Híreink

Jobban halljuk - 5 újítás, amely öt éven belül megváltoztatja a világot

2013. január 02.

A hvg.hu közzétette az IBM Öt az Ötben jelentését azokról az innovációkról, melyek a követező öt évben megváltoztathatják életünket. Olyan számítógépeket vizionálnak, amelyek hamarosan látni, hallani, szagolni, tapintani és ízlelni is tudnak. Mindezt a katasztrófák előrejelzésére is használhatják a jövőben.


Ezek a fejlesztések új irányt szabhatnak a jövő számítástechnikájának. Öt éven belül többek között okos érzékelők rendszerei észlelik majd a hang olyan összetevőit, mint a hangnyomás, rezgés és frekvencia – elemzésük a legkülönbözőbb területeken, például a katasztrófavédelemben segíthetnek minket.
Jobban fogjuk „hallani” környezetünket, érzékelni, mérni tudjuk majd a veszélyekre figyelmeztető mozgásokat és nyomásváltozásokat. A hangok finom észlelése révén akár egy fa kidőlése vagy egy fenyegető földcsuszamlás is előrejelezhető lesz.
A nyers hangokat a szenzorok az emberi agyhoz hasonlóan érzékelik. Az adatokat feldolgozó rendszer egyéb „változókat” is figyelembe vesz, így a hozzájuk kapcsolható vizuális vagy tapintáson alapuló információkat is értelmezi. Amikor új hangokat érzékel, korábbi ismeretei és mintafelismerési képességei segítségével von le következtetéseket.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1442 látogató olvasta.