Híreink

Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle októberi számában?

2012. szeptember 26.

Október elején jelenik meg folyóiratunk XIX. évfolyamának ötödik száma, olyan szakmai újdonságokkal, amelyek számos kérdést új megvilágításba helyeznek, illetve összegzik a témáról az ismereteket. A vezetésirányítás és annak az atomerőmű tűzoltóságán bevezetett módszere vagy a PAJZS rendszer megoldásai, a napelemes rendszerek és a hibrid autók együtt olvasva reflektálnak korunk kihívásaira. A megelőzési szakterületet művelők is hasznos tudományos és nagyon is gyakorlati ismeretekkel találkozhatnak a folyóirat 24 cikkében. A továbbiakat röviden bemutatjuk.


Szabályozás
 
Érces Ferenc – Új tűzvédelmi szabályozás születik – 2013
 
A hatályban lévő OTSZ már több módosításon átesett, azonban így sem tudta megfelelően követni a műszaki fejlődést és az EU szabványok hazai átvételét. Megkezdődött egy új szabályozás előkészítése. Ez év tavaszán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megtette az első lépéseket egy teljesen új megközelítésen alapuló szabályozás kidolgozására, melynek alapjait a mérnöki módszerek szélesebb körű alkalmazása, a tűzoltói beavatkozások során szerzett tapasztalatok, a valós tűztesztek, kísérletek, valamint a nemzetközi tapasztalatok felhasználása jelentik.
 
 
Érces Ferenc – Módosul az Országos Tűzvédelmi Szabályzat    
 
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (OTSZ) módosítása ugyancsak napirenden van. A tűzvédelmi normák gyakorlati alkalmazása ugyanis indokolttá teszi a tűzvédelmi követelményeket tartalmazó szabályozás folyamatos felülvizsgálatát és szükség szerinti módosítását. Az OTSZ módosítása elsődlegesen az adminisztratív terhek csökkentését szolgálja, de a gyakorlati alkalmazás során felmerülő problémákra is reagál, egyértelművé téve a jogalkalmazást, javítva a műszaki követelményrendszer általános használhatóságán.
    
Tanulmány
 
Noskó Zsolt – Döntéstámogatás és vezetésirányítás a tűzoltók munkájában
A döntés maga a választás a fennálló alternatívák között. A döntés tehát mindig jövőorientált irányultságot fejt ki a jelenben. Ha egyértelműen ismerjük a döntésünk eredményét, akkor nem igazán van szükségünk segítségre a meghozatalában. Mikor van szükség a döntéstámogatásra? Szüksége van erre egyáltalán a tűzoltóknak?
 
Dr Endrődi István – A magyar önkéntes polgári védelmi szervezetek szerepe az új katasztrófavédelmi törvény alapján    
 
A polgári védelem szerepe a biztonságos élet- és munkakörülmények fenntartása, amelyet az ország biztonsági rendszerébe integrálva a megelőzés, a védekezés és a helyreállítás egységes feladatrendszerében hajt végre. Helye a rendvédelmi feladatok között van, szoros együttműködésben a lakosságtól a közigazgatáson át a vállalkozói és karitatív szerveken keresztül a társadalom minden szereplőjével. Mit jelent ez a gyakorlatban?
 
Czoboly Olivér Attila – Majorosné Dr. Lublóy Éva – Vasbeton szerkezetek tűzállósága 
 
Kedvező tulajdonságainak köszönhetően napjainkra a vasbeton az egyik legjelentősebb építőanyaggá vált. Térhódításának egyik oka, hogy nemcsak az egyszerű, de különleges szerkezeteket egyaránt lehet készíteni vasbetonból. A betonösszetétel tervezése hosszú időn át az előírt nyomószilárdság teljesítésére korlátozódott. A növekvő mérnöki kihívásokkal azonban a beton tulajdonságai és tervezésének szempontjai is folyamatosan változnak. Mára a betontechnológiában a tervezett nyomószilárdságon túl a betonok egyéb tulajdonságaira (pl.: várható használati élettartamára, fagyállóságára, tűzállóságára) is nagy hangsúlyt fektetnek. Mi ennek az oka és mi a következménye a tűzvédelem számára?
           
