Híreink

A Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának 2012. évi munkája

2013. január 17.

Az elmúlt év egyik jelentős változása, hogy a MÉK Tűzvédelmi Tagozata több éves előkészítő munka után 2012. július 10-én meg alakult. A viszonylag kis létszámú tagozat nagy aktivitással végezte munkáját. Mi történt ezen a területen az elmúlt évben – erről számol be a tagozat vezetője.


A Tagozat – megalakulásakor elfogadott munkatervével összhangban - az alábbi tevékenységeket végezte:
 
·         Az MMK Tűzvédelmi Tagozatával egyeztetve kidolgozta az ideiglenes tűzvédelmi szakértői jogosultsági tanfolyam részletes tematikáját és ütemtervét. Az ideiglenes jogosultsági tanfolyam a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán, a Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Intézet szervezésében, 2012. november 16-án indult, összesen 17 fővel. A tanfolyam 2013.január 12-ig tart, a jogosultsági vizsga várhatóan 2013. márciusában lesz megtartva. A tanfolyam előkészítése mellett a MÉK Tűzvédelmi Tagozatának elnöke az oktatásban is részt vesz, a 90 kontakt órából 28-at felvállalva.
·         A MÉK a Tűzvédelmi Tagozatának elnöke és elnöksége révén tartotta a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal.
·         A Tűzvédelmi Tagozat részt vett a következő Országos Tűzvédelmi Szabályzat kidolgozásának megkezdésében, amelynek nyitó megbeszélése 2012. szeptember 17-én zajlott le a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A nyitó megbeszélésen a Tűzvédelmi Tagozat elnöke képviselte a Magyar Építész Kamarát, az azt követő munkacsoporti megbeszéléseken a Tűzvédelmi Tagozat elnöke és elnökségi tagjai vettek részt. Az OTSZ tervezetét a beérkezett javaslatok figyelembevételével 2012. november végén állította össze az OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelősége, amelynek összefésülés utáni véleményezése 2013. januárjában várható, a további finomítása, illetve az alkalmazást elősegítő irányelvek, szakmai szabályok kidolgozása pedig szintén 2013. során történik.
·         A Tűzvédelmi Tagozat 2 fővel részt vett a Mintaterv dokumentáció, illetve annak tűzvédelmi tervfejezet munkarészének kidolgozásában.
·         A MÉK tagság írásbeli és szóbeli, tűzvédelemmel, tűzvédelmi tervezési jogosultsággal kapcsolatos kérdéseire írásbeli és szóbeli válaszokat adott, szükség esetén a MÉK elnökével egyeztetve.
·         Az elnökség ismertette a tűzvédelmi sajtón keresztül a MÉK Tűzvédelmi Tagozatának megalakulását és 2012-ben megkezdett munkáját (pl. http://vedelem.hu/index.php?pageid=hirek_reszletek&hirazon=1312, vagy http://www.firepress.hu/webset32.cgi?FirePress@@HU@@23@@GOOGLEBOT, nyomtatásban a 2012/12 Florian exPress 506-508. oldalain).
·         A Tűzvédelmi Tagozat elnöke számos szakmai munkabizottságban képviselte 2012. második félévében a Magyar Építész Kamarát, amelyek között a legfontosabb az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2012. december 12-i alakuló ülése volt. Az ülés elsődleges célja az OTB 2013. évi programjának megtárgyalása és elfogadása volt. Időközben az OTB szénmonoxid mérgezésekkel kapcsolatos munkabizottsága 2013. január 8-án megtartotta ülését, ahol a MÉK képviseletét a Tűzvédelmi Tagozatának elnöke látta el.
 
A MÉK Tűzvédelmi Tagozata a munkáját az Ügyrend 4.1.7. és 4.3.8. pontja értelmében a MMK Tűzvédelmi Tagozatával egyeztetve, azzal összhangban végezte. Az egyeztetések heti rendszerességgel, sokszor személyesen történtek.
Dr. Takács Lajos Gábor
Tűzvédelmi Tagozat elnöke

Vissza

Ezt a hírt eddig 1616 látogató olvasta.