Híreink

Beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezések - Tűzátjelzés

2012. augusztus 28.

Mikor, milyen feltételekkel, kinek, milyen költségekkel lehet és kell megvalósítani a tűzátjelzést? A tűzátjelzés fogadással összefüggésben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatását adjuk közre.


Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (a továbbiakban:
OTSZ) 139. § (1) bekezdésében meghatározott automatikus tűzátjelzést az elsődleges működési körzet szerinti tűzoltóságot riasztó hírközpontba (hivatásos tűzoltóság ügyelete, vagy a megyei (fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányítási ügyeletére, továbbiakban: tűzoltósági ügyelet), akkor kell megvalósítani, ha:
 
1. a tűz- és hibaátjelzést fogadó rendszer (berendezés, központ, műszaki megoldás) a vonatkozó műszaki követelményeknek (szabványok, jogszabályi előírások) megfelel, és
 
2. a tűzoltósági ügyeleten lévő fogadó berendezés – legyen az bérelt, saját vagy független vállalkozás tulajdonában – képes fogadni és feldolgozni (kompatibilis) a felügyelni kívánt létesítmény tűzjelző rendszeréből küldött tűzátjelzéseket.
 
Az OTSZ 139. § (1) bekezdése alapján kötelező tűzátjelzés a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 5. § (7) bekezdése szerint díjmentes.
Ezen felül a hivatásos tűzoltóságok által végezhető szolgáltatások köréről, valamint a hivatásos tűzoltósági célokat szolgáló ingatlanok, felszerelések kapacitás kihasználását célzó hasznosításának szabályairól szóló 42/2011. (XI. 30.) BM rendelet 5. § (2) bekezdése szerint a hivatásos tűzoltóság a tűzátjelzések fogadását nem végezheti szolgáltatásként, amennyiben a tűzátjelzést jogszabály vagy hatósági kötelezés írja elő.
 
Nincs arra vonatkozó jogszabályi előírás, amely kimondaná, hogy tűzoltósági ügyelet csak
saját tulajdonú vagy bérelt fogadó berendezésen fogadhat tűzátjelzést.
 
Egy létesítmény, amely kialakított egy tűz- és hibaátjelzést fogadó távfelügyeleti szolgáltatóval a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő tűz- és hibaátjelző rendszert, amelyből a tűzoltósági ügyelet nem képes a tűzátjelzések fogadására, nem kötelezhető arra, hogy külön a tűzoltósági ügyeletre történő tűzátjelzés megvalósítása céljából kialakítson egy átjelző rendszert.
 
Vállalkozás nem kötelezhető arra, hogy fogadó berendezést telepítsen tűzoltósági ügyeleten.
Amennyiben olyan tűz- és hibaátjelző rendszer kerül kialakításra, amely képes a tűzoltósági
ügyeletre tűzátjelzést biztosítani – függetlenül attól, hogy az egyéb (hiba, teszt, stb.) átjelzések felügyelete hogyan valósul meg – és az átjelzés kötelezés alapján valósul meg, a hivatásos tűzoltóság a tűzátjelzések fogadását nem végezheti szolgáltatásként.
 
Budapest, 2012. június 6.
BM OKF Tűzvédelmi Főosztály

Vissza

Ezt a hírt eddig 1650 látogató olvasta.