Pimper László – Hydro-Chem – ha rövid a porsugár
 
A Hydro-Chem technológia új fejezetet nyit a porraloltás történetében. A rendszer elsősorban az olaj- és vegyipari létesítmények területén kerülhet alkalmazásra, de esetenként más tűzeseteknél is bővítheti a beavatkozók eszköztárát és egyben újszerű módszerek, tűzoltás-taktikai elemek bevezetésének nyit utat a tűzoltói gyakorlatban. A következőben a Hydro-Chem technológia alapjait, jelentőségét és az alkalmazási választékának legfontosabb elemeit tekinti át szerzőn. Néhány ilyen egység már hazánkban is készenlétben áll.

 
 
Informatika
 
Böhm Péter – A tűzoltósági feladatok informatikai támogatása a Paksi Atomerőműben  
                  
Egy káresemény hatékony kezelése nagyban függ a felelős parancsnok gyors, szakszerű döntéseitől. Ezek a döntések jellemzően nagy pszichikai terhelés mellett, rövid idő alatt, nagy mennyiségű információt figyelembe véve kell, hogy megszülessenek. Igen lényeges tehát, hogy milyen támogatást kap a felelős parancsnok a kárfelszámolási tevékenység irányítása során. Különösen fontos ez a Paksi Atomerőműben, hiszen egy rossz döntés következményei beláthatatlanok lehetnek, miközben maximum tíz percen belül meg kell kezdeni a beavatkozást. Egy saját fejlesztésű műveletirányító járművet és a hozzá kapcsolódó műveletirányítási rendszert mutat be szerzőnk.
 
Megelőzés
 
Koburger MárkMegfelelőségi értékelési eljárások – ATEX 100a
 
Mit jelent az ATEX 100a? Kikre vonatkozik és mi a célja? Mit nevezünk kockázatértékelésnek? Mik azok a megfelelőségi értékelési eljárások? Milyen dokumentumok igazolhatják a megfelelőséget? Mi az összefüggés a gyártói EK megfelelőségi nyilatkozat és az EK-típus vizsgálati tanúsítvány között? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat adni a rendeleti és a szabványi háttér pontos bemutatásával, elsősorban a robbanásveszélyes ipari technológiákat kivitelező vállalkozóknak, engedélyező hatóságoknak és az azt üzemeltetőknek.
 
Sebők Imre – Irányjelző lámpatestek a menekülési útvonalon
Ha emberéletekről van szó, nagy a teher az azt biztosító berendezések gyártói, rendszerek tervezői, karbantartói és az ellenőrző hatóság vállán. Mi szükséges ahhoz, hogy a menekülési útvonalak – az élet védelmének utolsó bástyái – terén a legmagasabb színvonalt érjük el? A válasz csak látszólag egyszerű: egyrészt megfelelő (anyagi, jogi, műszaki-technikai, ellenőrzési és oktatási) szabályozásra, másrészt megfelelő minőségű termékekre van szükség.
 
Lestyán Mária – Tervezői felelősség – hiánycikk a tűzvédelemben? I.
Ha a tűzoltó nem a gyerekünket tartja a kezében, nem számít a tűzvédelem? Ez volt az üzenete annak a képnek, amit a Facebookon legutóbb több ezren osztottak vagy néztek meg. Furcsa világban élünk: a tűzvédelmi szempontok tényleg mellékesek az építészetben, még akkor is, ha néha szeretteink élete múlhat rajta? Meghökkentő kitekintés a világba, úgy hogy itthon jobban lássunk.
 
Visszhang
 
Szalay Barnabás – Turbó fokozaton a hő-és füstelvezető  
 
A tűzmegelőzési szakértők alapvetően két állításra kaphatják fel a fejüket manapság. Az egyik: „Hamisítják az igazolásainkat!” Ilyet az ÉMI képviselője írt egy szakmai fórumon. A másik: „A mi termékünk világrekordot ért el!” Ilyesmivel egy cég kelt feltűnést. Ne tételezzünk fel mindjárt rosszat, foglalkozzunk a második állítással: egy 2011. október 26-án kelt Tűzvédelmi Megfelelőségről szóló igazolás alapján az egyik gyártó hő- és füstelvezető berendezése elérte a 0,9 cv értékes álomhatárt.
 
Fókuszban
 
Erdőtűz kockázat Magyarországon     
 
A hazai katasztrófakockázat-értékelésen az árvíz után az erdőtűz került a második helyre. Az erdőtüzek elleni védekezés több szakterület, gazdálkodó szervezet és hatóság folyamatos, átgondolt együttműködését igényli. Melyek az értékelés főbb megállapításai?
Az Európai Unióba történő belépéssel megváltozott a jogi szabályozás. A 4/2008. (VII. 1.) ÖM konkretizálja az erdőtűzvédelem szereplőinek feladatait. Előnye és erénye, hogy teljes egészében harmonizál az EU előírásokkal, és létrehozza a hazai körülményekhez igazodó veszélyeztetettségi besorolást.
Ez a veszélyeztetettségi besorolás az erdők tűz elleni védelmének rendszerében hasonló szerepet tölt be, mint a tűzvédelemben a „tűzveszélyességi osztályba” sorolás.
 
Barta Vámos László – Ismerkedés a horvát tűzoltóság rendszerével    
 
A CTIF (Tűzoltó és Mentő Szolgálatok Nemzetközi Szövetsége) Erdőtűzvédelmi Bizottsága, horvát kezdeményezésre megbeszélést tartott 2012. július 10-12. között Trogírban. Az erdők tűzvédelmével kapcsolatos témák mellett a vendéglátók bemutatták a horvát tűzvédelem rendszerét, a résztvevőket elvitték a környező hivatásos és önkéntes tűzoltóságokra. A tapasztalatokról számol be szerzőnk.
                  
Erdőtűz indexek – A meteorológiai tűzkockázat számszerűsítése  
 
A tűzveszélyre fel lehet hívni a figyelmet. Ennek kézenfekvő módja lenne az Országos Meteorológiai Szolgálat által működtetett Kistérségi Riasztórendszer (http://met.hu/idojaras/veszelyjelzes/) keretében történő veszélyjelzés. A meteorológiai tűzveszély meghatározására a legegyszerűbb módszer az ún. első generációs időjárás-indexek alkalmazása. Milyen indexeket alkalmaznak a világban? Mit célszerű nálunk bevezetni?
 
Barta Vámos László – Nemzetközi szervezetek az erdők tűzvédelmében
 
Az erdő- és vegetációtüzek Magyarországon is visszatérő problémát jelentenek, különösen március-április és július-augusztus hónapokban. A statisztikai adatok alapján – az elmúlt év hasonló időszakához képest – 2012-ben megduplázódott az esetek száma, 13 853 erdő- és vegetációtűz volt. Az ilyen típusú tűzesetek megelőzéséhez a nemzetközi szervezetek tapasztalatai is hozzájárulhatnak. Melyek ezek a szervezetek, és mi a feladatuk?
 
Ténykép
 
Erdő- és vegetáció tüzek 2012-ben      
 
Az idei év rendkívül száraz időjárása rekordméretű tűzesetszámot eredményezet, azonban szerencsére hatalmas kárral járó tűzeset nem következett be. A bekövetkezett eseteket az erdőtűzkockázat elemzésével összevetve erre az évre vonatkozóan árnyalják a tanulmány megállapításait. A szárazság mértékét jól mutatják a számok! 14 357 erdő-és vegetációtűz keletkezett, amelynek során 66 505 hektár terület égett le, a védekezésben pedig 111 479 fő vett részt.
 
Angyal István – A tűzvédelmi bírságok alkalmazása 2012 I. félévében
 
2012. január 1-én lépett hatályba a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm. r.), amelynek 1. melléklete rögzíti, hogy a tűzvédelmi hatóság 41 féle tűzvédelmi szabálytalanság esetén, milyen mértékű tűzvédelmi bírságot szabhat, illetve 23 esetben köteles kiszabni. Melyek az I. félév tapasztalatai?
 
