Híreink

Nemzetközi szervezetek - akikre hivatkozunk

2012. július 16.

A cikkekben, európai harmonizált szabványok, előírások hiányában sok helyen hivatkoznak NFPA, FM, VdS illetve egyéb nemzetközi szervezet rendelkezéseire, ajánlásaira vagy egyik-másik által jegyzett mérésre, vizsgálati eredményre. Ezekkel a szervezetekkel kapcsolatos információt adunk közre.


NFPA – USA
 
Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb tűzvédelemmel és munkabiztonsággal foglalatoskodó, nonprofit szervezete, amely nem kizárólag „szülőhazájában” tevékenykedik az NFPA (National Fire Protection Association), 1896-ban jött létre. Célja, hogy tevékenysége nyomán világszerte csökkentse az esetleges tűz vagy egyéb kockázat nyomán keletkező anyagi és dologi kárt. Védje az emberi életet szabályzatok, szabványok, biztosításával és támogatásával, képzéssekkel, tudományos kutatómunkával. Az NFPA több mint 100 országból csatlakozott 70,000 tagjával a világ legnagyobb tűzvédelmi és munkabiztonsági tanácsadó és szabványosító szervezete. Mindennapi munkájuk során, a papírmunka mellett, minden egyes bejelentett tűzesetet, üzemi katasztrófát górcső alá vesznek, értékelnek és a tanulságokat levonva adott esetben módosítják az érvényben lévő előírást, vagy annak hiányában újat dolgoznak ki. Közel 200 munkacsoportban 6000 önkéntes dolgozik azon, hogy a 300 szabvány és biztonsági előírás lépést tartson a technológiai fejlődéssel, napjaink élet- és vagyonbiztonsági kihívásaival.
 
VdS – német
 
A tűzvédelmi és biztonságtechnikai szakma egyik legjelentősebb németországi, független vizsgáló- és minősítő intézete a VdS (Verband der Sachversicherer). A német biztosítótársaságok korán felismerték, annak fontosságát, hogy az egyes kockázatokhoz kapcsolódó kockázatátvállalás (maga a biztosítás) akkor lehet a felek közös előnyére, ha a biztonságtechnikai, műszaki követelmények az adott kockázathoz kapcsolódóan kerülnek meghatározásra. A Sprinkler vizsgálati osztály 1908-ban jött létre, amely gyakorlatilag azóta is működik, bár vizsgálati, ellenőrzési tevékenysége bővült. Az első világháború után az előírásokkal összefüggésben telepített tűzvédelmi rendszerek         előzetes vizsgálata kötelezővé vált, a második után pedig a VdS a biztosítási pénzügy szegmens védőhálójává vált.
 
VdS nagyság
Ma a VdS több, mint 300 dogozója a 21. századi kihívásoknak megfelelően öregbíti a cég jó hírnevét nem csak Németországban, hanem szerte Európában is lépésről-lépésre a világ egyéb részein is.
 
UL – egy kanadai
 
A UL (Underwriter’s Laboratories, Kanadában ULC) amerikai központú, független, tudományos vizsgáló és minősítő szervezet öt, kulcs fontosságú csoportba sorolja tevékenységét: Termékbiztonság, Környezet, Élet és Egészség, Egyetemlegesség és Igazolás. Alapítója William Henry Merill 1984-ban nyitotta meg irodáját, a szervezet az akkor amerikai NBFI része volt, gyakorlatilag a tűzkockázatok ellenjegyzői voltak. 1895-ben 3 teljes munkaidős alkalmazott segítségével 75 vizsgálati jegyzőkönyvet készítettek összesen kb. 3000 dollárért. Szabványi megfelelősség mellett, valós tűz-, mechanikai- és kémiai vizsgálatok elvégzése mellett, teszt protokollok kidolgozásával és korszerűsítésével egyaránt foglalkozik. A UL-hez kapcsolódik számos a világon a legszigorúbbként számon tartott vizsgálati eljárás és jóváhagyás kritérium.
UL - számokban
A UL-t számokban kifejezve könnyen érzékelhetjük, mekkora rálátással, tapasztalattal bír a világon nem kizárólag a tűzvédelemhez kapcsolódóan. 67,000 gyártó 90,000 termékéből közel 23 milliárd rendelkezik UL logóval. 73 laboratóriumban, teszt állomáson, kutató intézetben több, mint 7000 UL munkatárs dolgozik világszerte.
 
FM – ismét egy amerikai
 
Világszintű kereskedelmi és ipari létesítmény átfogó biztosítását látja el az FM Global (Factory Mutual). A mérnöki alapokon, valós termék és rendszerteszteken alapuló biztosítási és kockázatkezelési megoldások, megelőzési előírások egyik úttörője. Hitvallásuk szerint a kockázat előzetes felmérése, valós megismerése, a káresemény tapasztalatokon nyugvó technikákon, előírásokon keresztül történő megelőzése; költséghatékony fedezeti termékek kidolgozása és a káresemény következtében elszenvedett tényleges veszteség megtérítése a legfontosabb kulcsa a kétoldalú üzleti kapcsolatnak. A fő csapásvonal mentén ragaszkodnak ahhoz, hogy az általuk kockázatban tudott létesítményben telepítésre kerülő biztonsági rendszer előzetes FM minősítő eljáráson feleljen meg. Alapítása 1835-ig nyúlik vissza, amikor is Zacharian Allen saját maga kockázatcsökkentő beruházását az akkori biztosítója nem honorálta díjkedvezménnyel. Ő és még néhány hasonlóan gondolkodó üzemtulajdonos „közös kalapba” kezdtek befizetni és csoport tagjai között elszenvedett káreseményeket abból finanszírozni. Szinte azonnal bele is kezdtek megelőzési célú előírásokat bevezetni és követni. Az FM gondolkodásmódja azóta mit sem változott.
Természetesen az említett néhány mellett nagy számban vannak még hiteles, professzionális munkát végző, komoly múlttal rendelkező minősítő szervezetek, de talán az itt említettekkel dolgozunk leggyakrabban.
 
Forrás: a tárgyalt szervezetek internetes oldalai és egyéb internetes források.
 
Czirok Antal
Typo Fire Protection Product
azirok@typo-bspd.com

Vissza

Ezt a hírt eddig 1808 látogató olvasta.