Híreink

TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL

2012. július 27.

Az elmúlt időszakban a tervezői jogosultságok megszerzésével kapcsolatos eljárásra vonatkozóan merültek fel kérdések. A kérdésekre a Kamarai és a Tűzvédelmi törvények alapján annak figyelembevételével összefoglaló válaszokat ad a Mérnökkamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke. Azt figyelembe véve, hogy a tervezési jogosultságokról szóló 104/2006. (IV. 28.) Kormányrendelet előírásait a tűzvédelmi tervezés területén a 375/2011. (XII. 31.) Kormányrendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


Milyen tervezői jogosultságok kérhetők a tűzvédelem területén?
 
-          Építésügyi tűzvédelmi tervező (TUÉ)
-          Beépített tűzjelzőberendezés tervező (TUJ)
-          Beépített tűzoltó berendezés tervező (TUO)
 
Mi végezhető a fenti tervezői jogosultságokkal?
 
-          TUÉ:az építmények és szabadterek, technológiai létesítmények létesítési engedélyezési eljárásaihoz és kivitelezéséhez, valamint jogszerű üzemeltetéséhez szükséges tűzvédelmi dokumentáció elkészítésével összefüggő a 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 2. mellékletében felsorolt tevékenységek, melyekbe nem tartoznak bele a beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezések tervezései
-          TUJ:a beépített tűzjelző berendezés létesítési engedélyezési eljárásaihoz és kivitelezéséhez szükséges dokumentációk elkészítésével kapcsolatos a 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 2. mellékletében felsorolt tevékenységek
-          TUO:a beépített tűzoltó berendezés létesítési engedélyezési eljárásaihoz és kivitelezéséhez szükséges dokumentációk elkészítésével kapcsolatos a 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 2. mellékletében felsorolt tevékenységek
 
Ki végezheti az előző pontban felsorolt tevékenységeket?
 
-          Az adott részterületre (TUÉ, TUJ, TUO) a MMK nyilvántartásában szereplő tűzvédelmi tervezői jogosultsággal rendelkező tervező
-          TUÉ jogosultsághoz kötött tervezői tevékenységet végezhet még a MÉK nyilvántartásában szereplő építésügyi tűzvédelmi tervezői jogosultsággal rendelkező tervező, továbbá az OKF Építmények tűzvédelmi szakterületre vonatkozó nyilvántartásában szereplő Építész-, Elektromos-, és Gépész tűzvédelmi szakértő.
 
Végezhet-e a más jogosultsággal bíró tervezőtűzvédelmi tervezői tevékenységeket?
 
Nem. Az 1996. évi XXXI. tv. 21. § (2) bekezdése a tűzvédelmi tervek elkészítését csak tűzvédelmi tervezőknek illetve tűzvédelmi szakértőknek engedélyezi. Ez összhangban áll az 1997. évi LXXVIII. tv. 32. § (3) és (5) bekezdéseinek előírásaival, melyek szerint építészeti-műszaki tervezési, valamint építésügyi műszaki szakértői tevékenységet az folytathat, aki rendelkezik a névjegyzéket vezető szerv engedélyével, továbbá a tervezést, szakértői tevékenységet folytató személy csak olyan szakterületen végezhet tervezési vagy szakértői munkát, amelyhez e törvény szerint megfelelő tervezői vagy szakértői jogosultsággal rendelkezik. E rendeletek szerint az építészek nem készíthetnek építészeti tűzvédelmi tervfejezetet éppúgy, ahogy aV-T ill. G-T jogosultsággal rendelkezőksem végezhetnek beépített tűzvédelmi berendezés tervezést.
 
Hol kell kérni a tervezői jogosultság megállapítását?
 
