Híreink

Tűzvédelmi szakmai konferencia - Ezért érdemes az ország egyik feléből a másikba is elmenni

2013. április 29.

2013. március 21-22-én megrendezésre került a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete III. Tűzvédelmi Konferenciája: „Tűzvédelmi szakértői, tervezői módszerek a gyakorlatban” címmel. A kisebb szakmai feltűnést keltő konferencia néhány résztvevőjének észrevételeit adjuk közre.


Ezért érdemes az ország egyik feléből a másikba is elmenni
 
Ha csak egy mondattal lehetne jellemezni a konferenciát, akkor azt mondanám, hogy ez egy magas szakmai színvonalú rendezvény volt, amiért érdemes az ország egyik feléből a másikba is elmenni.
Kicsit bővebben, nagyon tetszett, hogy egy fő téma _ a mosonmagyaróvári Futura projekt – köré szervezték az előadásokat. Az elhangzottakat konkrét példához lehetett kapcsolni, nem csak úgy általánosságokat mondtak az előadók.
A konferencia komplex szemléletmódot sugallt azáltal, hogy egy témát egy blokkban dolgoztak fel. Az előadó előadását követően tervezői és hatósági szemszögből hangzott el egy-egy korreferáció. A technika is méltó volt az előadások színvonalához, egyszerre két kivetítőt is alkalmaztak. A témáknak ez a megközelítési módja azért is rendkívül hasznos, mert a tervező és a hatóság különböző úton közelít a cél felé. A cél szerencsére ugyanaz, egy hatékonyan megépített, biztonságosan működő létesítmény megépítése. Azért, hogy a különböző utak közelítsenek egymáshoz, és biztosan ugyanazt a célt célozzák meg, a két félnek ismernie kell (kellene) a másik álláspontját (amit az üléspont nagyban meghatároz) Az ilyen módszerrel tartott konferenciák segítik megismerni a két résztvevő fél gondolatmenetét. Számomra nagy hatást tett a közvetlen véleményütközés egy-egy téma vizsgálata során, annak ellenére, hogy én az asztal mindkét oldalán ültem már.
A tervezők úgy érzik, hogy a hatóság irányában falnak ütköznek, a hatóság pedig úgy érzi, hogy a tervezők ki akarják játszani a jogszabályokat. Természetesen ez egy sarkított vélemény, de az ellentét sok helyen tapasztalható, és nem a rosszindulat miatt, hanem az eltérő megközelítés miatt. Sajnos a konferencia részt vevői között – egyébként érthető okok miatt – kevés volt a hatósági vonalon dolgozó (hivatásos ) kolléga, pedig annyira hatékonynak tartom ezt a fajta konferenciát, hogy a hatósági továbbképzéseken is lehetne néha alkalmazni.
A mérnöki módszerekkel a tűzvédelmi tervezésben az elmúlt években egyre többet foglakozik a szakma. A témában elhangzott előadások azért tetszettek nagyon, Főleg Takács tanár úré, mert véleményem szerint mindig az adott tervezési feladathoz kell igazítani a megoldási módszereket. Egy egyszerű, kis kockázatú (kis alapterület, kevés ember, semleges technológia, …) létesítmény esetén a hagyományos, eddig alkalmazott módszerek is megfelelőek. A mérnöki módszerek ott hatékonyak, ahol mérhető megtakarítást hoznak, illetve a tervezői cél csak így érhető el. A felújítások során, különösen a műemlékek felújítása során nagyon meg van kötve a tervező keze. de nem csak az övé, hanem a hatóságé is. Az témában elhangzott tervezői és hatósági előadáson jól éreztem, hogy csak szorosan együttműködve lehet a bonyolult projekteket megtervezni. Értem itt az 1. fokú hatósági és az eltérést engedélyező OKF hozzáállását, valamint azt, hogy a tervező olyan megoldásokat kínáljon, ami kielégíti a jogszabályokat, biztonságos épületet eredményez. A Futura projektnél ez megvolt. Az előadásokat általában végiggondolva ez más városokban, az ország többi részén is meg lehet. Sajnos egy ellenpélda is elhangzott, csak úgy mellékesen. Egy nagyon nagy városban szintén egy malom felújítása során a faszerkezeteket feldarabolták és kidobták.
Az az összbenyomásom, hogy a konferencián megszerzett szakmai ismereteken kívül ugyanolyan fontos volt a hatósággal való együttműködés, együttgondolkozás, a másik nézőpontjának megismerése. És ez mindkét oldalra igaz kell, hogy legyen.
Végezetül meg kell említenem azt a tényt, amit a projekt építésztervezője mondott. A tervzsűri, a terv bírálata során, külön kiemelte a tűzvédelmi szakhatóság, személy szerint Knauz Csaba pozitív és együttműködő szerepét a terv végső kialakulásában. Ezt nagyon jó volt hallani, de ilyet nagyon ritkán hall az ember.
Sok ilyen színvonalú és módszerű konferenciát, szakmai rendezvényt kellene a jövőben tartani a tervezők és a hatóság szakemberei számára.
Olasz Lajos tűzvédelmi szakértő
 
