Híreink

Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle júniusi számában

2012. május 29.

A XIX. évfolyam harmadik száma június elején jut el az olvasókhoz. Ismét 20 cikkel gazdagodik a hazai szakirodalom, amelyekből számos új információt szerezhetnek a szakfolyóirat olvasói. Különösen az új rendszerű szakképzés és a felsőoktatás átszervezése kapcsán létrehozott Katasztrófavédelmi Intézet újdonság a szakemberek és az érdeklődők számára. A „tudománytól a gyakorlatig” jelszó ebben a lapszámban is tetten érhető.


Tanulmány  
 
Bérczi László: A tűzvédelem a katasztrófavédelem rendszerében
 
A tűzvédelem feladata a tűz okozta veszélyeztetés minimalizálása, az emberi élet, az anyagi javak védelme. Ez a tevékenység a tűzvédelem három szakterületének – tűzmegelőzés, mentő tűzvédelem, tűzvizsgálat, – szoros együttműködésével valósul meg. Hogyan alakul mindez az idei évtől? – erre a sokak által feltett kérdésre válaszol szerzőnk tanulmánya.
 
 
Mógor Judit – Bonnyai Tünde: A katasztrófavédelem lakosságtájékoztatási módszerei és eszközei
 
A lakosságtájékoztatás, mint lakosságvédelmi feladat, napjainkban a katasztrófavédelmi feladatrendszerben kiemelt helyen szerepel, tekintettel arra, hogy a XXI. század kihívásai elsősorban természeti és/vagy ipari katasztrófákhoz kapcsolhatóak. Milyen elvek mentén szervezik újjá a lakosság tájékoztatását?
 
 
Pimper László: Tűzveszélyes folyadékot tároló tartályok felfogótér-tüzeinek oltása
 
A tűzveszélyes folyadék-tároló atmoszférikus tartályok jellemzőit (2012/2.szám) követően szerzőnk a tárolóedényeket körülvevő, másodlagos védelmet biztosító felfogóterek jellemzésére, a más felületi habbaloltási feladatokkal való összehasonlítására vállalkozik. Bemutatja az éghető folyadékot tároló tartályoknál kialakított felfogóterek típusait, a tűzeseteik fontosabb sajátosságait és a tűzoltási lehetőségeket.
 
Tűzoltás oltókarral
 
Szikra Csaba: A tűz modellezésének lehetőségei
 
A termodinamika és az áramlástan alapegyenletei segítségével különböző esetekben elemzi szerzőnk a tűztér és környezete között kialakuló nyomás, hőmérséklet és áramlási viszonyokat. Az egyenletek alapját képezhetik a mérnöki módszerek segítségével történő hő- és füstlevezető rendszerek méretezésének, melyről részletesebben a cikk végén olvashatnak.
 
Technika 
Dr. Kuti Rajmund: Veszélyes anyag balesetek felderítését támogató eszközök a svájci tűzoltóságnál
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek felderítése, a környezetbe került vegyületek azonosítása komoly feladat. Hasznos és a hazai gyakorlatba is adaptálható tapasztalatokat szerezhetünk, ha egy másik ország kárfelszámolási rendszerébe nyerünk betekintést. Szerzőnk 2011. év novemberében tanulmányúton volt a svájci Zürich Kanton Tűzoltó és Mentő Testületének Zürichben található központi bázisán – tapasztalatait pedig jelen cikkben osztja meg velünk.
 
Fókuszban
 
Diriczi Miklós, Halácsy Sándor: Új rendszerű szakképzések a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban
 
A tűzoltó, katasztrófa- és polgári védelmi szakképzésekben jelentős változások zajlanak. Milyen változásokat eredményez a 2012. január elsejétől bevezetet új képzési rendszer?
 
Diriczi Miklós, Halácsy Sándor: Regionális kiképzőbázisok létrehozása
Eddig a tűzoltó szakképzés a megyei igazgatóságokon eltérő körülmények között és eltérő színvonalon zajlott. A kiképzés magasabb szakmai követelmények szerinti végrehajtása érdekében döntés született a tűzoltó szakképzés második moduljának régiós bázisokba történő végrehajtásáról és egyben a bázisok tárgyi és személyi követelményeiről.
 
Diriczi Miklós, Halácsy Sándor: Hogyan alakul az önkéntes tűzoltók képzése?
 
Az átalakulást követően az önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltó egyesületi tűzoltóságok tagjainak képzési rendszere továbbra sem egységesíthető a hivatásos állományúakéval. Így az átalakulás érinti a nem hivatásos szolgálati jogviszonyban működő tűzoltóságokat is. Milyen mértékben? Lesz-e átjárási lehetőség a két rendszer között?
 
Béczi László: Országos képzések a hatékony és biztonságos tűzoltói beavatkozások érdekében
 
A nagymértékű fluktuáció következtében a fő feladat a gyorsított ütemű továbbképzések számának, színvonalának és gyakorlatiasságának növelése, az, ellenőrzés fokozása, valamint a jogszabályok és belső szabályok módosítása. Mi történt a gyakorlatban?
 