A jogosultsági kérelmet és kötelezően előírt mellékleteit a kérelmező az illetékes területi kamaránál nyújtja be, ahonnan az anyagot felküldik az MMK titkárságára. A titkárság a kérelmeket – az elbíráláshoz szükséges dokumentumok csatolásával – megküldi véleményezésre a Tűzvédelmi Tagozat Minősítő Bizottságának.
A tűzvédelmi tervezésben eddig V-T illetve G-T jogosultságok alapján beépített tűzvédelmi berendezéseket tervezők megszerzett és gyakorolt jogaikra való tekintettel a területi kamarától kérhetik a tevékenységüknek megfelelő TUJ illetve TUO jogosultságokba való átsorolást. Amennyiben a V-T illetve G-T jogosultságokat is meg akarják a továbbiakban tartani, úgy nem átsorolást, hanem az általános szabályok szerintúj tervezői jogosultság megállapítást kell kérjenek a területi kamaránál.(A meglevő jogosultságuk és gyakorlatuk a bírálat folyamatában kerül figyelembe vételre.)
 
A jogosultsági kérelmek bírálatának folyamata:
 
A 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet szerint a szakmagyakorlási tevékenység engedélyezésének feltételei:
-            érvényes kamarai tagság (ennek igazolására a kérelemben meg kell adni a kamarai azonosítót)
-            szakirányú végzettség, melynek igazolása a megfelelő okiratok hiteles másolataival történik, (a hitelesítést a kamarai titkárságok is elvégzik)
-            szakmai gyakorlat (igazolása a később ismertetettek szerint történik)
-            jogosultsági vizsga (melynek fő részei: általános és különös részek, a különös rész a 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet szerint további általános - mindhárom tűzvédelmi tervezői jogosultságra vonatkozó - és különös - tervezői jogosultságonként eltérő - követelményekre bomlik)
 
A Minősítő Bizottság a beterjesztett kérelmet és mellékleteit a jogszabályokban és a Tűzvédelmi tagozat minősítési ügyrendjében meghatározott szempontok szerint értékeli és az e célra rendszeresített formanyomtatványon (VÉLEMÉNYEZÉSI LAP) rögzített határozatát visszajuttatja az MMK titkárságára.
 
Az értékelés három féle döntéssel zárulhat:
-            a jogosultság megadható
-            hiánypótlás szükséges (melynek benyújtása után a kérelem ismét elbírálásra kerül)
-            a jogosultság nem adható meg (mert nem teljesülnek annak feltételei)
 
Milyen iskolai végzettségek szükségesek a tervezői jogosultság megállapításához?
 
-            TUÉ: tűzvédelmi mérnök, tűzvédelmi üzemmérnök, építőmérnök vagy építészmérnök tűzvédelmi szakirányos végzettséggel, valamint tűzvédelmi szakmérnök,
-         a kreditrendszer bevezetése előtt kiállított diploma esetében a vonatkozó tűzvédelmi mérnöki/üzemmérnöki diploma másolata, tűzvédelmi szakmérnököknél az eredeti mérnöki diploma és a szakmérnöki diploma másolata is szükséges
-       kreditrendszerű képzéssel szerzett diploma esetében a leckekönyv és a vonatkozó tűzvédelmi mérnöki diploma másolata, tűzvédelmi szakmérnököknél az eredeti mérnöki és a szakmérnöki képzésen szerzett leckekönyv és diploma másolata is szükséges
-            TUJ illetve TUO:tűzvédelmi mérnök, tűzvédelmi üzemmérnök, építőmérnök vagy építészmérnök tűzvédelmi szakirányos végzettséggel, tűzvédelmi szakmérnök, biztonságtechnikai mérnök,valaminta 289/2005.(XII.22.) Kormányrendelet 2. mellékletében megállapított műszaki képzési területen szerzett mérnöki végzettség + mindegyik végzettség mellé a beépített tűzjelző illetve tűzoltó berendezés tervező tűzvédelmi szakvizsga.
 
Mit kell benyújtani e végzettségek igazolásához?
 
A kreditrendszer bevezetése előtt kiállított diploma esetében a vonatkozó mérnöki diploma másolata, tűzvédelmi szakmérnököknél a szakmérnöki diploma másolata is + a tűzjelzőill. tűzoltó berendezés tervezésére jogosító érvényes tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvány másolata (ha van, valamennyi korábbi szakvizsga-bizonyítvány másolata csatolandó)
 
A kreditrendszerű képzéssel szerzett diploma esetében a leckekönyv és a vonatkozó mérnöki diploma másolatai, (tűzvédelmi szakmérnököknél az eredeti mérnöki és a szakmérnöki képzésen szerzett leckekönyv és diploma másolata is szükséges) + a tűzjelzőill. tűzoltó berendezés tervezésére jogosító érvényes tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvány másolata (ha van, valamennyi korábbi szakvizsga-bizonyítvány másolata csatolandó)
 
Hogyan lehet igazolni a szükséges gyakorlati időt?
 
-            TUÉ: A tűzvédelmi szakirányú diploma megszerzését követően megszerzett 5 év tűzvédelmi tervezési, szakértői vagy felsőoktatási intézményben szerzett 3 év tűzvédelmi szaktárgy-oktatói gyakorlat, melynek igazolásához az alábbiakat kell a kérelemhez mellékelni:
-       az MMK rendszeresített kérelem-nyomtatványa (értelemszerűen, hiánytalanul kitöltve, a referenciamunkák kamarai tag által való igazolásával)
-       szakmai önéletrajz
-       referenciamunkák bemutatása (tervlapok, szakvélemények stb.,csak a Minősítő Bizottság által jelzett igény esetén)
-       OKF által nyilvántartott szakértők esetében a szakértői igazolvány másolata is (ha van, valamennyi korábbi igazolvány másolata csatolandó)
 
-            TUJ illetve TUO: Az előírt szakmai végzettség megszerzését követő legalább 5 év tűzjelzőill. tűzoltó berendezés-tervezési (tervellenőrzési, üzembehelyező mérnöki) gyakorlat,melynek igazolásához az alábbiakat kell a kérelemhez mellékelni:
-       az MMK rendszeresített kérelem-nyomtatványa (értelemszerűen, hiánytalanul kitöltve, a referenciamunkák kamarai tag által való igazolásával)
-       szakmai önéletrajz
-       referenciamunkák bemutatása (tervlapok, szakvélemények stb.,csak a Minősítő Bizottság által jelzett igény esetén)
-       amennyiben van, úgy a korábbi mérnökkamarai tervezési jogosultság igazolása a vonatkozó kamarai határozat vagy igazolás másolatának becsatolásával
-       az OKF által nyilvántartott érvényes „Beépített tűzjelző berendezés szakértői”illetve „Beépített tűzoltó berendezés szakértői” igazolvánnyal rendelkező kérelmező esetébena szakértői igazolvány másolata is (ha van, valamennyi korábbi igazolvány másolata csatolandó)
 
Kinek kell jogosultsági vizsgát tennie?
 
Általánosságban minden új tervezői jogosultságot kérelmezőnek az un. jogosultsági vizsgán is bizonyítania kell a tervezésre való alkalmasságát. Amennyiben a Minősítő Bizottság a jogosultság megadását támogatta, úgy a Kamara Főtitkárának jogosultsági vizsga egésze vagy része alóli mentesítési döntésének függvényében kellő számú vizsgázó összevárását követően a Kamara az adott tervezési területre jogosultsági vizsga letételére hívja be a kérelmezőt.
A jogosultsági kérelemben kérhető a jogosultsági vizsga egésze, illetve része(i) alóli mentesítés is. E vonatkozásban a Minősítő Bizottság nem rendelkezik döntési jogosultsággal, ezért a döntésre jogosult Magyar Mérnöki Kamara Főtitkára felé javaslatot fogalmaz meg.
Ki kaphat felmentést a vizsga alól?
 
A Minősítő bizottság a következő esetekben javasolja a teljes jogosultsági vizsga alóli felmentést:
-         az OKF által az Építmények tűzvédelme szakterületen nyilvántartott Építész-, Elektromos- és Gépész szakértők számára a TUÉ jogosultság iránti kérelmek esetén,
-         az OKF által a Tűzoltó technikai eszközök szakterületen nyilvántartott Beépített tűzjelző berendezés szakértők számára a TUJ jogosultság iránti kérelmek esetén,
-         az OKF által a Tűzoltó technikai eszközök szakterületen nyilvántartott Beépített tűzoltó berendezés szakértők számára a TUO jogosultság iránti kérelmek esetén.
 
A Minősítő bizottság a jogosultsági vizsga általános része alól javasolja csak a felmentést:
-         más szakterületen már tervezői jogosultsággal rendelkező kérelmezők esetében.
A Minősítő bizottság a jogosultsági vizsga általános és különös részének 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet szerinti „általános követelmények” részei alól javasolja csak a felmentést:
-         a tűzvédelmi szakterületen már tervezői jogosultsággal rendelkező kérelmezők esetében, ha a meglevőtől eltérő más területre kér jogosultságot.
 
A Minősítő Bizottság a jogosultsági vizsga teljesítésének szükségessége tárgyában a VÉLEMÉNYEZÉSI LAP-on az alábbi javaslatot rögzítheti:
-     A jogosultsági vizsga alól a minősítő bizottság a 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 5. § (6) bekezdés a) pontja alapján a felmentést javasolja.
-     A jogosultsági vizsga általános része alól a minősítő bizottság a 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 5. § (6) bekezdés b) pontja alapján a felmentést javasolja.
-     A jogosultsági vizsga általános része és különös részének 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet szerinti „általános követelmények” része alól a minősítő bizottság a 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 5. § (6) bekezdés b) pontja alapján a felmentést javasolja.
-     A jogosultsági vizsga alól a minősítő bizottság a felmentést nem javasolja.
 
A jogosultsági vizsga eredményéről a területi Kamara titkársága értesítést kap. Sikeres vizsga esetén a területi Kamara a kért területen a tervezői nyilvántartásba bejegyzi a kérelmezőt.
 
A tervellenőri és szakértői jogosultságok elbírálásának rendjéről valamint a Magyar Mérnöki Kamara illetékességében kapható „vezető tervező” és „kiemelten gyakorlott tervező” címek iránti kérelmek elbírálásának szabályairól a későbbiekben adunk tájékoztatást.
 
Meglevő V-T illetve G-T jogosultságokkal rendelkezők TUJ ill. TUO jogosultságának megállapítása:
 
Fentiektől eltérő eljárást igényelnek azon ügyek, melyek során a meglevő V-T illetve G-T jogosultságokkal eddig jogszerűen folytatott beépített tűzvédelmi berendezés tervezők TUJ ill. TUO jogosultságot kérnek. Az ilyen esetekben a rendeletek megváltozása miatti átsorolásról van szó, ezért nekik elegendő a területi kamaráknál írásban kérni a TUJ vagy TUO tervezői jogosultság megállapítását.A kérelemhez csatolni kell a korábbi mérnökkamarai tervezési jogosultságot igazoló kamarai határozat vagy kamarai igazolás másolatát valamint az adott területre vonatkozó érvényes tűzvédelmi szakvizsga másolatát is.A kérelemben nyilatkozniuk kell arról, hogy a V-T illetve G-T jogosultságaikat a továbbiakban is meg akarják-e tartani vagy nem.
E kérelmeket a területi kamara a tűzvédelmi tagozat Minősítő Bizottságának nem küldi el, így a TűzT. csak fellebbezés esetén találkozik az üggyel.
Tekintettel arra, hogy kvázi átsorolás történik, így a kérelmezőnek nem szükséges újabb jogosultsági vizsgát tennie. Az így kiadott jogosultság lejárati ideje megegyezik a korábbi V-T ill. G-T jogosultság érvényességi dátumával.
 
 
Bízom abban, hogy a fenti összefoglalással segítséget tudtam adni a jogosultsági kérelmek kitöltéséhez és egyre több kolléga választja a Magyar Mérnöki Kamarát tervezői jogosultságának megállapítására, nyilvántartására.
 
 
Lengyelfi László elnök
MMK Tűzvédelmi Tagozat

Vissza

Ezt a hírt eddig 2184 látogató olvasta.