Híreink

Módosul az Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2012. október 17.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (OTSZ) módosítása ugyancsak napirenden van. A tűzvédelmi normák gyakorlati alkalmazása ugyanis indokolttá teszi a tűzvédelmi követelményeket tartalmazó szabályozás folyamatos felülvizsgálatát és szükség szerinti módosítását. Az OTSZ módosítása elsődlegesen az adminisztratív terhek csökkentését szolgálja, de a gyakorlati alkalmazás során felmerülő problémákra is reagál, egyértelművé téve a jogalkalmazást, javítva a műszaki követelményrendszer általános használhatóságán.


Mi módosul?
 
A Katasztrófavédelem új szervezeti struktúrájának következtében szükségessé vált az OTSZ-ben szereplő eljáró tűzvédelmi hatóságokra történő utalások javítása. A tervezet már nem nevesít tűzoltóságokat, hanem általános „tűzvédelmi hatóság” vagy „tűzvédelmi szakhatóság” szövegrészeket, így nem lesz szükség a jogszabály módosítására esetleges jogkörök változása miatt.
 
  • A lakóépületek menekülésre szolgáló közlekedőin történő tárolásra vonatkozó előírások pontosítása kiemelt figyelmet kapott. A középmagas társasházak esetében a meglévő száraz felszálló tűzivíz-vezetékre vonatkozó követelmények változnak. Ennek eredményeképpen jelentősen csökkenhet az állampolgárok terhe azonos biztonsági szint megtartása mellett.
  • Beépült a tervezetbe a repülő- vagy úszó „kívánság lámpások” használatának tilalma, mivel ezen eszközök jelentős tűzkeletkezési kockázatot jelentenek.
  • A bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatási tevékenységek megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló 50/2011. (XII. 20.) BM rendelettel összhangban szükséges a tűzoltó készülék felülvizsgáló szolgáltatók jogállásának megteremtése.
  • Az adminisztrációs terhek csökkentésével összhangban a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezések részleges vagy teljes üzemszünetével (pl. karbantartás miatt), vagy meghibásodásával kapcsolatos bejelentéseket elegendő lesz a tűzoltóságot riasztó ügyelet részére telefonon jelezni, az írásbeli bejelentési kötelezettség az OTSZ-ből kikerül.
  • A szabadtéri rendezvények esetében a létszám korlát helyett a területi korlát jelenik meg a szabályozásban, amely lényegesen kezelhetőbb, egyszerűbb feltételeket teremt.
 
A tűzvédelmi szabályok felülvizsgálata az építésügyi jogszabályok módosításával összhangban történt, az indokolatlan költségnövelő előírások megszüntetése mellett, ezzel csökkentve az adminisztrációs terheket. A módosítás során alapvető cél volt, hogy a tűzvédelmi biztonsági követelmények sérüléséhez ne vezessen, a szakmai követelményeknek és elvárásoknak megfeleljen, a jogalkalmazók számára közérthető és egyértelmű legyen.
Számos fogalom meghatározást kellett pontosítani, illetve törölni, mivel egyéb jogszabály tartalmazza (pl. OTÉK).
 
Jelenleg a tervezett módosítás notifikációs eljárása zajlik Brüsszelben, majd azt követően lép hatályba. 
Érces Ferenc tű. ezds., főosztályvezető
BM OKF, Tűzvédelmi Főosztály

Vissza

Ezt a hírt eddig 1758 látogató olvasta.