Híreink

Mérnökök és szakértők a tűzvédelmi tervezésért - 2012 a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületében

2013. január 14.

Stílszerűen 12 jelentős esemény köré szerveztük a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének életét a 2012-es esztendőben, amelynek központi eleme a tűzvédelmi tervezés és a felkészültség megújítása volt. Ennek érdekében a jogszabályalkotásban való közreműködéstől a felvilágosításon át a tagok továbbképzéséig szinte mindent e fő célnak rendeltünk alá – írja beszámolójának bevezetőjében az egyesület elnöke.


„Ma tervezett épületeink a jövő tűzvédelmét jelentik” – ebből indultunk ki a munka tervezésekor az Egyesület vezetőivel, és ehhez a tagság magja aktív munkával járult hozzá. Rögtön elsőként – 2012. január 19 – 20-án – a Telkiben rendezett II. Tűzvédelmi Konferencián az Országos Tűzvédelmi Szabályzat várható változásairól valamint a tűzvédelmet érintő épületszerkezeti fogalmakról cseréltünk eszmét. Az itt elhangzottak folytatásaként is értelmezhető az a négy klubdélután, amit Budapesten (február 29., március 27., április 25., és május 30) a szintszám megállapításról, a tűzveszélyességi osztályba sorolásról, a tetőtér kialakítás tűzvédelmi kérdéseiről és a lakóházak hőszigetelésének lehetséges tűzvédelmi következményeiről szerveztünk, elsősorban az egyesület tagjai számára.
 
Az önálló konferencia szervezés mellett az együttműködésre helyeztük a hangsúlyt a mérnökök és egyéb szakemberek képzésében. Ennek megfelelően a TMKE részt vett az Épület-felújítás és a Tűzvédelem kapcsolatáról szóló, a Syma Sport és Rendezvény Központban szervezett IV., majd a Construma kiállításon belül az építészeti tűzvédelem kérdéseit taglaló V. Rockwool konferencián.
 
Maga a tagság is nagyon komolyan vette ezt a célt, hisz számos konferencián és továbbképzésen (néhány példa a teljesség igénye nélkül: Lakitelek Tűzvédelmi szakmai napok 2012. 09. 6-7., Heves- és Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya 2012.05.30., Mérnökkamarai továbbképzés Komárom-Esztergom Megye 2012. 05.31., Tűzvédelmi szakvizsga felkészítés) tartottak a tagok előadásokat.
 
A másik, ugyancsak kiemelt feladat volt az alapképzésben való részvétel. Ez az éves rendszerességgel visszatérő tevékenység egyre fajsúlyosabb képzést jelent a KOK-on tanulók számára, akiknek a tűzvédelem mérnöki szemléletű megközelítése jelent újdonságot. Ehhez a körhöz sorolható a TMKE tagok Tűzvédelmi szakvizsga felkészítésben való részvétele is. A statisztika szerint 33 esetben dolgoztak a TMKE szakértői ilyen felkészítéseken előadóként.
 
A Hajdúszoboszlón –2012. október 18-19. – a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetséggel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, valamint a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatával közösen szervezett Országos tűzvédelmi konferencia a mérnöki módszereket, ezek elméleti kérdéseit és gyakorlati megvalósítását, illetve ezek jövőbeni alkalmazási lehetőségeit vizsgálták, ahol előadókét 4 TMKE tag vett részt.
 
Hajdúszoboszlón az új Országos Tűzvédelmi Szabályozás elméleti és gyakorlati megalapozásához való hozzájárulás is cél volt. Ennek egyenes következménye az az aktivitás, amit az Egyesület tagjai az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezetének kidolgozásában fejtettek ki.
Kilenc munkabizottságban
  • speciális építmények
  • gépészet, elektrosztatika, villamos, villámvédelem
  • kiürítés, mentés
  • hő és füst elleni védelem
  • beépített tűzvédelmi berendezés
  • használatbavételi dokumentáció
  • tárolás
  • éghető folyadékok kezelése
  • ellenőrzések, felülvizsgálatok, karbantartások
normaszöveg alkotó résztvevőként, 16 további munkabizottságban pedig véleményező delegálttal képviselte a mérnök- és szakértőtársadalmat.
 
Ha a számok nyelvére akarjuk lefordítani az idei évet, akkor a továbbképzéseken, konferenciákon megszólított 1849 fő építész és tűzvédelmi tervező, közreműködő szakember többet, jobbat alkothat a jövő épületeinek biztonságán munkálkodva.
 
Nagy Katalin, tűzvédelmi szakmérnök, elnök
Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete

Vissza

Ezt a hírt eddig 1751 látogató olvasta.