Híreink

Beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezések - Szikraoltó forgalomba hozatala

2012. augusztus 28.

A szikraoltók magyarországi forgalomba hozatalával kapcsolatban, miután azokra nemzeti szabvány vagy más biztonsági követelmény nem létezik a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a forgalomba hozatal szabályairól tájékoztatást adott ki.


A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 4. § h) pontja értelmében tűzoltó-technikai termék „a tűz észlelésére, jelzésére, oltására, a beavatkozás könnyítésére és a tűzkár csökkentésére, vagy a tűz terjedésének megakadályozására alkalmazott berendezés/eszköz, a tűzoltó készülék, oltóanyag, a tűzoltóság által a tűzoltás, műszaki mentés során használt jármű, felszerelés, hírközlő eszköz, védőeszköz.”
 
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (továbbiakban
OTSZ) 6. § 5. pontja szerint beépített tűzoltó berendezés „az építményekben, szabadtéren elhelyezett, helyhez kötött, a tűz oltására, a beavatkozás könnyítésére, a tűz terjedésének megakadályozására, a tűzkár csökkentésére alkalmazott önműködő berendezés.”
 
A szikraoltó berendezésekre nemzeti szabvány, vagy más magyar biztonságossági követelmény nem létezik.
 
A Ttv. 13. § (2) bekezdése értelmében „ha a tűzoltó-technikai termékre nincs tűzvédelmi biztonságossági követelmény, azt csak a tűzvédelmi hatóság vizsgálaton alapuló hatósági engedélye alapján lehet forgalomba hozni, beépíteni, használni és készenlétben tartani.”
 
A tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére vonatkozó szabályokról szóló 22/2009.
(VII. 23.) ÖM rendeletet 2. § szerint műszaki követelmények hiányában azokat az Országos
Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állapítja meg.
 
Budapest, 2012. május 31.
                                                                                                BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1284 látogató olvasta.