Színvonalas, szemléletes
 
A résztvevők különösen az első napon a szokásos tűzvédelmi rendezvények lebonyolítási módszerétől eltérőt élhettek át.
A konferencián többségében tűzvédelmi tervezéssel foglalkozók és szakhatóságok munkatársai vettek részt. Szakmai elkötelezettségünk miatt a bevezető előadás alcíme, „Az egy szót sem tűzvédelemről”, kissé meglepő volt. Mi úgy gondoltuk, hogy mi pedig éppen az ellenkezője érdekében jöttünk.
Bevezető előadásként egy ismeretterjesztő előadást hallhattunk Lenzsér Péter építésztől a FUTURA Élményközpont megvalósulási folyamatáról.
A rendezvényre érkezőket már a szálloda halljában és az előadóteremben nagyméretű tervrajzok fogadták. Ezeken voltak láthatóak az előadás keretében ismertetett élményközpont rajzai.
Az már önmagában nem egy megszokott feladat, hogy egy élményközpontot lehet terveznie valakinek. Az csak fokozta a résztvevők érdeklődését, hogy a helyismereti és történeti áttekintéssel bevezetett tervezési folyamat ismertetése során kiderült, hogy az élményközpontot egy hosszú évek óta kihasználatlanul álló, de közel az eredeti állapotában lévő, egykori uradalmi magtár épületben álmodták meg.
A fényképekkel és rajzokkal illusztrált előadás során a helyszínt és az épületet egyaránt megismerhettük. Azonban ahogy egyre több információt hallottunk meg, az eredetileg magtár épület homlokzati falazatán kívül csaknem tisztán faszerkezetes kialakítására vonatkozóan egyre több hitetlenkedés merült fel a hallgatóságban.
Megismerhettük a tervezőnek az épület hagyományaira alapozott állapot megőrzésére és az ehhez társított modern tudományos ismeretek bemutatására való törekvés elismerésre méltó folyamatát. Az előadó még a tervezés során előforduló nehézségekről is beszámolt, melyeket megoldva valósult meg ez a különleges projekt. De az említett alcímet betartva, valóban egy szóval sem tért ki a tűzvédelemmel kapcsolatos témákra. A megvalósult épület bemutatása nagyon jól sikerült.
Egy rendezvényről szóló rövid híradásban érzékeltetni szinte lehetetlen azt az elszántságot és lelkesedést, melyet az előadás során átélhettünk.
 
A megvalósult épületet korábban nem ismerő tűzvédelmi szakemberekben azonban számtalan kérdés, megoldatlannak látszó tűzvédelmi követelmény teljesülés hiánya vetődött fel.
A második előadás keretében Mészáros János, a bevezető előadás szerinti épület tűzvédelmi tervezője, adott ismertetést a megvalósult épület tűzvédelem tervezéséről.
Ennek során vált valósággá, hogy az építész tervező valóban egy olyan, a belsejében csupa faanyagú tartó- és födémszerkezetű épület bemutatását tartotta meg, mely tűzvédelmi szempontból nem csupán álom, hanem valóság is.
A tervezési folyamat követelményeit (9/2008. szerinti OTSZ) felvázolva, egyeztetések sorát követő eltérési engedélyek adta lehetőségek révén valósulhatott meg az épület, úgy, hogy az abban lévő személyek és anyagi javak biztonsága, benne a tűz elleni védelme is megoldásra került.
Itt érzékelhettük a konferencia címének az előadásban való megjelenését is. Az épület meglévő faszerkezetének a megtartására nagymértékben a legmodernebb füstérzékelők, valamint a beépített vízköddel oltó teljes épület területén, de eltérő módokon történő alkalmazása adott lehetőséget. Ezeknek az eszközöknek a megfelelő védelmét több területen is (hő- és füstelvezetés, kiürítés) számítógépes modellezéssel ellenőrizték, és egyben igazolták az eltérési engedélykérelmek alátámasztásaként.
 
A folytatásban a lehetőségek szerint továbbra is kapcsolódva a bevezető előadás szerinti épülethez, Bónusz János és Lengyelfi László a tűzveszélyességi osztályba sorolás gyakorlata és problémái című előadásban és korreferátumban adott áttekintést az elmúlt időben ezen a területen tapasztaltakról.
 
Ezt követően a továbbra is a FUTURA épületnél megismertekhez kapcsolódva, a múlt és a jövő lehetőségeit, várható követelményeit tekintette át a tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonyát megismertető előadásában Decsi György és Egerszegi Zsuzsanna tü. örgy., akik az eredeti program szerint a korreferátum elővezetésére készültek. Sajnálatos módon az előadás megtartására eredetileg tervezett BM OKF előadó nem tisztelte meg a konferencia résztvevőit a megjelenésével, és az előadásával. A meg lévő és a jelenlegi ismereteink szerint az új előírások adott épületrésznél való alkalmazását figyelembe véve, a követelmények növekedése lesz várható.
 
A gyors, de tartalmas ebédet követően a konferencia résztvevői nem a nyugdíjasoknak járó ebéd utáni pihenésre tértek, hanem napjainkban egyre fontosabb témákkal foglalkozhattak.
 
Délután „Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói” téma címen Mészáros János tartott tájékoztatást. Mindenki figyelmét felhívta a tervezői felelősségre, és annak esetleges következményeire. Tapasztalatait megosztva Dr Takács Lajos korreferátuma tette teljessé a hallgatóság részére a tűzvédelmi tervezéssel kapcsolatos témát. Ennek a blokknak a másik szemszögből történő megközelítését ismerhettük meg Gyapjas János tü. örgy korreferátumában a szakhatósági eljárások tűzvédelmi tervezéssel kapcsolatos helyzetét. Természetesen mindkét reflektálás során a bevezető témaként megismert FUTURA épületével kapcsolatban szükségessé vált tűzvédelmi tervezésre vonatkozó megközelítése volt a témának.
 
A nap befejező témáját „A mérnöki módszerek a tűzvédelmi tervezésben – mikor, milyen mértékben, milyen tartalommal?” az előzőekben hallott előadók ismertették.
Dr Takács Lajostól hallhattuk a témaindítót, melynek keretében természetesen kitért, és modellezési bemutató vetítésével érzékeltette, színesítette a FUTURA épületénél alkalmazott modellezési módszerek bemutatását. Már az előadásában is felvetette, hogy valójában egyértelmű megfogalmazása jelenleg még nincs magának a mérnöki módszernek. Sokan ezt azonosítják a számítógépes modellezéssel. A valóság azonban szerinte és a Mészáros János hozzászólásában elhangzottak szerint is ez annál összetettebb. A technika alkalmazásán kívül nélkülözhetetlen az ember tervező mérnöki gondolkodása is. Befejezésül ugyanezt a kérdéskört Gyapjas János a szakhatóság szemszögéből igyekezett megfogalmazni. Természetesen ebben a kiegészítésben nagyobb hangsúlyt kapott a meglévő, érvényes előírások teljes körű figyelembe vételének és a megvalósítások megfelelő dokumentálásának megkövetelésére vonatkozó törekvés ismertetése.
 
