Híreink

Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle februári számában?

2013. január 25.

Húszéves folyóiratunk néhány ünneplő megjegyzésen túl ismét a szakmai kérdésekre koncentrál. Csakis az évforduló kedvéért mindezt 20 cikkel, tanulmánnyal teszi, amelyek a hazai tűzrendészet fejlődéstörténetétől, a mérnöki módszereken és a technikai újdonságokon keresztül a biztonságos beavatkozásokig terjedő skálán mozognak. Fókuszban pedig a középtávú járműfejlesztési koncepció áll.


Évforduló
 
Heizler György – 20 évesek lettünk         
 
Bár – az ismert dal szerint – nem csak a húszéveseké a világ, egy folyóirat életében ez mégis jelentős évforduló, különösen akkor, ha arra vállalkozott, hogy új impulzusokat és új hangot hozzon a szakmába. Számok és tények erről az elmúlt két évtizedről.
 
Tanulmány

Dr. Gál LászlóTűzrendészet Magyarországon 1870-től napjainkig – 1870 – 1945 I.
Ha jobban meg akarjuk érteni napjaink történéseit, célszerű távolabbról rápillantani. A hazai tűzrendészet alakulása talán világosabban látható, ha történeti kontextusba helyezzük. Ez még önmagában nem elég, bele kell helyezni a közigazgatás egészének történetébe. Ezt a szemléletet viszi végig szerzőnk, akinek dolgozatát sorozatban közöljük. Mi történt 1945-ig?
Dr. Majorosné Dr. Lublóy ÉvaTűzkárosodott vasbetonszerkezetek roncsolás-mentes vizsgálata
 
Az épületek tűz alatti állékonysága, illetve az épületek tűz utáni rekonstrukciója fontos kérdés. Az épületek tűzeset utáni felújításakor nagyon fontos, hogy meg tudjuk határozni az épület károsodásának mértékét. A károsodás mértéke vasbetonszerkezetek esetében szorosan összefügg a tűz során kialakuló maximális hőmérséklettel, tehát tulajdonképpen a tűz alatti maximális hőmérsékletet kell meghatározni, ahhoz hogy az épület állapotát fel tudjuk mérni, illetve a rekonstrukciós munkákat meg tudjuk tervezni.
 
Veres GyörgyA biztonsági felvonók alkalmazási lehetőségei
 
A tűzoltófelvonóra (MSZ EN 81-72), a biztonsági felvonóra (MSZ 9113) szabványban találhatóak műszaki követelmény előírások a követelményekre azonban nem találunk előírást, szakmai útmutatót. Célunk, hogy a nemzetközi irodalmak feldolgozásával és számítógépes szimulációfelhasználásával fogalmazzunk meg javaslatokat.
 
Szikra CsabaZárt téri tüzek modelljei II.
 
A 2011/4. számban a zárt téri tüzek elemzésére alkalmazott ideális csóvamodellből származtatott egyenletek, a lángmagasság, a láng pulzálás és a csóva hőmérséklet alkalmazását ismerhettük meg. Szerzőnk most a tapasztalati úton származtatott csóvaegyenleteket és a korlátozott csóva egyenleteit ismerteti.
 
Visszhang
 
Zellei JánosMérnöki módszerek - a tűzszimuláció alkalmazásának korlátai
 
A megelőző tűzvédelem létezésének több ezer éve alatt folyamatosan a tűzesetek tapasztalataira, vizsgálatokon alapuló szabványokra, rendeletekben meghatározott előírásokra támaszkodott. Ezek a normatív előírások. A mérnöki módszerek és ezen belül a tűzszimuláció alkalmazásakor sem szabad „sutba” dobni ezeket a tapasztalatokat – írja szerzőnk.
 
 
Fókuszban
 
Dr. Tollár Tibor – Milyen tűzoltógépjárművek legyenek a jövőben? – elkészült a középtávú fejlesztési program
 
A katasztrófavédelem tűzoltógépjármű ellátásának középtávú fejlesztési programja 2013-2015-ig, sőt egyes eszközök vonatkozásában 2016-2020-ig tekinti át a feladatokat, építve az eddigi tapasztalatokra. A számos szakember véleményét tükröző program három pillérre építve vázolja a közeljövő feladatait.
 
Fejlesztési koncepció – járművek felújítása és beszerzése
 
A tűzoltási, és műszaki mentési, valamint egyéb katasztrófa elhárítási feladatok végrehajtásához jelentős volumenű technikai eszközre, gépjárműre van szükség. Milyen arányban és milyen mértékben lehet ezeknél a felújítást és az új eszközök beszerzését meghatározni? Hogyan viszonyuljanak egymáshoz és az eltérő jellegű feladatok végrehajtásához a különböző funkciójú, és kialakítású eszközök?
 
Módszer
 
Koburger MárkRobbanásveszélyes terek zónabesorolása (gázok/gőzök/ködök) I.
 
Mi az összefüggés a gázok, gőzök és ködök között? Mitől robbanásveszélyesek? Mi az összefüggés a robbanásveszélyes anyagok jellemzői és a tűzveszélyességi osztályok között? Hogyan lesz a robbanásveszélyes zónákból tűzveszélyességi osztályba sorolás? Igyekszünk teljeskörűen bemutatni a kérdéskört. Célunk, hogy konkrét válaszokat adva segítséget nyújtsunk a – robbanásveszélyes technológiai folyamatok tervezése, vizsgálata, elemzése során oly fontos és elengedhetetlen – zónabesorolás elkészítéséhez.
 
Konferencia
 
Szakmai konferenciák 2013 I félévében
 
Intenzív változások részesei vagyunk! Új jogszabályok, szabványok, műszaki előírások, új termékek és megoldások jelennek meg azokra a kihívásokra válaszul, amelyek a biztonság fogalmát újraértelmezik. Ezekre reagálnak azok a konferenciák, amelyek szakmailag megalapozott ismereteket és a konzultáció, a párbeszéd lehetőségét kínálják a szakembereknek.
 
Technika
Mélykúti Sándor – Az Allrounder – egy alváz, több technika
 
Sokak számára ismert a döntéshozók, beszerzők dilemmája: emelőkosár, fecskendő vagy műszaki mentőszer? A döntés nehéz, hiszen legalább akkora szükség van az oltás elsődleges eszközére, mint egy emelőkosárra vagy éppen egy műszaki mentőgépjárműre. Szerzőnk egy olyan alternatívára mutat rá, amely ugyan már régóta létezik, mégis csak a közeljövőben van esélye megjelenni a hazai színtéren.
 
Bakai LeventeÚj járművek a hazai üzemek védelmében
 
A hazai üzemi tűzoltóságok számára mozgalmas évnek bizonyult az idei. Több speciális, számukra kifejlesztett gépjárművet szereztek be, köztük olyan egyedi járműkülönlegességeket is, amelyek elsőként jelentek meg Magyarországon. Ezeket mutatjuk be.
 
Megelőzés
 
Dr. Lázár GáborAz ADR ellenőrzés fontosabb jellemzői Németországban
 
Az ADR ellenőrzéssel foglalkozó cikksorozatunk részében szerzőnk röviden bemutatja az európai szinten e tevékenység, de különösen a rakományrögzítés ellenőrzésében mértékadó német gyakorlatot.
 
Dr. Vass Gyula – Bali PéterA küszöbérték alatti üzemekkel kapcsolatos üzemeltetői és hatósági feladatok
 
A súlyos balesetek elleni védekezéssel és a veszélyes üzemek hatósági felügyeletével kapcsolatos hazai jogi szabályozás 2012. január 1-jétől kiegészült többek között a küszöbérték alatti üzemek üzemeltetőire vonatkozó eljárásokkal és kötelezettségekkel.
A katasztrófavédelmi törvény és a végrehajtásáról szóló kormányrendelet több új fogalmat vezet be, többek között
·        a küszöbérték alatti üzemét,
·        a kiemelten kezelendő létesítményét és
·        a súlyos káresemény elhárítási terv fogalmát. Ezekre is kitérnek szerzőink.
 
Ténykép
 
Dr. Vass Gyula, Kovács BalázsA veszélyes üzemek azonosítása hazánkban
 
Az új katasztrófavédelmi szabályozás 2012. január 1-jével történő hatályba lépését megelőzően a BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség 2011 II. félévében elvégezte vélhetően a szabályozás hatálya alá kerülő küszöbérték alatti üzemek előzetes felmérését. A felmérés alapját a területi szervek és a társhatóságok által megküldött információk képezték, melyet a főfelügyelőség kiegészített a korábban lefolytatott üzemazonosítási eljárások eredményeivel.
 
Tűzoltás – műszaki mentés
 
Toldi Péter – Biztonságos beavatkozás gázvezetékek környezetében
 
"Átvágta egy traktor a gázvezetéket Jászboldogházán. Ömlött a gáz, mindenki nagyon félt aki látta, vagy hallotta. Le kellett zárni a környéket, 500 méteres sugarú körben kimenekítették az embereket. 600 család maradt ideiglenesen gáz nélkül." Ilyen és ehhez hasonló hírekkel sajnos nap, mint nap találkozunk a médiában. Melyek a gázellátás veszélyei? Milyen speciális beavatkozási szabályokat kell ott betartani?
 
Toldi PéterGázvezeték-balesetek és a megelőzésük érdekében tett intézkedések
 
Az utóbbi években megnőtt a gázszolgáltatókat is érintő tűzoltói beavatkozást igénylő káresemények száma. Az esetek döntő többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, s ezek az esetek jelentős veszélyt jelentenek a környezetükre. Milyen intézkedéseket terveztek a balesetek számának csökkentése érdekében?
                                         
Fórum
 
Lestyán Mária – Tervezői felelősség – hiánycikk a tűzvédelemben? III.
 
A mozgásukban, vagy cselekvőképességükben korlátozott személyek elhelyezésére szolgáló épületek felújítása, az új anyagok beépítése az átlagosnál is nagyobb körültekintést igényel. Melyek ennek a tűzvédelmi vonatkozásai?
 
Kürti ÁkosOSID – Új dimenzió a füstérzékelésben
 
A vonali füstérzékelés jól ismert, bevett és széles körben hatékony megoldás. A technológia fejlődésének köszönhetően azonban ezen a területen is megjelent egy olyan innováció, amely „új dimenzióba” emeli a metódust – erről számol be bővebben szerzőnk.
 
Kutatás
 
Czirok Antal Extrém tesztkörülmények között a SKUM HotFoam (Tyco) rendszer
 
A SKUM HotFoam rendszerét a világ talán legszigorúbb (független szervezet által kidolgozott!) vizsgálatának vetették alá. A svédországi Borås városában található SP Technical Research Institute of Sweden tűzvédelmi tagozata vállalta a független megfigyelői és akkreditáló szerepet és biztosította a tesztlétesítményt.
 
 
Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1683 látogató olvasta.