Híreink

Létesítési előírások - Éghető folyadék tárolása

2012. szeptember 12.

Mikor, milyen feltételekkel, milyen védőtávolsággal lehet a konténer üzemanyag kutakat telepíteni? A telepítési védőtávolságok meghatározása csak több lépésben a jogszabály és a vonatkozó szabványok értelmezésével lehetséges. Ebben segít az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Főosztályának tájékoztatója.


Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (továbbiakban: OTSZ) szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet 267. § (2) bekezdése (12. melléklet 2. táblázat) rögzíti az üzemanyagtöltő állomás építményei és berendezései között megengedett elhelyezési távolságokat.
Ezen táblázat nem tartalmaz követelményt az üzemanyagtöltő állomáson elhelyezett szállítóedények (pl. IBC konténer) elhelyezésére vonatkozóan.
 
Az OTSZ 266. § (4) bekezdése kimondja, hogy:
 
„Az üzemanyagtöltő állomás kialakítása az e fejezetben nem szabályozott tűzvédelmi
követelmények tekintetében feleljen meg a vonatkozó műszaki követelménynek, vagy azokkal
legalább egyenértékű biztonságot nyújtson.”
 
Vonatkozó műszaki követelmény többek között az Éghető folyadékok és olvadékok tároló- és
Kiszolgáló létesítményeinek, -berendezéseinek tűzvédelmi előírásai-ról szóló MSZ 15633
szabványsorozat.
 
A telepítés követelményeit az MSZ 15633-5:1999 szabvány tartalmazza. E szabvány 2. táblázat 12. sora illetve K oszlopa a szállítóedényes tároló és tároló telep illetve a szivattyú-, kompresszor-tér vagy ház közötti minimális elhelyezési távolságként a „védőövezeten kívül” fogalmat rögzíti.
 
E szabvány 4. pontja illetve alpontjai tartalmazzák a védőövezetek meghatározását. Ezen pontok a konténer kutakra vonatkozóan, továbbá az „E” tűzveszélyességi osztályba tartozó folyadékot tartalmazó szállítóedények vonatkozásában védőövezetet nem határoznak meg.
 
BM OKF Tűzvédelmi Főosztály

Vissza

Ezt a hírt eddig 1950 látogató olvasta.