat a központ tárol, elemez és felhasznál későbbi tervezései során. A navigációk során gyűjtött adatokból - azok számosságának növekedésével egyre pontosabban - rajzolható ki a forgalom térbeli és időbeli változásának dinamizmusa. Az adatok visszatáplálva a rendszerbe módosíthatják a legrövidebb időre optimalizált tervezés útvonalat annak függvényében, hogy melyik útvonalon, milyen időszakban terveztetünk a rendszerrel.
 
Eszközigény
Az Egérút okostelefonokon futó navigációs alkalmazás jelenleg androidos készülékekre tölthető le ingyenesen[5]. Az alkalmazás futtatásához folyamatos internetkapcsolat szükséges, de átlagos használat esetén az adatforgalom nem haladja meg a havi 20-40 megabyte szintet.
 
Az Egérút Plusz
 
Az Egérút dinamikus navigációs rendszer felépítésének és adatstruktúrájának köszönhetően egyedi továbbfejlesztésre alkalmas. A rendelkezésre álló központi adatbázisok és egyedi felhasználói adatbázisok integrálásával az egyedi fejlesztésű Egérút Plusz alkalmazásban megjeleníthetővé és kereshetővé tehetők speciális POI adatok (pl.: kiemelt objektumok, tűzcsapok), érvényesíthetők speciális korlátozási paraméterek (pl.: súly vagy magasságkorlátozás) egyedileg paraméterezhetők az útprioritások (pl.: főutak elsőbbsége, egyirányú utak kizárása). Lehetőség van továbbá a navigációs rendszer saját operátori központtal történő összekapcsolására, így biztosítva - szükség szerint - az egyedi flottairányítást is.
 
Egérút jellemzők
Egérút Plusz jellemzők
Dinamikus útvonaltervezés (online kapcsolattal)
Egyedi útvonaltervezés (pl.: főutakra optimalizálva)
Operátori szolgálat (lezárások, korlátozások kezelése)
Saját operátor (speciális korlátozások kezelése)
Öntanuló rendszer (hisztorikus forgalmi adatok)
Tanítható rendszer (egyedi flotta adatok bevitele)
Naprakész utcatérkép (DSM-10, bel és külterületre is)
DSM-10 térkép (egyedi elemekkel bővítve)
POI adatbázis (általános POI adatok)
POI + adatbázis (kiemelt épületek, tűzcsapok, stb.)
Kedvencek címek megadása
Egyedi paraméterezés
 
Flottakövetés, -irányítás
“Navigáljon velünk online! ’
L. Fehér Katalin, GeoX Kft.
www.geox.hu, www.egerut.com, info@egerut.com
1034 Budapest Bécsi út 126-128.
Tel: +36 1 4390055
Fax: +36 1 7002085


[1] Az Egérút az AntaresNav Kft. és a GeoX Kft. közös fejlesztése. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
[2] Jelenleg androidos kliensen érhető el a felhasználók számára az Egérút alkalmazás, de hamarosan megjelenik a Windows Phone illetve az iPhone készülékekre fejlesztett változat is.
[3] a térkép raszteres formátumú változata (GeoXRaszter) és a hozzá kapcsolódó címkereső alkalmazás a terkep.varosterkep.hu címen (GeoXmap) bárki számára szabadon megtekinthető.
[4] DSMRoute a közlekedési szabályok és korlátozások adatbázisa.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1871 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: