Híreink

Nemzeti Közszolgálati Egyetem - Katasztrófavédelmi Intézet

2012. május 02.

Január elsejével kezdte meg működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Ezzel egy időben létrejött a Katasztrófavédelmi Intézet (KVI) is. Hogyan épül fel az Intézet? Hol helyezkedik el az egyetemi struktúrában? Milyen feladatokat kell megoldani a jövőbeni képzés elindítása érdekében? Mi várható az idei tanévben, mire készüljenek a felvitelizők?


Január elsejével kezdte meg működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Ezzel egy időben létrejött a Katasztrófavédelmi Intézet (KVI) is. Ez a folyamat az elmúlt évben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) főigazgatója által megfogalmazott, a jövőbeni felsőfokú katasztrófavédelmi képzésre vonatkozó szakmai döntéseinek következménye, mely szerint az NKE Rendészettudományi Karán önálló katasztrófavédelmi szak létesüljön három szakiránnyal és a szakmai oktatási feladatokat egy a karoktól független, a rektornak közvetlenül alárendelt szervezeti egység, a Katasztrófavédelmi Intézet végezze.
 
Az elmúlt évben és a 2012. év első hónapjaiban jelentős szervező és oktatás-előkészítő munka eredményeként jutott el oda az Intézet, hogy elkészültek a szaklétesítéshez, a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz benyújtandó dokumentációk, a 2013/14-es tanévben indítani tervezett alapszak és szakirányai tantárgy-, óra- és vizsgarendjei, a tantárgyak tervezett programjai.
Létrejött a KVI, 80%-ban megtörtént a személyi feltöltés, kialakultak a működéshez szükséges tárgyi feltételek.
 
 
A szakmai oktatási, oktatásszervezési feladatokat az NKE Katasztrófavédelmi Intézete végzi. Az Intézet szervezeti struktúra, felépítése leképezi a tervezett szakirányokat. Jelen pillanatban 16 fő oktató és 5 adminisztratív, oktatásszervezői feladatokat ellátó személy teljesít szolgálatot. A 16 fő oktató közül 11-en rendelkeznek tudományos fokozattal, 1 fő PhD. tanulmányai abszolutóriumát teljesítette, a tudományos fokozat megszerzése a közeljövőben várható.
Mindezekből látható, hogy az oktatók több mint 70%-a rendelkezik tudományos fokozattal, ami a szak akkreditácójának szempontjából rendkívül kedvező.
 
A KVI, karoktól független oktatási egység, amelynek irányítását a rektor az oktatási rektor-helyettes útján végzi.
 
A KVI jelenlegi legfontosabb feladata az új alapképzési szak és szakirányai létesítései és indítási dokumentumainak elkészítése és a rektori konferencia, valamint a Magyar Akkreditációs Bizottság általi jóváhagyása. A másik alapfeladat a jelenleg folyó képzések kifuttatása, mely közel 1200 hallgatót jelent.
 
Így az elkövetkezendő évtizedben az oktatási tevékenység várhatóan három elkülönülő szakaszra tagozódik.
Miután az egyetem 2012. január 1-jével kezdte meg működését és az előzetes tervek szerint a jogelőd intézmények a 2012/2013-as tanévre is a jelenlegi oktatási rendjük szerint vehetnek fel hallgatókat, így az első szakasz a jelenleg folyó képzések továbbvitelét biztosítja.
 
Az NKE szervezeti felépítését az ábra mutatja.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1980 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: