Híreink

Látogatás a Futura Élményközpontban Mosonmagyaróváron

2013. március 04.

Amint az ismert egyedi megoldást választottak a TMKE III. Tűzvédelmi konferenciájának szervezői. Egy projekten keresztül több nézőpontból dolgozzák fel a tűzvédelmi tervezés kérdéseit. A Tűzvédelmi Konferenciára készülő lelkes előadói csapat március 2-án szombaton látogatást tett a Futura Élményközpontban, ahol a tervezés során megvalósult létesítményt tanulmányozták.


A TMKE III. Tűzvédelmi Konferenciájára készülő lelkes előadói csapat március 2-án szombaton látogatást tett a Futura Élményközpontban, ahol az épületet Horváthné Pákozdi Emese, üzemeltetési vezető mutatta meg a pincétől a padlásig a felkészülésben résztvevő előadóknak. Az épülettel való ismerkedés több, mint négy órán át tartott, igaz a látogatás végén nemcsak az Élményközpont egyedi tűzvédelmi megoldásai tanulmányoztuk, hanem játéklehetőségeit is kipróbáltuk. Csak ajánlani tudom kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
 
Miért is esett a választás erre az épületre?
Ideális projekt a konferencia számára:
- műemléki védettség alatt álló magtárépület, benne
- újraépített faoszlopos falépcsős fafödémekkel (jó sok födémnyílással),
- modern vasbeton hozzáépítéssel
- kültéri menekülőlépcsőkkel
- izgalmas időszak a jogszabályi környezet változásával
- nem túl kicsi, nem túl nagy (2 tűzszakasz: 1. pince 426 m2 egyszintes, 2. a pince feletti épületrész 3.179 m2 négyszintes)
 
És persze OKF eltérési engedély mérnöki módszeres (FDS és nagynyomású vízköd) támogatással.
Benne van Hanság Múzeum és a „Csodák palotája II.”
Az építész terveket Lenzsér Péter, a tűzvédelmi terveket Mészáros János tűzvédelmi tervező készítette.
A 300 éves, műemléki védettségű magtárépület természettudományi interaktív bemutató központként történő hasznosításának ötlete 2008-ban fogalmazódott meg. A projekt kivitelezését 2012 tavaszán fejezték be.
A tervezés során fontos szempont volt, hogy a műemlék épület, a csodálatos fa belső tartószerkezet a lehető legteljesebb mértékben maradjon meg eredeti állapotában, ezért a kiállítási terek itt kerültek kialakításra, a kiegészítő funkciók, és a 100 fős előadóterem pedig a bővítményben kaptak helyet. A henger formájú új épületrészek és a magtár eredeti épülete közötti összeköttetés ipari jellegű acél-üveg homlokzattal készült.
 
Nagy Katalin
a TMKE elnöke

Vissza

Ezt a hírt eddig 1652 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: