Híreink

Regionális kiképzőbázisok létrehozása

2012. szeptember 04.

Eddig a tűzoltó szakképzés a megyei igazgatóságokon eltérő körülmények között és eltérő színvonalon zajlott. A kiképzés magasabb szakmai követelmények szerinti végrehajtása érdekében döntés született a tűzoltó szakképzés második moduljának régiós bázisokba történő végrehajtásáról és egyben a bázisok tárgyi és személyi követelményeiről.


Képzési igények
 
Az egységes, moduláris rendszerű belügyi képzésre való áttérés egyik kulcsproblémáját a közös rendészeti alapozó modul bevezetése jelentette. A modul bevezetése miatt a jövőben a tűzoltó II. szakképzést is csak a KOK végezheti, mint szakképzésért felelős intézmény. A képzési szerződést a tanintézet köti meg a beiskolázottal. Az alapozó modul első két hónapjának teljesítése a rendészeti szakközépiskolákkal történő megállapodás szerint, kihelyezett képzés formájában, a szakmai rész pedig a KOK-on történik. A teljes adminisztráció a KOK-ot terheli.
Ugyanakkor ismert, hogy ilyen létszámú képzést a KOK kapacitási korlátai miatt nem tud elvégezni, ezért született döntés a regionálisképzőbázisokon történő kihelyezett képzésre. Mivel a tűzoltó I. szakképzést csak a KOK és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság regionális központ végzi, a tűzoltó II. szakképzés, valamint a tűzoltó alaptanfolyami és egyes műszaki képzések végzésének feladatai valószínűleg nagymértékben a bázisokra hárulnak.
 
Milyen képzések?
 
A bázisok a régiók hivatásos tűzoltóságai részére ki tudják elégíteni a „tűzoltó II.” szakképzési igényeket, az önkormányzati, létesítményi tűzoltóságok részére az önkormányzati és létesítményi tűzoltó, az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai részére pedig a tűzoltó alaptanfolyami képzési igényeket. Szabad kapacitásuk terhére a tűzoltótechnika-kezelői alapvizsgához nem kötött műszaki tanfolyamok kihelyezésére is alkalmasak. (Ilyenek a gépjárműfecskendő, a habbal-, porral oltó gépjármű, cserefelépítmények, vegyi és műszaki mentés gépei, valamint folyadékszállításra használtható egyéb gépek, szivattyúk kezelőinek képzése). E képzések vonatkozásában tevékenységüket szakmailag a KOK felügyeli.
 
A bázisok személyi feltételei
 
A regionális képzési helyek kialakítása csak a személyi és anyagi feltételek megteremtése esetén lehetséges. A feladatot nem lehet teljes egészében csatolt feladatként ráterhelni az adott megyei igazgatóságra, vagy a területén működő hivatásos tűzoltóságokra mindamellett, hogy a képzések napi feladatainak végrehajtásában közreműködnek.
Ennek megfelelően a bázisok személyi állományát az érintett megyei igazgatóságon telepített szervezetszerű létszámmal, (legalább 1 fő) és feladatorientált vezényléssel (4 fő szakmai tantárgyat oktató, megfelelő állami és szakmai képesítéssel rendelkező személy) célszerű biztosítani.
Szervezetszerű létszám: 1 fő (tiszt) képzésparancsnok (oktató, képzésszervező, feltételek koordinátora).                             
Vezénylendő létszám
  • 1 fő (tiszt) tűzoltási műszaki mentési tanár,
  • 1 fő (zls.) tűzoltási műszaki mentési szakoktató (tűo. technikus + „C” jogosítvány gjmű. fecskendőre is),
  • 1 fő (tiszt) műszaki tanár,
  • 1 fő (zls.) műszaki szakoktató (tűo.technikus + „C” jogosítvány gjmű. fecskendőre is).                                  
A bázisok infrastrukturális és technikai feltételei
 
A regionális bázisokon a legszükségesebb átalakításokkal biztosítani kell minimum egy, 30 fő befogadására alkalmas tanterem kialakítását, valamint 20-25 fő elszállásolásának lehetőségét.
 
A képzési, technikai eszközök

 
·        gépjárműfecskendő 2 db, teljes málhával (tartalék szerek bázisokon tárolása),
·        személygépjármű ügyintézéshez,
·        műszaki mentő gépjármű,
·        szállító gépjármű 1 db,
·        személyszállító gépjármű, (autóbusz, alkalmanként),
·        tűzoltó szakfelszerelések, kisgépek (benzines láncfűrész, hidraulikus feszítő-vágó készlet, korongos vágófelszerelés, pneumatikus emelő-tömítő párna készletek, csörlő, áramfejlesztő berendezés, stb.),
·        kismotorfecskendő,
·        tűzoltó védőfelszerelések, légzőkészülékek,
·        tűzoltó védőruhák,
·        hírforgalmi eszközök.
 
Gyakorlati foglalkozáshoz szükséges terek, helyiségek
  • fafeldolgozásra alkalmas erdőterület (gallyazás, darabolás),
  • autóbontó (1 autóroncs/6 fő),
  • szabadfelszíni vízforrás (kismotorfecskendő, átemelő szivattyú gyakorlás céljára),
  • szakfelszerelések bemutatására, összeszerelésére alkalmas alakulótér, raktár,
  • védőeszköz-raktár, gyakorlótér.
Szerelési feladatok háttérfeltételei
Udvaron  - földfeletti tűzcsap, földalatti tűzcsap, felszívásos táplálásra alkalmas tartály, medence. Magasba szereléshez legalább háromszintes mászóház és/vagy több szintes épület, ahol az alapvezeték felhúzható. Önmentéshez legalább háromszintes mászóház.
 
Gyakorlati foglalkozások, helyszínek
Lakóépület: pince, lakótér, tetőtér, padlás, középmagas, magas épület.
Mezőgazdaság: szabadterület, technológia. 
Közlekedés:  közlekedés tüzei, 
Ipar:  fatelep, textilipari létesítmény, malom, hűtőház, éghető folyadék, gáz.
Műszaki mentés: közúti mentés, épületkárok, alá-megtámasztási ismeretek.
A gyakorlati képzéshez szükséges tűzoltó-technikai eszközök a helyi, vagy közeli tűzoltóságok eszközparkjából, akár a tartalék szer(ek) állandó, bázison történő tárolásával, akár alkalmankénti vezényléssel biztosíthatók.
 
Hol lehetnek a képzőbázisok?
 
Az öt kijelölt TOK Debrecen, Szeged Kaposvár, Komárom és Budapest. A KOK telephelyeként történő bejelentésük a Fővárosi Kormányhivatal Munkaügyi Központjánál megtörtént. A közeljövő egyik legfontosabb feladata lesz e bázisok személyi, technikai és infrastrukturális feltételeinek kialakítása.
Diriczi Miklós tű. ezredes, igazgató-helyettes
Halácsy Sándor tű. alezredes, osztályvezető
Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, Budapest
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1773 látogató olvasta.