Híreink

Horváth Ákos meteorológus kapta a Balatoni Régió Közbiztonságáért díjat

2013. április 03.

A Balatoni Régió közbiztonsága javítása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek díjazására született „Balatoni Régió Közbiztonságáért díj”-at Horváth Ákosnak az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki meteorológiai Obszervatóriuma vezetőjének adta át Dr. Bóka István a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke március 28-án Balatonföldváron, stílszerűen a balatoni viharjelzési szezon nyitása alkalmából.


Talán elsőre szokatlannak tűnik egy meteorológus közbiztonsági kitüntetése, azonban a bőrünkön is tapasztaljuk az időjárás és így annak előrejelzése közbiztonságot befolyásoló tényező. Ezt ismerte fel a bíráló bizottság, amikor a balatoni viharjelzés és a veszélyek előrejelzését megalapozó fejlesztésekben végzett kiemelkedő munkát ismerte el.
 
Az indoklásban kiemelték, hogy a veszélyek előrejelzését megújító tudományos kutató munkájának eredményeként megalkotott MEANDER program valamint hazánk részvétele a nemzetközi INCA-CE (Integrated Nowcasting Comprehensive Analysis – Central Europe) projektben a lakosság biztonságát szolgálja. Célja egy nemzetközi időjárási információs rendszer létrehozása, a minél pontosabb analízis készítése érdekében. Ez a rövidtávú (hőmérséklet, szél, nedvesség, csapadék) előrejelzés a Balaton, de a szélesebb értelemben vett közbiztonság javításában is jelentős előrelépés. A szakirodalomban nowcastingnak nevezett eljárást egy amerikai szakmai folyóirat forradalomnak nevezte az előrejelzésben.
 
Munkájának eredményeként 2012-ben a Balaton viharjelzési szempontból három medencére lett bontva. Ez azt jelenti, hogy a lokális szélviszonyok korábbiaknál pontosabb kiszámításával eltérő fokozatú jelzések kerülhetnek kiadásra a Balaton három természetes medencéjére, így csak azokon a területeken lesz érvényes a riasztásokkal járó korlátozás, ahol feltétlenül szükséges. Mindez elsősorban a turizmus és a nyaralók biztonságát szolgálja.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1532 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: