Híreink

Szakképzések a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban

2013. február 25.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban (KOK) elkészült a 2012/13-as tanév második tanulmányi félévének képzési programterve. A tervezés során a szakképzések vonatkozásában kiemelt figyelmet fordítottak a 200 fő beiskolázási keretlétszámú Tűzoltó II. szakképzés 5 x 40 fős szakaszára, valamint a 70 fős Tűzoltó szerparancsnoki szakképzés 2 szakaszában a párhuzamos képzések összehangolására. Mi várható 2013 nyaráig – erre válaszol a KOK igazgatója?


A tanév első félévének szeptemberében elindítottuk 70 fővel a Tűzoltó szerparancsnok szakképzést, amelyet a 201 fő Tűzoltó II. szakképzésben részt vevő hallgató oktatási és nevelési feladatai miatt két hónap után felfüggesztettünk. Visszarendelésüket február 20-tól tervezzük és további 4 hónapos felkészítést követően a szakmai vizsgájuk július első napjaiban lesz. A szakképzés folytatására azért van szükség, mert a tűzoltósági szakterületen jelenleg hiányok jelentkeznek a tűzoltás és műszaki mentés vezetésére jogosultak körében. A tűzoltó szerparancsnok képzés középszintű szakmai képzettséget adva az első parancsnoki vezetési színt, amely jogosult a beavatkozások irányítására.
2012. december 13–án elindítottuk a Rendészeti szervező képzés két elágazását a Tűzoltószervező, valamint a Katasztrófavédelmi és polgári védelmi szervező szakképzéseinket. Ezáltal a 10/2008. ÖM rendelet esetleges változása ezeket már nem érinti, mivel folyamatban lévő képzéseknek minősülnek. Folytatásukat a 2013/14 tanév szeptemberétől tervezzük.
 
A szervező képzések első követelménymodulját alkotó egységes rendvédelmi alapozó modul ütemezett végrehajtására március és június között kerül sor az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában.
Annak érdekében, hogy a Tűzoltó II. szakképzés és vele párhuzamosan folyó Tűzoltó szerparancsnoki 2 x 35 fős szakképzés megvalósítható legyen, külső szálláslehetőség biztosítása szükséges 3 szakasz, azaz 120 fő részére.
 
Egyéb belső szakmai képzések
Elsőbbséget biztosítunk
  1. a technikakezelői,
  2. a KML,
  3. a Műveletirányító, valamint
  4. a Tűzvizsgálói képzéseknek.
A műszaki szaktanfolyamok ütemezése során alapvetően a legnagyobb létszámú képzési igények elsődleges enyhítését tudjuk biztosítani.
A technika kezelői tanfolyamok beiskolázási igényeit azon képzések vonatkozásában mértük fel, amelyekre a jelentkezés a technikakezelői alaptanfolyam előzetes megszerzése után történhet. E képzéseket csak a KOK végezheti. A megyei/fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóságok továbbra is végzik a kihelyezett formában szervezhető kezelői képzéseket. Ezek esetében a tanintézetnek vizsgáztatási kötelezettsége van. Előzetesen nem tervezhetőek, a vizsgák koordinálását menet közben folyamatosan kell végezni.
A KOK-ban a technika kezelői alaptanfolyam és a géptípus tanfolyamok szervezését és végrehajtását korlátozza, hogy a tanintézet nem rendelkezik a rendszerben lévő technikai eszközök teljes választékával.
A felsőfokú végzettséggel rendelkező, de nyelvvizsga hiányában diplomát nem kapott személyek részére nyelvvizsgára felkészítő nyelvi képzést szervezünk a BM NOK bevonásával.
Tovább folytatjuk a veszélyes anyag szállításával kapcsolatos (ADR, ADN, RID, ICAO) hatósági feladatokra történő felkészítéseket is.
 
Dr. Papp Antal tű. ezredes
a KOK igazgatója
a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke

Vissza

Ezt a hírt eddig 2195 látogató olvasta.