Híreink

Utánvilágító táblák alkalmazása a menekülési útvonalakon - OTSZ

2012. szeptember 10.

Az utánvilágító táblák menekülési útvonalakon történő alkalmazásával kapcsolatban kaptunk több kérdést. Ezeket összeállítva eljutattuk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Főosztályához, ahol a szakemberek feldolgozták és megválaszolták a kérdéseket. Ezeket állítottuk össze, reményeink szerint a napi gyakorlati alkalmazást segítve.


1. Kérdés:
 
OTSZ 293. § Az építmények kialakítása biztosítsa
 
f) a mentésben közreműködők számára az épületen belüli gyors és biztonságos közlekedést, irányfelismerést utánvilágító vagy világító menekülési útvonaljelző biztonsági jelek alkalmazásával, és
g) a különböző tűzvédelmi berendezések, eszközök használatát, kezelését, azok utánvilágító vagy világító biztonsági jelekkel történő megjelölésével.
 
MSZ 16069-ben a menekülési utak mentén vagy azok szomszédságában található tűzoltó és mentőfelszerelések helyét meg kell jelölni.
g) pont nem említi, hogy hol kell az épületen belül jelölni (pl.: menekülési útvonal mentén) – Helyes az, hogy az épületen belül mindegyik tűzvédelmi eszközt és mindenhol, ahol található?
 
Válasz:
 
Épületen belül elhelyezett valamennyi tűzvédelmi eszközt meg kell jelölni, függetlenül attól, hogy hol található.
 
2. Kérdés:
 
OTSZ 293. § Az építmények kialakítása biztosítsa
 
g) „különböző tűzvédelmi berendezések, eszközök használatát, kezelését” használatot mutató jelzés a tűzoltó készülékek használati jelzése, ami már nem szerepel mellékletben, ez alapján olyan, mintha mégis kellene. Más használati jelzés a tűzoltó használati jelzésen kívül létezik?
 
Válasz:
 
Tudomásunk szerint a tűzvédelmi eszközök használatára vonatkozó biztonsági jelzések nincsenek. A tűzoltó készülék használati jelzését a vonatkozó szabvány tartalmazza és azt a készüléken kell elhelyezni nem biztonsági jelként.
 
3. Kérdés:
 
Tűzoltó készüléket jelölő piktogramról rendeletben sehol sem szerepel, hogy utánvilágító kivitelben kell (kivéve új létesítés), csak a melléklet ugyanaz, mint a 2008-as OTSZ (utánvilágító tábla képe). Kérem a segítséget, hogy a rendelet mely részével tudom alátámasztani, hogy mindenhova utánvilágító tűzoltó készülék piktogram szükséges?
 
Válasz:
 
Az OTSZ 398. §(1) bekezdése szerint a menekülési útvonalakat minden esetben világító (utánvilágító vagy villamos működtetésű) biztonsági jelekkel kell megjelölni, melyeknek legalább a vonatkozó műszaki követelményben meghatározott ideig alkalmasnak kell lenniük a céljuknak megfelelő fény kibocsátására. A biztonsági világításra - a biztonsági világítási lámpatest megfelelő fényerősségének biztosítása érdekében - tilos menekülési útirányt jelző biztonsági jelet felhelyezni.
 
 
Az OTSZ 401. § (1) bekezdése alapján az építmény kiürítése és az ott keletkezett tűzjelzése, továbbterjedésének megakadályozása, valamint felszámolása során használható tűzvédelmi eszközöket a 398. § (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelő világító biztonsági jelekkel kell megjelölni.
A tűzvédelmi eszközök szempontjából kiemelten kell kezelni
a) a kézi és hordozható tűzoltó készülékeket,
b) a fali tűzcsapokat, tűzcsapszerelvény szekrényeket és azok környezetét, valamint
c) a kézi tűzjelzésadókat, a tűzjelző telefont.
 
Amennyiben nem új létesítésről van szó, akkor meg kell vizsgálni a létesítéskor hatályos – tűzoltó készülékek jelölésére vonatkozó – jogszabályokat. Amennyiben ilyen előírás nem található, a biztonsági jelek meglétét nem lehet megkövetelni.
 
4. Kérdés:
 
397. § (2) A lépcsőházak, azok valamennyi lépcsőfordulója és környezete esetén legalább a lépcsők menekülés irányában lévő első lépcsőfokát el kell látni a menekülési útirányt jelző biztonsági jellel, a lépcsőházakban valamennyi szinten az adott szint számát utánvilágító vagy világító jellel kell megjelölni. A lépcsőfokokat a tömegtartózkodásra szolgáló közösségi épületekben menekülési vezetővona1-jellel kell megjelölni, valamint ott, ahol azt a tűzvédelmi szakhatóság előírja.
 
Első lépcsőfok járó felületét kell jelölni, vagy megengedett a lépcsőfok oldala is (ez költséghatékonyabb megoldás lehet, mert a termék nem szükséges, hogy csúszásmentes legyen)? A hatóság az ellenőrzés során megkövetelheti-e, hogy a járófelületre helyezett utánvilágító jel csúszásmentesített legyen? (MSZ 16069 szükséges feltételként fogalmazza meg a legyen a padlón elhelyezett jelek)
 
Válasz:
 
A lépcsőfok járófelületén kell elhelyezni a biztonsági jelet, mivel a lépcsőn lefelé haladva nem látszik a lépcsőfok oldala. A lépcső járófelületére helyezett utánvilágító jel csúszásmentesítettsége nem tűzvédelmi kérdés.
 
