Híreink

Megújult a balatoni viharjelzés

2012. június 05.

Akik az élet védelmére esküdtek fel, általában igyekeznek biztosra menni. Ezért eddig a Balaton viharjelzési szempontból két nagy egységre volt felosztva, így előfordult, hogy veszélyt jeleztek a lámpák a távolabbi pontokon is. Az INCA rendszer teszteredményei, a meteorológiai, és a vezérléstechnikai kísérletek és fejlesztések eredményeképpen lehetővé vált a Balaton három medencére osztása, amellyel “emberközelibbé” válik a viharjelzés, anélkül, hogy mindez a biztonság rovására menne. Ez hatalmas értékű beruházás és fejlesztés eredménye!


Az új felosztással egy Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, egy Badacsonytól Tihanyig tartó középső és egy Tihanytól Keneséig tartó keleti medence jött létre. 

 
Az új viharjelző tábla képe, a bal felső negyedben a viharjelzés esetére érvényes magatartási szabályokkal, a jobb alsó negyedben pedig a három szektorra osztott Balaton sematikus ábrájával, rajta a fixen telepített viharjelző állomások helyeivel.
 
A három szektor kialakítása érdekében Fonyód-Bélatelepen és a Balatonlábdihegyen új fix viharjelző állomások lettek kiépítve, és ezeket 14 db mobil viharjelző állomással egészítették ki.
 
A program meteorológiai lelke az INCA finomfelbontású előrejelzési rendszer, amit az INCA-CE Európai Unió pályázat keretében tesztelünk. Ma már a Balaton térségére különösen nagy felbontású számítások készülnek, amelyekeredményeként a tömegeket érintő balatoni zenei, kultúrális és gasztronómiai fesztiválok biztonsága jobban garantálható, miután a meteorológia jelzései alapján a katasztrófavédelem azonnal intézkedhet a rendezvény szervezője felé.
 
 
Az aktuális időjárási helyzetet egy önmagát frissítő honlapon is fegyelemmel kísérhetjük, de már “okostelefonon” is tájékozódhatunk a készülő veszélyről.
 
Az informatikai-technikai fejlesztés során újabb szoftverekkel a fényjelző rendszert alkalmassá tették arra, hogy a három medencére történő felbontást a vezérlő központból gyorsan és egyszerűen meg lehessen tenni. A viharjelző állomások nem csak jeleznek, hanem a környezetükről adatokat (Pl.: a szél irányáról, sebességéről, csapadékról, illetve vízhőmérsékletről.) szolgáltatnak. A távfelügyelet révén bármilyen meghibásodásra azonnal reagálhatnak.
 
A meteorológiai fejlesztés akár 1 km térbeli felbontást is lehetővé tesz. Ennek köszönhetően a Balaton térségére jellemző szélviszonyokat, pontosan mutatja. Az északnyugati áramlásnál és a hideg levegő betöréseknél gyakran markáns különbségek jöhetnek létre, főleg a Balaton-felvidék miatt, illetve attól függően, milyen hosszú pályán fúj a szél a tó felett. Ilyenkor leginkább Balatonmária térségében tapasztalhatóak a legerősebb széllökések.


 
Mindez nem nyújt több biztonságot, ha nem tudjuk, hol vannak, és mit jeleznek a viharjelzők.
 
Ezt a célt szolgálják az új viharjelző táblák.A viharjelzés a közelgő veszélyekre figyelmeztet. A tábla célja, hogy az adott helyen értelmezhessék a strandolók, a vizibiciklizők, a horgászok, a csónakázók, a szörfözők, és a vitorlázók a viharjelző jelzéseit.
 
Ennek megfelelően táblát kell elhelyezni:
  1. A hatóságilag kijelölt strandokon, a szabad strandokon
  2. A vízparti kempingekben, gyermektáborokban, szállodákban, közösségi üdülőkben
  3. A vízparti tömegrendezvényeken (zenei, kulturális fesztiválokon, sporteseményeken)
  4. Az üzemelő kikötőkben. 


Elkészült egy új CD is az ismeretterjesztéshez.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2030 látogató olvasta.