Híreink

Mi olvasható a Védelem júniusi számában?

2022. május 26. 09:07

A hatályba lépő OTSZ-t követve mi változott a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekben? Új kihívásokra adott új válaszok: erdőtűzoltás, autóbusztüzek vizsgálata, napelemek a homlokzaton, oxigén reduktor rendszer, gázzal oltó berendezés hatásvizsgálata, 2 óra th-s hőszigetelő hab, épülethangosítás, lángdetektor, légzőkészülék karbantartás, új kézilámpák, hőkamerák. 24 cikk szakmai szemmel a körülöttünk lévő világról.


Szűts Tamás Műveletirányító ügyeletek – feladatai, működése

Szerzőnk a műveletirányító ügyeleten szerzett tapasztalatai alapján a magyarországi segélyhívó rendszer változásait, a műveletirányító ügyeletek főbb feladatait mutatja be.

 

Szabályozás

Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek változásai                        

Az OTSZ módosítása magával hordozza a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekben megfogalmazott megoldások felülvizsgálatát és módosítását, bővítését. Szerzőnk, ennek a munkának az eredmé­nyeit foglalja össze az elkövetkezendő cikkekben

Badonszki Csaba Kockázati osztályba sorolás – TvMI        

A tervezési folyamatban a kockázati osztályba sorolás minden további lépéssor alapja, ezért különösen fontosak a változásai. A kockázati osztály megállapítása alapvetően nem változott, kisebb pontosítások, kiegészítések történtek.

Badonszki Csaba Tűzterjedés elleni védelem TvMI – Mi változott?

Címszavakban a változások: tűzfal, vegyes homlokzatok, éghető hőszigetelő rendszer, tűzterjedés elleni gát, előtető, másodlagos tűzgátló szerkezetek áttöréseinek lezárása, rendeltetéssel összefüggő megoldások.

Badonszki Csaba Mi változott a Kiürítés TvMI-ben?      

Az OTSZ életvédelmi céljainak alárendelten a fő változások röviden: többirányú kiürítés, menekülés céljára használt felvonó, csúszda és a vésznyitó.

Badonszki Csaba Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői – új osztályba lépett a TvMI

A terminológia változása miatt az új és a régi elnevezés használata együtt él a TvMI-ben, de egyben tovább is lép, pontosítva, hogy mikor hagyható el az építési termék tűzvédelmi osztályának megállapítása. Az elvi megoldás mellett számos új gyakorlati elem is bekerült a TvMI-be.

Badonszki Csaba Tűzoltó egységek beavatkozási feltételeinek biztosítása TvMI

A tűzoltási felvonulási terület és útvonal biztosításának kötelezettségi köre kiegészült az olyan nagylégterű helyiséget tartalmazó ipari, mezőgazdasági és tárolási rendeltetésű épülettel, amelynél az építményszerkezetek tűzállósági teljesítményét vagy a tűzszakaszok megengedett méretét fokozott üzembiztonságú tűzoltó berendezés figyelembe vételével állapították meg.

Badonszki Csaba Hő és füst elleni védelem TvMI – változások sora

Az OTSZ-ben bővült azok köre, ahol nem kötelező hő- és füstelvezetést létesíteni, ilyen a nyitott gépjárműtároló és a nyitott udvar. Mikor mondhatjuk azt, hogy nyitott egy gépjárműtároló vagy egy belső udvar? A továbbiak címszavakban: lépcsőtér, füstszakaszok kialakítása, légpótlás, lineáris interpoláció, hő- és füstelvezető és légpótló nyílások környezete, füstmentes lépcsőházak.

 

Módszer

Vétek Gergely Hibrid és elektromos gépjárművek – Hogyan azonosítsuk?

Az elektromos gépjárművek megismerése, azonosítása fontos a tűzoltók számára, hiszen egy ilyen autó mérgező, illetve tűz- és robbanásveszélyes gázokat is képes termelni mind az égés, mind az oltás során. Közben, ha nem megfelelően kiképzett személy nyúl hozzá magában hordozza az áramütés veszélyét.

 

Vizsgálat

Ozsvár Zoltán Autóbusztüzek vizsgálata IV. – Mechanikai hibától, de áram hőhatása miatti tűz

Egy autóbuszban ahol jelentős számban vannak olyan elektromos és mechanikus alkatrészek, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ott a tűzvizsgálatnak ezekre az alkatrészekre is nagy figyelmet kell fordítani. Hol keletkezhet mechanikai hibából, de az elektromos áram hőhatása miatt létrejövő tűz?

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Dombrády Gábor Erdő- és vegetációtüzek II. – eltérő szerelési módok

A klímaváltozásra válaszul az egyik legnehezebb feladat a tűzoltás helyi vízellátása, a sugárszerelés, a tömlők kiválasztása, szállítása és visszaszerelése is új megvilágításba kerül szerzőnk dolgozatában. 

 

Kiállítás

Construma kiállítás – tűzvédelmi szemmel   

A 40. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállításon több, mint 450 hazai és külföldi kiállító mutatkozott be, a megújult Hungexpo öt pavilonjában. 

