Híreink

„Katasztrófavédelmi Díj” Konferencia és a díj átadása

2012. november 13.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2012 hivatalos megnyitóján, november ötödikén adták át első ízben az MTA, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Somos Alapítvány által alapított Katasztrófavédelmi díjat. Az elismerést Katona Tamás János kapta. A díjazott tanulmányokat és a konferencia prezentációit terveink szerint közreadjuk.


A katasztrófavédelmi díj létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást a négy alapító szervezet képviseletében az MTA elnöke, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és a Somos Alapítvány alapítója 2012. július végén írta alá azzal a céllal, hogy a nemzeti értékeinket képező természeti és épített környezet megóvásában aktívan tevékenykedő és kiemelkedő eredményt elérő természetes és jogi személyek munkáját elismerje és támogassa.
 
A díj odaítélésével kapcsolatos eljárás lebonyolításáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete gondoskodott.
 
A pályázatok értékelésére az NKE által 2012. október 10-én „Katasztrófavédelmi Díj 2012.” című Tudományos Konferencia keretében került sor.
 
Dr. Katona Tamás Jánosnak a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Informatikai Kar tudományos főmunkatársának „a Paksi Atomerőmű földrengésbiztonsága a földrengés-veszély újraértékelésétől a célzott biztonsági felülvizsgálatig” című előadását Ragács Nikoletta az NKE katasztrófavédelmi szakos hallgatójának „a globális klímaváltozás humán egészségügyi aspektusai, különös tekintettel a járványügyi kockázati tényezőkre” című előadása követte. A harmadik pályaművet a „Problémák a robbanóanyagok tárolásából származó kockázatok elemzésében” című tanulmányt Prof. Dr. Szakál Béla főiskolai tanár és Cimer Zsolt főiskolai adjunktus a Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar munkatársai mutatták be.
 
A díjat a kuratórium döntése alapjánKatona Tamás János, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Informatikai Karának tudományos főmunkatársa kapta első ízben, amelyet a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepségen vehetett át.  
 
Az ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémián elnöke, Pálinkás József mondott köszöntőt. Az idei ünnep a felfedező tudományról szól, ezzel kapcsolatban Pálinkás József kijelentette, a tudomány jövőjét az ilyen kutatások jelentik.  
Az elnöki köszöntő után átadták a tudományos élet különböző díjait: az Eötvös József koszorút, a Wigner Jenő-díjat, a Bruckner Győző-díjat, a MOL tudományos díját, a Mikó Imre-díjat, az Akadémiai Szabadalmi Nívódíjat, a Pungor Ernő-díjat.
 
Első alkalommal vehette át Dr. Bakondi György tű. altábornagytól, a BM OKF főigazgatójától a Katasztrófavédelmi díjat Katona Tamás János, aki több mint húsz éve végez a nukleáris létesítmények biztonsági felülvizsgálatát megalapozó kutatásokat.
 
A díjazott kutatási eredményei rendre beépültek a létesítmény biztonsági felülvizsgálati dokumentációiba, illetve fizikailag is megvalósultak a biztonságnövelő beruházások során hozzájárulva a környezető lakosság magas szintű biztonságának fokozásához.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1327 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: