Híreink

Speciális hátizsákok erdő- és vegetáció tűzoltáshoz

2022. május 16. 07:30

EU projekt keretében, KEHOP pályázat révén valósult meg egy, az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa előírásainak megfelelő ún. „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul. Ezen belül hazánkban háromszázhatvan, még csak filmekből látott, speciális hátizsákot szereztek be negyvennyolc mentőszervezet számára.


Gyalog, mobil alkalmazás

Az önkéntes szervezetekből kialakított erdőtűzoltói csoportok országosan, sőt nemzetközi szinten is tevékenykedhetnek. Segítségnyújtásra történő felkérés esetén az egységek bevethetők lesznek a tagállamokban bekövetkezendő nagy kiterjedésű, hosszasan elhúzódó erdő- és vegetációtüzek felszámolására is. A bevetés során a beavatkozó egységek gyalogosan dolgoznak, amihez a felszereléseiket speciális az erdőtűzoltás során használható hátizsákokban szállítják.


„D” tömlő hátizsák

Ezt két felszerelés egészíti ki:

  Alacsony hordhelyzetű, két D jelű, puha falú kapcsozott tűzoltó tömlő szállítására alkalmas hátizsákról, melynek különlegessége az alsó nyílás. Ez gyakorlatilag egy merev kitámasztó, amit egy állítható pánt rögzít, amely a hevederbe integrált vállcsattal oldható ki. A kialakítás megakadályozza a tömlők véletlenszerű kicsúszását. A nyílások nyitóvezetékeinek pántjai két színűek, hogy mindig tudják, melyik tömlő van használatban. A hátsó oldal és a tartóhevederek párnázottak a nagyobb kényelem érdekében.
  Egy egykezes használatú, 30-35 cm vágóélhosszúságú láncfűrész szállítására alkalmas, alacsony hordhelyzetű hátizsák.

 

Ezekkel az eszközökkel, kiegészülve a 2 literes ivóvizes hátizsákkal, az egységek hosszabb ideig képesek önállóan a vegetációtüzek oltásában részt venni.

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 854 látogató olvasta.