Híreink

Új piacfelügyeleti eljárás

2013. január 02.

A Kormány 367/2012. (XII. 17.) Korm. Rendelete a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság piacfelügyeleti eljárásának részletes szabályairól a Magyar Közlöny 171. számában jelent meg, s január 2-tól hatályos. Jelentős változást hoz a piacfelügyeleti eljárásban és a piacfelügyeleti bírság kiszabásában. A jogszabályt adjuk közre.


Január második napján lép hatályba a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság piacfelügyeleti eljárását szabályozó kormányrendelet, amely meghatározza, hogy
·        az építési termékek,
·        a tűzoltó-technikai termékek,
·        a tűz- vagy robbanásveszélyes készülékek, gépek, berendezések
 
tűzvédelmi, biztonsági követelményei esetén a piacfelügyeleti hatósági feladatokat a BM OKF, az ezekkel összefüggő helyszíni ellenőrzések lefolytatását a katasztrófavédelmi kirendeltségek látják el.
A rendeletben szerepel az is, milyen körülményeket kell figyelembe venni a piacfelügyeleti bírság kiszabásakor. Ilyen például, hogy a jogsértés hány felhasználót, fogyasztót érint, milyen előnyöket ért el a forgalmazó, de figyelembe veszi a hatóság azt is, milyen potenciális környezetkárosító hatása van az érintett terméknek.
 
Ezzel a 139/2004. (IV. 29.) Kormányrendelet hatályát veszti.

A jogszabály pdf formátumban.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1541 látogató olvasta.