Tűzoltás – Műszaki mentés
 
Fülep Zoltán – Tűzoltói beavatkozás napelemes rendszerek környezetében      
 
A Föld fosszilisenergia-készlete kimerülőben van, ezért már régóta keresik az alternatív megoldásokat, amelyek lehetővé teszik az új igények kielégítését, miközben a természeti környezetet nem éri kár. Régi cél, hogy a megújuló energiaforrásokat hatékonyan felhasználva állítsuk az emberiség szolgálatába. A törekvések egyre inkább célt érnek. Mit jelent ez a tűzoltói beavatkozások szempontjából?
 
                                 
Toldi Péter – Hibrid járművek speciális veszélyforrásai, a tűzoltói beavatkozás sajátosságai
 
A közlekedésben a tűzoltói beavatkozás során egyre gyakrabban találkozhatunk a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal. Ezért kell tisztában lennünk a jelenkor új kihívásaival, a modern kori technológiákból adódó veszélyekkel is. Egyedi problémákat vetnek fel az elektromos, vagy a hibrid meghajtású autók. Vegyük sorra, milyen veszélyforrásokkal találkozhatunk a beavatkozások alkalmával, illetve mik azok a legfőbb szabályok, amiket a műszaki mentések és tűzesetek során be kell tartanunk.

                                                      
Kutatás
 
Varga Ferenc – A minőségirányítás bevezetésének folyamata a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon
 
Új szervezetként milyen új módszerek alkalmazásával törekedtek konkrétan meghatározható szervezeti minőségi mutatók elérésére a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon?
Az új követelmények minél magasabb szintű teljesítéséhez több módszer egyidejű alkalmazását mutatja be szerzőnk.  
 
 
Módszer
 
Dr Lázár Gábor – Rakományrögzítés az ADR-es járműszerelvények esetében I.
 
Az áruk nem megfelelő módon történő kezelése, rögzítése súlyos balesetekhez vezethet, amint azt hazai és nemzetközi példák is igazolják. Milyen követelményeket kell érvényesíteni?
A rakománybiztonság, rakományrögzítés európai szinten nincs direktívával szabályozva, csupán „European Best Practice Guidelines on Cargo Securing for Road Transport“ (Európai legjobb gyakorlatra vonatkozó iránymutatás a rakományok rögzítéséhez a közúti szállításban) jelent meg az Európai Bizottság gondozásában.
 
                                                         
Fórum
 
Nagy Norbert – 6x9-es megbízhatóság a tűzjelzésben       
 
A stratégiailag fontos, kritikus adattároló központok, IT infrastruktúrák üzemeltetői 100%-os megbízhatóságra törekszenek. Az általuk egyre inkább használatos „mértékegység” a hat kilences. A 6 darab kilences 99,9999%-os megbízhatóságot jelent, ami igen közel van az óhajtott 100%-hoz. 99,9999%-os üzemidő a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott berendezés vagy szolgáltatás egy évben maximum 31,536 másodpercre állhat le csupán! Ahol ilyen magas megbízhatóságú rendszerek üzemeltetése folyik, ott nem engedhető meg egy téves tűzjelzés miatti leállás, ugyanakkor kiemelkedően fontos a valódi tüzek jelzése, azok kialakulásának lehető legkorábbi fázisában. Egy új fejlesztést mutat be szerzőnk.
 
                              
Adorján Attila – Mi történt az Interschutz kiállítás (2010) óta?      
 
Az 5 évente megrendezésre kerülő Interschutz kiállítás etalon az európai tűzvédelemben. Ezen a kiállításon mutatják be a gyártók újdonságaikat és a jövőre vonatkozó koncepciójukat. Ezt tette a Dräger is, számos újdonsággal álltak elő a cég által képviselt területen. Mi történt a nagysikerű kiállítás óta? Mivel védik a hazai tűzoltókat? Erre válaszol szerzőnk.
             
                                                           
Technika
 
Tanka László – Egységesebb, hatékonyabb riasztás – PAJZS
 
Korábban 165 helyen széttagolva és eltérő színvonalon fogadták a jelzéseket a tűzoltóságokon. A fejlesztések célja az egységes, térinformatikával támogatott műveletirányítási rendszer bevezetése volt. A fejlesztés eredményeként a 105-ös számra indított segélyhívások a 19 megyei műveletirányító központba futnak be, ahol gyakorlatilag minden tűzoltóság mindegyik szeréről tudják, merre jár és riasztható-e.
 
 
Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1858 látogató olvasta.