A délutáni program végén, az első napi előadók felkészülését, színvonalas előadásaikat, a résztvevők figyelmét a konferencia egyik szervezője, és levezetője Nagy Katalin köszönte meg.
A hosszú és tartalmas szellemi leterhelés oldásaként egy vacsorával egybekötött borkóstolóval záródott az első napi program.
 
A második napon Gyapjas János tü. örgy a szakhatósági feladatokkal kapcsolatos ismertető kiegészítését tartotta meg.
A délelőttöt a téma aktualitását tekintve, a rendelkezésre álló teljes idő keretet kitöltve, „Az építésügyi hatósági engedélyezés elektronikus ügyintézése a gyakorlatban” című előadást Varga Illés Levente előadásában hallottuk és láthattuk.
Az előadás közérthetővé tétele céljából egy diasorozaton követhettük végig az év elején bevezetésre került elektronikus hatósági ügyintézéssel kapcsolatos tennivalókat, az arra vonatkozó szabályzásokat.
Mint a téma előkészítésében is részt vevő, de a működtetésben is közreműködő szakember a rendszer használata során tapasztaltakról is beszámolt. Előadásával hasznos ismereteket szereztünk ennek a rendszernek az alkalmazására vonatkozóan.
 
A TMKE III. Konferenciája a hagyományokhoz híven színvonalas előadásokkal került megrendezésre.
Valljuk, hogy a mérnöki módszerek alkalmazása ma már nélkülözhetetlen a tűzvédelmi tervezésben, a tűz elleni védekezésben, azt átélhettük, hogy ez a konferencia ennek megértéséhez, alkalmazásának szükségességéhez jelentős mértékben hozzá járult.
 
A konferencián elhangzott előadásokat a Védelem online honlapon egyenként is megtekinthetik mindazok, akik nem tudtak személyesen azon részt venni.
Külön javaslom a bevezető előadás épületével kapcsolatos http://www.futuramoson.hu/content/projektotlettol-megvalositasig
 honlap megtekintését, mely önmagában is érdekes információt nyújt.
 
Acsai István tűzvédelmi szakértő
 
Tervezői kreativitás, felkészültség.
 
A 2013. március 21 – 22-én Balatonföldváron tartott Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete III. Tűzvédelmi Konferenciáját a FUTURA Élményközpont átépítése, fejlesztése köré építették.
A tervezés során fontos szempont volt, hogy a műemlék épület, a csodálatos fa belső tartószerkezet a lehető legteljesebb mértékben maradjon meg eredeti állapotában, ezért a kiállítási terek a régi műemléki védettségű magtárépületben kerültek kialakításra.
A kiegészítő funkciók, és a 100 fős előadóterem pedig a bővítményben a henger formájú új épületrészekben kaptak helyet. A meglévő és a műemlék magtár eredeti épülete közötti összeköttetés ipari jellegű acél-üveg homlokzattal készült.
Látható, hogy a tervezők maximális kreativitására, felkészültségére szükség volt a projekt megvalósításához.
A projektet három irányból mutatták be. Építészeti, építész tűzvédelmi és tűzvédelmi hatósági oldalról. A tűzvédelmi szempontból bemutatást kaptunk a jelen hatályos OTSZ előírásai felől, valamint kicsit a tervezett 5.0 várható hatásairól. Ezt nehezebb volt részletezni, mivel a tervezet még nem készült el.
Az épület tervezőit nem kis feladat elé állította a projekt megvalósítása építészeti és tűzvédelmi megközelítésből. Az épület többszintes, műemlék jellegű és a tartószerkezetei fából készültek. A fő cél az volt, hogy a meglévő fa tartószerkezet látszó felületei megmaradjanak. A fa gerendák egy része a befogásnál jelentősen károsodtak, ezért acél „I” gerenda protézist kaptak. Ezt a vegyes tartószerkezetet mind statikai, mind tűzvédelmi szempontból EC szerint méretezni és megfeleltetni igazi profi munkát igényelt.
Természetesen az OTSZ több létesítési előírásait nem lehetett betartani, ezért eltérésre is sor került. Ennek köszönhetően vízköddeloltó automatikus oltó berendezés került beépítésre. Ezzel megvalósult az épületszerkezetek hatékony védelme a legkisebb másodlagos vízkár mellett. A kiürítést és a hatékony hő-és füstelvezetést szimulációs programmal igazolták, melyből rövid összefoglalót a konferencián bemutattak.
A konferencián betekintést kaphattunk a jelen hatósági rendszerben hogyan kell eljárni, milyen követelményeket kell teljesítenünk egy sikeres tűzvédelmi tervezés, szakértés során.
A fentiekből látható, hogy egy tűzvédelmi tervező, szakértő mennyi mindenben kapott új megvilágítást, ötletet a saját későbbi megvalósulandó munkáihoz. Nagyon színvonalas előadások voltak.
 
Köszönjük a szervezőknek és az előadóknak!
 
                                                                                                 Dr. Zoltán Ferenc (Ph.D)
                                                                                                   tűzvédelmi mérnök
                                                                                          építész tűzvédelmi szakértő
                                                                                             Eng. szám: I -088/ 2008.
                                                                                         Építésügyi tűzvédelmi tervező
                                                                                       Kamarai szám: TUÉ 13-14201
 
Rendhagyó tematika
 
A TMKE 2013. március 21-22.i konferenciája rendhagyó tematikára épült.  Egy konkrét épületen keresztül mutatta be a tűzvédelmi  és építész tervezési folyamatot, annak előnyeit, nehézségeit. Sajnos az építésztervezési folyamatokra még nem jellemző az az ütemezés, mely a FUTURA projekt kapcsán megvalósult, konkrétan, hogy a tűzvédelmi tervező már a tervezési projekt legelején bevonásra került. Nagyon tanulságos volt látni továbbá, hogy egy korábbi szabályozási időszak mennyiben képes eltérni a jelenlegihez képes. A konferencia jól rávilágított továbbá a tűzvédelmi tervezés komplexitására, s hogy vannak olyan projektek, amelyek nem valósulhatnának meg a mérnöki módszereket, szimulációkat is adaptálni képes tűzvédelmi szakági tervezés hiányában.
A jövőben célszerű lenne az építésztervezők szemszögéből is nézve átdolgozni az előadásokat és hasonló tematikájú konferenciákat szervezni.
Rámutatni arra, hogy a tűzvédelmi tervezés nem feltétlenül költségnövelő tényezője egy épületnek, hanem hogy
  • a tűzvédelmi szakági tervező bevonása már a tervezési folyamat legelején jelentős költségmegtakarítást és
  • jogszabályi előírásoknak is mindenben megfelelő, biztonságos megvalósulást eredményezhet, szemben a jelenleg általános gyakorlattal amikor a tűzvédelmi tervező már csak a tervezési folyamat végén, egy kész tényeket tartalmazó tervezési fázisba kerül bevonásra, amelynek során, az esetleges jogszabályi helyek kielégítésének hiánya, csak jelentős anyagi ráfordítást is igénylő ellensúlyozó intézkedések mentén valósíthatóak meg.   
Magam részéről támogatandónak tartom azt a törekvést, hogy a jövőben hasonló tematikájú konferenciák kerüljenek a tervezők számára megszervezésre.
 
Lestyán Mária építészmérnök

Vissza

Ezt a hírt eddig 1388 látogató olvasta.