5. Kérdés:
 
„közösségi épületekben menekülési vezetővona1-jellel kell megjelölni” Jelzővonal hol fusson? Falon/lépcsőn? Milyen vastag legyen? Felismerési távolság? A vezetővonalon szükséges irányokat is jelezni, vagy ez nem előírás, ha lépcsőfokokon az irányt jelezzük?
 
Válasz:
 
A menekülési vezetővona1-jel paramétereire nincs előírás, azokat a tűzvédelmi szakhatósággal egyeztetett módon kell kialakítani.
 
6. Kérdés:
 
(3) Az épületben elhelyezett felvonók (liftek) esetén a biztonsági felvonóknál az erre vonatkozó, hagyományos (nem biztonsági) felvonóknál pedig a „Tűz esetén a liftet használni TILOS!” biztonsági jelet kell valamennyi szinten elhelyezni. Közösségi épületekben e biztonsági jeleket angol és német nyelven is fel kell tüntetni.
 
Biztonsági világítás és jelek alatt szerepel – utánvilágító kivitelben szükséges kihelyezni?
 
Válasz:
 
Igen, az OTSZ 398. §(1) bekezdése és az OTSZ 401. § (1) bekezdése alapján szükséges.
 
7. Kérdés:
 
Az épület menekülési útvonalain a vonatkozó műszaki követelménynek megfelelő, vagy azzal egyenértékű biztonságot nyújtó menekülési útirány-jelzőrendszer kell a biztonsági világítás mellett létesíteni. Vonatkozó műszaki követelmény: MSZ ISO 16069 és DIN 67510? Ha nem ezek, akkor melyik?
 
Válasz:
 
Az OTSZ megalkotása során a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet értelmében nem lehet közvetlenül szabványra hivatkozni, ezért alkalmazza az OTSZ a „Vonatkozó műszaki követelmény” fogalmát. Készült egy táblázat, mely tartalmazza az adott szakaszhoz tartozó szabványokat paragrafus szerinti bontásban. Ez a táblázat megküldésre került valamennyi MKI részére. A menekülési útirány-jelzőrendszerre vonatkozó műszaki követelmények az MSZ ISO 16069:2009 és az MSZ ISO 3864-1:2009.
 
8. Kérdés:
 
400. §(1) Alacsonyan telepített biztonsági jeleket kell létesíteni - a füstmentes lépcsőházak kivételével - az alábbi esetekben
a) kétszintesnél magasabb és 2000 m2-nél nagyobb szintenként összesített alapterületű közösségi épületek menekülési útvonalain,
b) zenés táncos szórakozóhelyek 50 fő feletti befogadóképességű helyiségeiben és menekülési útvonalain,
c) tömegtartózkodásra szolgáló helyiségekben, és
d) tömegtartózkodásra szolgáló építmények menekülési útvonalain.
 
Van-e ezeken kívül olyan eset, amelyben a hatóság alacsony jelek elhelyezését kéri/kérheti?
 
Válasz:
 
Nincs.
 
9. Kérdés:
 
401. § (4) A biztonsági jel mérete és elhelyezése feleljen meg a vonatkozó műszaki követelménynek, vagy azzal legalább egyenértékű biztonságot nyújtson.
 
Szintén kérdés, hogy melyik vonatkozó műszaki követelménynek?
 
Válasz:
 
A biztonsági jelekre vonatkozó műszaki követelmények az MSZ ISO 16069:2009 és az MSZ ISO 3864-1:2009.
 
10. Kérdés:
 
403. § (1) Az építmény kiürítése során szükséges, vagy esetleg szükségessé váló elsősegély- vagy veszélyhelyzeti eszközöket, felszereléseket a 398. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelő utánvilágító vagy világító biztonsági jelekkel kell megjelölni. A veszélyhelyzetben fontos eszközök közül kiemelten kell kezelni
a) az elsősegély felszereléseket, orvosi szobát,
b) a hordágyakat,
c) az önmentő eszközöket, valamint
d) a légzésvédelmi eszközöket, készülékeket.
(2) Az elsősegély- és veszélyhelyzeti biztonsági jeleket az eszköz, felszerelés felett legalább 1,8 méteres magasságban, legfeljebb a füstmentes levegőréteg felső határáig kell elhelyezni úgy, hogy azok a helyiségben lévő legnagyobb távolságról is könnyen felismerhetők legyenek.
 
Kérdésem, hogy létesítés során mindegyik/összes ilyen a) b) c) d) sorolható eszközt utánvilágító jellel kell jelölni?
 
Válasz:
 
Igen, azonban a felsorolás nem teljes, ezek csak a kiemelten kezelendő eszközök.
 
11. Kérdés:
 
404. §A kiürítés, valamint a tűzoltói beavatkozás során fontos tűzvédelmi eszközöket, berendezéseket a 398. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelő világító vagy megvilágított módon, biztonsági jelekkel (piktogrammal és szükség szerint kiegészítő felirattal) kell ellátni. Kiemelten kell kezelni
a) a kézi indítású tűzoltó, tűzvédelmi eszközök kezelő szerkezeteit (hő- és füstelvezető, gázzal oltó),
b) a sprinkler központok bejáratait, a központon belül az egyes kezelő szerkezeteket és azok környezetét, valamint
c) a kulcsszéfeket és környezeteit.
 
Kérdésem, hogy létesítés során mindegyik/összes ilyen a) b) c) sorolható eszközt utánvilágító jellel kell jelölni?
 
Válasz:
 
Igen, azonban a felsorolás nem teljes, ezek csak a kiemelten kezelendő eszközök.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 3904 látogató olvasta.