Módszer
 
Erdélyi István: Tűzoltási Műszaki Mentési Terv
 
A tűzesetek, elemi csapások, természeti eredetű veszélyek, ipari szerencsétlenségek, civilizációs eredetű veszélyek, közlekedési balesetek stb. fenyegetik a biztonságot. E károk elhárítására, a veszélyes következmények felszámolására fel kell készülnünk. A felkészülés során a konkrét vagy feltételezett veszélyre, illetve a bekövetkezett események tanulságait levonva naprakész terveket készítünk létesítményekre, ill. bizonyos területekre. Ilyen tervek egyike a Tűzoltási Műszaki Mentési Terv (TMMT).
 
Ténykép
 
Dobos Gábor: 2011 a beavatkozási számok tükrében
A 2011-es év időjárási szempontból kedvezően alakult, a megelőző esztendő csapadékot, belvizet hozó időjárása nem folytatódott, ugyanakkor az előző évnek köszönhetően a szabadtéri tüzek száma sem volt kiugróan magas. Mit mutatnak a számok?
 
Badonszki Csaba: A 2011-es év tűzvédelmi hatósági és szakhatósági tevékenysége
 
Az elmúlt évben is megjelent már néhány jelentős új jogszabály, amelyek részben befolyásolták a szakhatósági és hatósági tevékenységet. A statisztikai adatok mögé kukkanthatunk be szerzőnk segítségével.
 
 
 
A szakhatósági ügyek összetétele
 
Megelőzés
 
Érces Ferenc: Lehet-e tárolásra használni a füstkötényfalak közötti területet?
Az elmúlt hónapok egyik „szenzációját” az OTSZ1 füstkötényfalakra vonatkozó szakaszai adták. Érdemes áttekinteni, mi is a helyzet ezzel az „új” normatívával.
 
Lestyán Mária: Tervezni csak pontosan és szépen érdemes!    
 
Két éve – az I. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi konferencia óta – minden egyes előadásomat, amelyek nagy részét építésztervezők részére tartok, azzal a kérdéssel kezdem, hogy ki olvasta (nem azzal, hogy ki ismeri) az OTSZ-t – írja szerzőnk. 
 
Sebők Imre: Menekülési útvonalak biztosítása – biztonsági világítás
 
A biztonsági világítás kialakítása során nem csupán arról van szó, hogy lámpákat helyezünk el – rendszert kell tervezni, s ennek fontos eleme a folyamatos áramellátás biztosítása és a kábelrendszerek védelme is. Mivel a rendszer életvédelmi követelményeket lát el a tervezési ismeretek szakvizsgával, a termékek megfelelő tanúsítással történő szabályozása egyre erőteljesebb igény.
 
Szabályozás
 
Angyal István: Változások a tűzvédelmi szakvizsgáztatók bejelentésével kapcsolatos eljárásokban
 
A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény (Ttv.) 12. §-a mondja ki, hogy aki tűzvédelmi szakvizsgáztatás tevékenységet kíván folytatni, az köteles az erre irányuló szándékát a tűzvédelmi hatóságnak (az adott foglalkozási ágtól, munkakörtől függően a katasztrófavédelmi igazgatóság vagy a BM OKF részére) bejelenteni. Mi változott?
 
Angyal István: Tűzoltó készülék karbantartó szervezetek, felülvizsgálók bejelentésével kapcsolatos feladatok
 
A Ttv., a Szolg. tv. és az OTSZ tűzoltó készülék karbantartásra vonatkozó rendelkezései nem változtatták meg a karbantartó szervezetek életét. Ezzel szemben újdonságot hozott 2012. január 1-től a bejelentésköteles tűzvédelmi szolgáltatási tevékenységek megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló BM rendelet.
 
Képzés
 
Prof. Dr Bleszity János: Megalakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete
 
Január elsejével a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) létrejött a Katasztrófavédelmi Intézet (KVI). A felsőfokú katasztrófavédelmi képzésre az NKE Rendészettudományi Karán önálló katasztrófavédelmi szak létesült három szakiránnyal, amelyet a rektornak közvetlenül alárendelt Katasztrófavédelmi Intézet végez. Elkészültek a szaklétesítéshez, a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz benyújtandó dokumentációk, a 2013/14-es tanévben indítani tervezett alapszak és szakirányai tantárgy-, óra- és vizsgarendjei, a tantárgyak tervezett programjai.
 
Kutatás
 
Szabó Attila: Tűzoltó készülék vizsgálatok tapasztalatai – a tűzoltási teljesítménynövelés kérdései
 
Az oltásteljesítmény alapú műszaki követelmények miatt a gyártók a lehető legnagyobb tűzméret elérésére törekednek a minősítő vizsgálatokon. Az eredményhajszolásban mindenki a legoptimálisabb körülmények kialakítására törekszik. Kérdés, mennyiben tükrözi a kapott eredmény egy valós tűznél a tényleges tűzoltási potenciált?
 
Fórum
 
Dobai Sándor, Horváth Ákos, Simon André: Hatékonyabb viharjelzés a Balatonon
 
Eddig a balaton viharjelzési szempontból két nagy egységre volt felosztva, ezért előfordult, hogy veszélyt jeleztek a lámpák a távolabbi pontokon is. Az INCA rendszer teszteredményei, a meteorológiai, és a vezérléstechnikai kísérletek és fejlesztések eredményeképpen lehetővé vált a Balaton három medencére osztása, amellyel “emberközelibbé” válik a viharjelzés.
 
Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983

Vissza

Ezt a hírt eddig 1964 látogató olvasta.