Híreink

Egy téma, 13 előadás Hajdúszoboszlón az Országos Tűzvédelmi Konferencián

2012. október 25.

Egy téma 13 előadás, ezzel összegezhető számszerűen, a résztvevők értékelése szerint, az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb konferenciája. Az október 18 – 19 között Hajdúszoboszlón zajló Országos Tűzvédelmi konferencia, mint azt korábban közreadtuk, a mérnöki módszerek alkalmazását helyezte programja középpontjába. A témát elméleti és gyakorlati szakemberek járták körül. A szakterületük kiválóságait felvonultató rendezvény rövid bemutatása mellett az ott elhangzott előadásokat folyamatosan adjuk közre.


A csütörtök délelőtti plenáris ülésen Zellei János TSZVSZ elnök a várható új tűzvédelmi szabályozásokról adott tájékoztatást a hallgatóságnak, kiemelve a szervezet részvételét ebben a folyamatban.
A délután induló konferenciarész megnyitója ugyancsak Zellei JánosTSZVSZ Elnöke volt, aki hangsúlyozta: rendkívül fontos témát tűzött a konferencia napirendjére, mivel a tervezett új OTSZ hosszú évekig a tűzvédelemben tevékenykedők bibliája lesz.  
 
Érces Ferenc tű. ezredes a BM OKF Tűzvédelmi Főosztály főosztályvezetője két témát hozott magával. Elsőként a jelenlegi OTSZ módosításait ismertette, (Erről korábban tájékoztattuk olvasóinkat.) amely várhatóan 2013 január 1-én lép hatályba.
A legnagyobb érdeklődéssel várt témáját – Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzás elvei, struktúrája – címmel másodikként adta elő. Bevezetőjében kitért arra, hogy az új szabályozásban teljes koncepcióváltásra készülnek. Ennek alappillérei a mérnöki módszerek szélesebb körű alkalmazása, a tűzoltói beavatkozások során szerzett tapasztalatok felhasználása, a valós tűztesztek tapasztalatai, és a nemzetközi tapasztalatok felhasználása. Ehhez fontos célkitűzések társultak, amelyek legfontosabb elemeit, ismertette, kiemelve, hogy az előkészítés folyamatába számos szakmai szervezetet vontak be. Megfogalmazták a védelmi célokat, a tényleges kockázathoz igazított követelmények egyeztetése több lépcsőben zajlik. Terveik szerint egy rugalmas, alternatívát kínáló rendszert hoznak léte, amely a keretszabályok mellett, a részleteket Tűzvédelmi Irányelvekben rögzíti. Ez utóbbiak rendszeres felülvizsgálata és a felülvizsgálat alapján a szükséges módosítások végrehajtása jobban képes a műszaki és tudományos változások követésére.
Az erre létrehozott több, mint 30 fős munkabizottságot, kisebb munkacsoportokra osztják és a munka dandárja most következik. A cél 2012 december 25-ig a szabályozás megalkotása.
 
A következő előadó Dr. Bedő Katalin BM Építésügyi Főosztály Építésügyi Igazgatási Osztály vezetője „Tervezői felelősség a tűzvédelemben” című előadását az élet kissé felülírta. Ennek megfelelően döntő részben az építési hatóságokról és az ezzel összefüggésben 2013 január elsején várható eljárási változásokról szólt hangsúlyosan.
 
Dr. Takács Lajos Gábor BME egytemi docense „Mérnöki módszerek alkalmazása a tűzvédelmi tervezésben” címmel a mérnöki módszerek szerepét és helyét járta körül, amelyre reagálva Zellei János Dunamenti Tűzvédelem Zrt. elnöke a hazai gyakorlat sajátosságait mutatta be, némi szkepszissel, kiemelve, hogy célszerű lenne a megtörtént tűzesetek utólagos tűz szimulációinak lefuttatása.
 
Dr. Horváth László BME egyetemi docense „Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra az Eurocode szerint” címmel az eurócodok alkalmazásának elveit és gyakorlatát mutatta be, élvezetes és szemléletes példákon.

 
A Hő és füstelvezetés témája ismét két egymásra rímelő előadással szerepelt. Szikra Csaba BME tanára az elméleti alapokat mutatta be, míg Nagy Katalin a LUDOR Kft, TMKE elnöki minőségében a hazai gyakorlat oldaláról vázolta a helyzetet és tett javaslatokat a továbblépés irányaira.
 
Péntek reggel Szikra Csaba tanár úr, a „Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elmélete” cím alatt egyetemi előadással rukkolt elő. A kissé bágyadt hallgatóság a képletek és grafikonok súlya alatt megtörni látszott.
     
Újabb kettős előadásban „Villámvédelem általában, elmélet-gyakorlat” címmel Dr. Fodor István Vilodent 98 Kft és Kruppa Attila OBO Bettermann Kft. mutatta be a hazai helyzetet.
 
Mohai Ágota SZIE tanára és Farkas Károly Schrack Seconet Kft. igazgatója feladata a „Beépített tűzjelző rendszerek elméletben és gyakorlatban” címmel a téma bemutatása volt. Ettől alapjaiban eltértek, és jól tették! Közös előadásukban úgy fogták fel a címet, hogy számba vették: Mihez lenne érdemes hozzányúlni az új OTSZ megírásakor. Problémafelvetéseikkel izgalmas szakmai kérdések sorát vetették fel, amelyről élénk vita alakult ki.

 
Utolsó előadásként Kuba Róbert Tamás és Zellei János a Szakvizsgáztatással kapcsolatos tapasztalatokat az ezzel kapcsolatos külföldi gyakorlatot mutatta be, javaslatokat téve a jövőbeni szabályozáshoz.
 
A két nap valóban tömör és intenzív programját terveink szerint előadásonként adjuk közre.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1650 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: