Híreink

Hogyan alakul az önkéntes tűzoltók képzése?

2012. szeptember 04.

Az átalakulást követően az önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltó egyesületi tűzoltóságok tagjainak képzési rendszere továbbra sem egységesíthető a hivatásos állományúakéval. Így az átalakulás érinti a nem hivatásos szolgálati jogviszonyban működő tűzoltóságokat is. Milyen mértékben? Lesz-e átjárási lehetőség a két rendszer között?


Új képzési rendszer

Az önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltó egyesületi tűzoltóságok tagjai számára is új képzési rendszert kellett kidolgozni, mert az OKJ-s képzések kötöttek az egységes rendészeti alapozó modullal való bevezetéshez. Egyúttal ki kellett dolgozni azt a rendszert, amely számukra is lehetővé teszi az átjárhatóságot akár a hivatásos tűzoltói jogviszony irányába is.

A képzési rendszer ábrája szemlélteti az egyes képzéseket és az átjárhatóságot

 
Átjárhatóság
 
Az Országos Tűzoltósági Főfelügyelőséggel történt egyeztetés alapján önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltó egyesületi 
tűzoltóságoktagjai számára az alábbi átjárhatósági lehetőségek választhatók:
  • Az ÖTE szaktevékenységre igénybe vehető tagja (orvosi alkalmasság esetén) tűzoltó alaptanfolyami (40 órás) végzettséggel beosztott tűzoltóként tevékenykedhet.
  • OKJ-s tűzoltó szakképesítés, vagy – az új rendszerben – önkormányzati és létesítményi tűzoltó képesítés birtokában jogosult az ÖTE-nél szaktevékenység (beavatkozás) irányítására. (Az önkormányzati és létesítményi tűzoltó képzés tartalma az új, tűzoltó II. részszakképesítés teljes, 3 hónapos szakmai anyaga).
  • Elvégezheti a tűzoltó rajparancsnoki tanfolyamot is ÖTE tagként, (ami az új rendszerben a szerparancsnoki képzés szakmai anyagából áll), ez esetlegesen előnyt jelenthet számára a rendszerből önkormányzati, vagy hivatásos irányba történő továbblépéshez.
  • Az ÖTE tagja beosztott tűzoltóként, tehát akár alaptanfolyami végzettséggel is, jogosult tűzoltó-technika kezelői képzésben részt venni, amennyiben az egyéb feltételek (gépjármű-vezetői engedély, érettségi, stb.) teljesülnek.
Kilépési lehetőségek
  • OKJ-s tűzoltó szakképesítés, vagy az új rendszerben önkormányzati és létesítményi tűzoltó tanfolyami képesítés birtokában az egészségügyi és egyéb követelmények teljesülése esetén önkormányzati és állandó készenléti szolgálattal rendelkező létesítményi tűzoltóság tagja is lehet. (A tűzoltó rajparancsnoki képesítés megléte előnyt jelenthet, mert azzal mindkét tűzoltóságnál beavatkozás irányítására is jogosult).
  • Önkormányzati és létesítményi tűzoltó tanfolyam elvégzését igazoló modulzáró vizsga birtokában később elvégezheti az egységes rendészeti alapozó modult, és a két modulzáró vizsga birtokában tűzoltó II. szakmai vizsgát tehet. Ezután az egészségügyi és egyéb feltételek teljesülése esetén hivatásos katasztrófavédelmi szervezet tagjává válhat.
Diriczi Miklós tű. ezredes, igazgató-helyettes
Halácsy Sándor tű. alezredes, osztályvezető
Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, Budapest
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1936 látogató olvasta.