Híreink

Új hazai gyártású tűzoltógépjárműveket adtak át

2012. november 28.

Magyar fejlesztésű, hétezer liter víz szállítására alkalmas vízszállító járműveket adott át a belügyminiszter kilenc város tűzoltó-parancsnokságának november 23-án. Az ünnepségen Pintér Sándor úgy fogalmazott: a cél az, hogy 2017-ig jelentősen csökkentsék a tűzoltóságnál rendszerben lévő szerek átlagéletkorát. A Mogyoródi úti székház előtt felsorakozott gépjárművek a BM HEROS Zrt. szakembereinek munkáját dicsérik.


A Renault Kerax alvázra épített, hazai fejlesztésű felépítménnyel rendelkező AQUARIUS – X 7000 típusú vízszállító a nyíregyházi, a hódmezővásárhelyi, a szigetvári, a kecskeméti, az egri, a kazincbarcikai, a szeghalmi, a gödöllői, valamint a salgótarjáni tűzoltók munkáját segíti a jövőben. Az átadási ünnepségen Dr. Pintér Sándor belügyminiszter kijelentette, a katasztrófavédelem új, egységes rendszere azt is jelenti, hogy az ország egyes területein egységes tűzbiztonsági szintet kell biztosítani.
Pintér Sándor fontosnak tartotta, hogy hazai gyártásban a BM HEROS készítette járművekről van szó, a Renault alvázon hazai fejlesztésű felépítmény van. Végezetül kijelentette, jövőre újabb szerek kerülnek a tűzoltóságokhoz, mert a cél, hogy 2017-re nemhogy harminc, hanem huszonéves járművek se legyenek rendszerben.
 
A 2012-es, Renault Kerax alvázra épített AQUARIUS – X vízszállító gépjárművek gyártása, kialakítása a minden tekintetben a kardinális változtatások és a megújulás jegyében elkészült 2011-es AQUARIUS – X széria tervei és a katasztrófavédelmi felhasználói tapasztalatok alapján valósult meg.
Az új gépjárművekben is megtalálhatóak a hazai fejlesztések eredményei, úgy, mint
  • a CorAl (korrózióálló acél segédkeret és alumínium felépítményelemek) technológia,
  • a továbbfejlesztett CERBERUS tűzoltás technikai felügyeleti rendszer,
  • a HEROS gyorsbeavatkozó, valamint
  • az egyedülálló univerzális légzőkészülék tartók.
 
A fejlesztéseket követően előnyére változott a jármű súlyelosztása is, hiszen az új műanyag tartályok miatt 60 mm-el lentebb kertült a súlypont, valamint 800 kg-os súlycsökkenést is sikerült elérni.
 
A gépjármű külső megjelenésében teljes mértékben megfelel mind a közúti, mind pedig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elvárásainak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1657 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: