Híreink

STATIKUSOK ÉS TŰZVÉDELMI TERVEZŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE A TERVEZÉSI FELADATOK VÉGREHAJTÁSA SORÁN

2012. július 24.

A Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti és Tűzvédelmi Tagozata Együttműködési megállapodást kötött, melyben szabályozásra került a tagozatok együttműködése a kamarai célok, feladatok ellátásában. E megállapodás keretében a vitás helyzetek elkerülése és az adott feladat megfelelő szakmai színvonalának biztosítása érdekében szabályozásra került a tervezési feladatok szakmai kompetenciája is.


A megállapodás tervezői tevékenység során történő együttműködési részét szeretném az alábbiakban közzé tenni.
 
1., EGYÜTTMŰKÖDÉS JOGSZABÁLYI KERETEI – törvények, rendeletek és fontos paragrafusaik
Az együttműködési megállapodás aláírásakor érvényes jogszabályok:
·         1996. évi XXXI. törvény: A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról (Tvt.) 21. § a tűzvédelmi tervezés alapszabályait rögzíti (mit, mikor, ki csinálhat).
·         290/2007. (X. 31.) Kormányrendelet az építési kivitelezésről, az építési naplóról és a kivitelezési dokumentáció tartalmáról (ÉKR) 9. §: tervellenőrzés.
·         Az építési engedélyezési tervekre vonatkozó 37/2007 (XII.13.) ÖTM rendelet II/5 pontja előírja a „Tűzvédelmi dokumentáció” tartalmi követelményeit.
·         Az építőipari kivitelezésről szóló 191/2009 (IX.15) Korm. rendelet IV. fejezetének 22 § 3. bekezdés szerint az ott felsorolt esetekben kiviteli tervet kell készíteni. 
·         191/2009 (IX.15) Korm. rendelet 1. sz. melléklet IV. fejezet 5. pontja írja elő a „Tűzvédelmi munkarész” tartalmi követelményeit.
·         A tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásainak szabályairól szóló 74/2012. (IV. 13.) Korm. rendelettel módosított 375/2011 (XII.31.) Korm. rendelet
·         A tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011.(XII.15.) BM. rendelet
 
2., EGYÜTTMŰKÖDÉS PÉNZÜGYI KERETEI
A tervezési szerződésben javasolt megállapodni, hogy ha a tűzvédelmi tervezés folyamatában szakági tervező közreműködése szükséges, az egyes szakágak milyen mértékben működnek közre és díjazásuk milyen módon történik. Ha a tűzvédelmi tervben a felelős statikus tervezőtől független statikus tervező működik közre, úgy neki az építmény felelős statikus tervezőjével egyeztetnie kell.
 
3., EGYÜTTMŰKÖDÉS ÁLTALÁNOS ESETBEN
Tűzvédelmi tervező feladatai:
a)      Megállapítja a szerkezetekkel szemben támasztott tűzvédelmi teljesítmény követelményeket
b)      Eldönti, hogy ezek igazolására milyen tűzvédelmi mérnöki módszert célszerű alkalmazni.
c)      Amennyiben az a., pontban megállapított követelmények igazolása tűzállósági kísérletek (vagy azok alapján kiállított dokumentáció) alapján történik, akkor értékeli a kísérletek során alkalmazott, statikailag releváns körülményeket (statikai váz, terhelés) és összeveti a tervezendő szerkezeten meglévőkkel. Eltérés esetén a statikussal egyeztetve mérnöki módszerekkel kiterjesztik a vizsgálati eredményeket.
d)      Elvégezheti a., pontban megállapított követelmények igazolását táblázatos módszerrel. Ennek során köteles az általa nem ismert statikai vagy méret-adatoknál a biztonság javára történő közelítést alkalmazni. Az alkalmazható táblázatokra vonatkozó ajánlást lásd jelen megállapodás mellékletében.
e)      Amennyiben az a., pontban megállapított követelmények igazolása Eurocode szerinti számítással történik, akkor az éghető anyagok ill. az építmény tereinek rendeltetése alapján megállapítja az alkalmazandó tűzmodellt és annak alkalmazásához szükséges adatokat (MSZ EN 1991-1-2 szerinti névleges hőmérsékletfejlődési görbe; parametrikus hőmérsékletfejlődési görbe; vagy részletes tűzmodell).
f)        Részletes tűzmodell esetén megadja a környezeti hőmérsékleteket, és az elemek felületi hőmérsékleteit, kiszámíthatja a kijelölt tartószerkezeti elemek hőmérsékletét (esetlegesen hőmérséklet-eloszlását), névleges vagy parametrikus tűzgörbe esetén a statikussal egyeztetve.
g)      Szükség esetén megállapítja/kijelöli az alkalmazandó tűzvédelmi bevonatot vagy tűzvédelmi burkolatot, és a statikussal egyeztetve elvégezheti annak tervezését.
 
Statikus tervező feladatai /amennyiben közreműködésére szükség van/:
a)      A tűzvédelmi tervező által megszabott adatok és tűzhatásgörbe alkalmazásával elvégzi a tartószerkezeti elemek hőmérsékletének (esetlegesen hőmérséklet-eloszlásának) számítását, ha azok a tűzvédelmi tervező adatszolgáltatásából nem ismertek.
b)      Elvégzi a magas hőmérsékletű tartószerkezet teherbírásának vizsgálatát a vonatkozó Eurocode előírások szerint.
c)      A tűzvédelmi tervezővel egyeztetve elvégezheti a tűzvédelmi bevonat vagy tűzvédelmi burkolat tervezését, illetve ellenőrzi az azzal ellátott tartószerkezet teherbírását.
d)      Amennyiben a tűzvédelmi tervező által elvégzett tűzállósági teljesítmény-ellenőrzés alapján a tartószerkezet méreteinek növelésére van szükség, akkor - a tűzvédelmi tervezővel egyeztetve - a statikus tervező új szerkezeti méreteket állapíthat meg, ha azt alátámasztja a tűzállósági teljesítmény pontosabb vizsgálatával.
 
4., EGYÜTTMŰKÖDÉS KÜLÖNLEGES ESETEKBEN
a., Kis volumenű épületek terveinek tűzvédelmi tervfejezetei
A kis terjedelmű épületek tervdokumentációjának elkészítése során a tűzvédelmi tervező a főbb tartószerkezetek tűzállósági teljesítményének táblázatos módszerrel való igazolását önállóan végezheti.
Kis terjedelmű épület, ami megfelel a 191/2009 (IX.15) Korm. rendelet IV. fejezet 22 § (3) bek. a) alpontjának, azaz legfeljebb az alábbi jellemzőkkel bír:
- 300 m2 összes szintterület,
- három beépített építményszint (pl. pinceszint, földszint + tetőtér-beépítés),
- 1000 m3 bruttó térfogat,
- 7,5 m-es építménymagasság és
- 5,4 m-es szerkezeti nyílásméret, vagy 6,6 m-es falköz előregyártott födém-szerkezet esetén.
b., Jelentős terjedelmű építmények
Ezek a tömegtartózkodásra szolgáló építmények, valamint azok, amelyek közbeszerzéssel kerülnek megvalósításra, illetve vonatkozó jogszabályok vagy rendeletek (ÉKR 9. § (1) bekezdés) alapján tervellenőrzésre kötelezettek.
Ilyen építmények tűzvédelmi statikai tervezését csak a tartószerkezetek tűzvédelmi tervezésében kiemelten gyakorlott minősítéssel rendelkező, tartószerkezeti tervezői jogosultsággal rendelkező statikus végezheti. Javasoljuk, hogy a cím odaítélésekor a Tartószerkezeti Tagozat Minősítő Bizottsága a tervező részéről mind a tartószerkezetek tűzvédelmi tervezésével kapcsolatosan dokumentált ismereteit, mind a tervezési referenciáit vegye tekintetbe.
c., Speciális, a tűzvédelemhez szorosan kapcsolódó tartószerkezeti elemek tűzvédelmi tervezése:
Ebbe a témakörbe tartozik különösen a
- hasadó felületek tervezése;
- nyomáslevezetők (túlnyomásra méretezés) gázzal oltó rendszerekkel védett terek;
- oltórendszerek elemeinek mechanikus rögzítése (statikus és dinamikus terhekre).
Ilyen szerkezetek esetén a tűzvédelmi és a statikus tervező szoros együttműködése mellett javasolt a tűzvédelmi megoldás kiválasztása és annak tervezése, melyhez a két tagozat képviselői ajánlásokat dogoznak ki.
 
5. EGYÜTTMŰKÖDÉS A TERVEZÉSI MÓDSZEREKKEL KAPCSOLATOS ÚTMUTATÓK KIDOLGOZÁSÁBAN
A két tagozat képviselői az ellenőrzéshez használható táblázatos eljárásokra részletes útmutatásokat és ajánlásokat dolgoznak ki, melyeket kibocsátásuk előtt közösen kiválasztott szakértőkkel véleményeztetnek.
 
 
A megállapodásban említett mellékletek készítése, egyeztetése még folyamatban van. A mellékleteket és a később kidolgozandó tervezési segédleteket a tagozatok általi elfogadást követően a szakmai médiában fogjuk közzé tenni.
 
 
Lengyelfi László elnök
MMK Tűzvédelmi tagozat

Vissza

Ezt a hírt eddig 1715 látogató olvasta.