Híreink

Így néz ki a gyártás alatt lévő hazai gépjárműfecskendő!

2012. november 30.

A legutóbbi tűzoltójármű átadáson bemutatták az új „AQUADUX X 4000” koncepció tűzoltófecskendő felépítményt is, amely a hazai katasztrófavédelmi szakemberek és a gyártó fejlesztő mérnökeinek közös együttműködésével született meg. Igazodva az egységes katasztrófavédelmi szervezet előzetes igényeihez a BM HEROS Zrt. elkészítette az AQUADUX –X 4000 típusnevű koncepció gépjárműfecskendőt.


A tűzoltójármű felépítménye a HEROS által 2010-ben kifejlesztett Aquadux-X 2000 gépjárműfecskendő felépítmény 4000 liter víz szállítására alkalmas változata, felhasználva az ott alkalmazott design elemeket, lámpákat, korszerű műanyag elemeket, ívelt formákat. 
 
Ami bevált és a korábbi években is alkalmazták, az a CorAl technológia, azaz a korrózióálló acél segédkeret valamint a ragasztással és csavarozással rögzített, számítógép vezérlésű vizesvágó berendezéssel vágott, CNC vezérlésű hajlítógéppel alakított alumíniumlemez alapanyagú felépítményelemek összeépítése.
 
Tűzoltás-technikai szempontból legfontosabb újdonság a legújabb Rosenbauer gyártmányú NH 25-ös 2500 liter /perc névleges teljesítményű szivattyú, amely a HEROS fejlesztésű Cerberus elektronikus tűzoltás-technikai vezérléssel és teljes értékű kézi kezelőpanellel egyaránt fel van szerelve.
A jármű oldalanként 1-1 db 60 m/Æ 25mm-es (hosszú és átmérőjű ) magasnyomású HEROS gyártmányú gyorsbeavatkozóval, rajta AWG magasnyomású – elejtés esetén automatikusan elzáródó - pisztoly- sugárcsővel, elektromos visszacsévéléssel rendelkezik. 
 
A koncepció tűzoltógépjármű járműalvázának kialakításánál MAN gyártású fődarabok, valamint hazai gyártó bevonásával készült egyéb komponensek kerültek felhasználásra. Utóbbiak közül a legjelentősebbek a megfelelő teherbírást, menettulajdonságokat és biztonságot garantáló futóművek. A járóképes alváz a speciális tűzoltó taktikai elvek és a felépítmény illeszthetőség és jobb helykihasználás miatt az együttműködés keretében szintén átalakításra került. 
 
A hazai fejlesztésű felépítmény és a tűzoltás-technikai berendezés, a HEROS tervező és gyártó kapacitásával könnyen adaptálható bármilyen típusú, a katasztrófavédelmi szervezet hosszabb távú igényeinek megfelelő műszaki paraméterekkel és teherbírással rendelkező járműalvázra. Ennek a december hónapban kezdődő csapatpróbákat követően van jelentősége, amikor a csapatpróba tapasztalatait figyelembe vevő, véglegesített, sorozatgyártásra bocsátható, hazai gyártású tűzoltógépjármű valósulhat meg.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2536 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: