Híreink

Tűzoltó készülék karbantartó szervezetek, felülvizsgálók bejelentésével kapcsolatos feladatok

2012. június 19.

A Ttv., a Szolg. tv. és az OTSZ tűzoltó készülék karbantartásra vonatkozó rendelkezései nem változtatták meg a karbantartó szervezetek életét. Ezzel szemben újdonságot hozott 2012. január 1-től a bejelentésköteles tűzvédelmi szolgáltatási tevékenységek megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló BM rendelet.


Mi változott?
 
Az 50/2011. (XII. 20.) BM rendelet két jelentős változást vezetett be!
  1. Az első változás értelmében a BM OKF által a bejelentési kötelezettség alá tartozó szolgáltatási tevékenységről kiadott igazolás a Szolg. tv.-ben meghatározott adatokon túl tartalmazza tűzoltó készülék karbantartása és felülvizsgálata esetén a karbantartott tűzoltó készülékek típusát is.
  2. A második változás szerint a tűzoltó készülék karbantartása tevékenység esetén kétféle szolgáltatót kell megkülönböztetni:
    • tűzoltó készülék karbantartó szervezetet és
    • tűzoltó készülék felülvizsgálót.
 
A karbantartó szervezet és a felülvizsgáló közötti különbség, hogy míg a karbantartó szervezet javító műhelyt fenntartó vállalkozás, addig a felülvizsgáló önálló műhellyel és önálló BM OKF azonosító jellel nem rendelkező személy vagy szervezet.
A BM OKF nyilvántartásában már szereplő tűzoltó készülék karbantartó szervezetek legkésőbb 2012. április 1-ig kötelesek voltak adatváltozást bejelenteni arról, hogy milyen típusú tűzoltó készülékek teljes körű karbantartására alkalmas a műhelyük (porral, vízzel, habbal, gázzal, szén-dioxiddal oltó vagy egyéb oltóanyaggal töltött tűzoltó készülék).
 
Hatályos jogszabályok
 
A tűzoltó készülék karbantartó szervezetek, felülvizsgálók tevékenységére jellemzően az alábbi jogszabályok tartalmaznak követelményeket:
  • 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról (Ttv.)
  • 2009. évi LXXVI. törvény a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól (Szolg. tv.)
  • 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ)
  • 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól
  • 50/2011. (XII. 20.) BM rendelet a bejelentésköteles tűzvédelmi szolgáltatási tevékenységek megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól
 
Azonosító jel
 
Az adatváltozás bejelentését követően a BM OKF új azonosító jelet ad ki a karbantartó szervezetek részére. Egy tűzoltó készülék karbantartó műhelyre csak egy, az OTSZ szerinti OKF azonosító jel kapható!  
Azok az OKF azonosító jelek (hologramok) amelyek nem tartalmazzák a karbantartott készülék típusát, 2012. május 1-jén érvényüket vesztik.
A 2012. május 1. után karbantartott tűzoltó készülékeken már csak olyan BM OKF azonosító jel helyezhető el, amelyek tartalmazzák a karbantartó szervezet azonosítóját és hivatkozást a karbantartott készülék típusára. A karbantartott készülék típusa és a BM OKF azonosítón lévő típus csak teljeskörű karbantartás esetén kell, hogy megegyezzen, mert a tűzoltó készülék alapkarbantartása során bármelyik típusra vonatkozó azonosító használható.
A karbantartó szervezeteknek részletes kimutatást kell vezetniük a felülvizsgálók rendelkezésére bocsátott OKF azonosító jeleikről.
 
A BM OKF megtilthatja a tűzoltó készülék karbantartása és felülvizsgálata tevékenység végzését, továbbá az OKF azonosító jel használatát amennyiben a szolgáltató (karbantartó szervezet vagy felülvizsgáló) a nyilvántartási számát, vagy OKF azonosító jelét harmadik fél részére átruházza, amennyiben a tűzoltó készülék karbantartása során az OKF azonosító jel használata jogosulatlanul történik vagy a tűzoltó készülék karbantartásra vonatkozó előírásokat megsértették.
A változások alapján tűzoltó készülék karbantartását, karbantartó szervezetet és a karbantartó szervezettel szerződéses viszonyban álló felülvizsgáló végezheti. A karbantartás során felhasznált BM OKF azonosítók megváltoztak, a karbantartó szervezet rendelkezhet vele és tartalmazza azon készülékek típusát, amelyek teljes körű karbantartására a karbantartó szervezet képes.
Angyal István tű. őrnagy, osztályvezető
Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Piacfelügyeleti Osztály

Vissza

Ezt a hírt eddig 1926 látogató olvasta.