Lítium-elemek biztonságos szállítása

Egyre több van a lítium elemekből és a sérülésmentes, biztonságos szállítása, de akár a tárolása is komoly gond. A Construma kiállításon figyeltünk fel néhány speciális, tárolásukra és szállításukra kialakított ládára.                      

Hőszigetelési megoldások és a tűzvédelem  

Elképesztő mennyiségben és változatossággal találkozhattunk hőszigetelő anyagokkal, köztük innovatív tűzálló szalma, illetve baromfitoll alapúval, amelyekkel már kutatás-fejlesztési szinten foglalkoznak. Tűzvédelmi szempontból ezek elterjedésére is fel kell készülni.

Tetőfedések – tetőszerkezetek      

A tetőfedő anyagokban és a tetőszerkezetek összetettségében, a tetőtér lakótérré alakulásában, az íves ragasztott faszerkezetek alkalmazásában, a tető jelentős változáson megy keresztül. Ehhez társul az energiatakarékosságra törekvés, a hőszigetelésben és a fotovoltaikus rendszerek tetőre kerülésében. Ez jól látható volt az idei Construma kiállításon is, ahol szinte mindenféle megoldásra volt példa.

 

Megelőzés

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok – PV panelek tűzkockázata a homlokzaton I.

Hogyan lehet felkészülni az épületre épített vagy az épületszerkezetbe integrált fotovoltaikus rendszerek tűzkockázatára? Ez a kérdés fokozottan aktuális az egyre gyorsabban terjedő homlokzatokon elhelyezett napelemekkel kapcsolatban. Az új OTSZ-TvMI és a külföldi tapasztalatok együtt cikkünkben.

Frankó Soma, Mohai Ágota Egy gázzal oltóberendezés oltópalack telepének védett tértől való különböző távolságának hatásvizsgálata

Szerzőnk tűzvédelmi szakdolgozatát a MMK Tűzvédelmi Tagozata 2021. évi diplomaterv/szakdolgozat pályázatán, a Tűzoltó Berendezés Szakosztály különdíjjal jutalmazta. Az oltógázokkal foglalkozó első részt közöljük.

Dr. Veres György Oxigén reduktor rendszer, mint tűzvédelmi berendezés

Egy raktárépület tűzvédelmi tervezése során Oxigén reduktor rendszert kellett az építészeti tűzvédelemmel összehangolni szerzőnknek. Egyre több helyen terveznek itthon is ilyen rendszereket.  A trendek alapján szerintünk terjeszkedés várható.

Kiss Attila Kingspan QuadCore 2.0 hőszigetelő hab – EI120 tűzállóság 

A QuadCore® hőszigetelés bizonyított már, tűzvédelmi és hőtechnikai tulajdonságaival. Homlokzatburkolatok esetén a Th>30 perc minősített homlokzati tűzterjedési határérték volt nóvum, most a legújabb fejlesztés "QuadCore 2.0" újabb mérföldkövet hozott a tűzvédelemben. Teljesítette a korábban hihetetlennek gondolt 2 órás tűzállóságot.

Szalay Szilárd VARIODYN® ONE – Épülethangosítás felsőfokon

Célszerű, ha az épülethangosítás az általános hangosbemondói funkciók mellett vészhelyzetek kezelését is hatékonyan képes megoldani. A Honeywell új, globális értesítési platformja, a VARIODYN® ONE pontosan erre jelent megoldást a telepítők, rendszerműködtetők és épülettulajdonosok számára egyaránt.

 

Fórum

Adorján Attila, Dr. Pimper László Ha a bevetésnek vége, a veszély még nem múlt el

A korábbi lapszámokban bemutattuk a FER Tűzoltóság új tiszaújvárosi létesítményében kialakított légzésvédelmi eszköz és védőruha-karbantartó műhely koncepcióját és annak meg valósulását. Most a védőeszközök tisztításának kihívásait és az alkalmazásra kerülő módszereket, eljárásokat és eszközöket tekintjük át.

 

Polon-Alfa – PPW-40REx többsávos lángdetektor  

A PPW-40REx multi-band lángérzékelő a specializált detektorok csoportjába tartozik, melyeket a működés magas szintű megbízhatósága és a különleges tűz- és robbanáskockázatú körülmények között történő működésre tervezett kivitele jellemzi. Az ilyen típusú érzékelők feladata a lángok lehető leggyorsabb észlelése.

 

Technika

ÚJ ADALIT L-90 derékszögű kézilámpa  

A több mint 100 éves gyártási tapasztalattal rendelkező ADALIT az extrém körülmények között is jól használható, gyújtószikramentes védelemmel rendelkező, intelligens világítási megoldásokat gyárt és kínál a tűzoltóságok és az ipari felhasználók részére.

FLIR hőkamerák – feltűnésmentes, de létfontosságú eszközök a tűzoltásban

A FLIR, az Egyesült Államokban fogalom a hőképalkotásban. Az infravörös kamera a tűzoltásban létfontosságú. Mit jelent mindebben a szoftveres javítás?

 

Előfizetési információk itt érhetők el.

Vissza

Ezt a hírt eddig 841 látogató olvasta.