Híreink

Kutatási célok és területek a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben

2013. május 17.

A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet tudományos tevékenysége során fő célkitűzésnek tekinti, hogy tevékenységével támogassa a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (továbbiakban: BM OKF) 2013. évi munkaprogramjában lefektetett fő feladatokat.


A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet:
A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet KKI-nál 2012 évben lezajlott technikai fejlesztés eredményeként rendszerbe állt egy olyan műszeres analitikai berendezés, amelyre támaszkodva lehetővé válik a tűzeseti helyszíni szemlék során gyűjtött maradványok illékony szénhidrogén tartalmának elemzése és azonosítása. Annak érdekében, hogy az anyagazonosítást ne befolyásolja a mintavételezés, majd az azt követő tárolás és szállítás okozta esetleges szennyeződés, rongálódás, koncentráció csökkenés, a KKI olcsó, de jól alkalmazható mintatároló rendszer kialakításába fogott. Ezzel egységesíthető az anyagmaradványok kezelésének és tárolásának rendszere, egyúttal a KKI által kiadott, tiszta és lepecsételt mintavevő edények alkalmazásával elkerülhetők a járulékos és keresztszennyeződések okozta kimutatási hibák. Továbbá a rendszer alapot teremt a helyszíni szemlék során gyűjtött bizonyíték kezelés akkreditálásához és erre alapozva a mintavétel – szállítás – elemzés rendszer zártságának megteremtéséhez.
 
A háztartási étolaj, sütőolaj melegítő berendezések tüzeinek oltása veszélyes és nehezen kezelhető probléma. Az elöregedett sütőolaj lecsökkent gyulladási hőmérséklete, a meghibásodott fűtőrendszer okozta tüzek oltására számos eljárás alakult ki. KKI célkitűzése olyan, saját kísérleti adatokkal alátámasztott tanulmány elkészítése, amely feldolgozza a jelenlegi tűzvédelmi és tűzoltási megoldásokat, elemzi azok hatékonyságát, használati előnyeit, hátrányait valamint gazdasági vonatkozásait.
Azok a tűzoltási területek, amelyek az elfogadottaktól eltérő összeállításban vagy a meglévő elemek kombinációjával kísérelnek meg egy-egy speciális alkalmazási területen hatékonyság növelést elérni, általában igen nehéz helyzetben vannak a gyakorlati bevezetés, hatósági engedélyeztetés tekintetében. A KKI olyan kísérleti összeállítás kialakításában közreműködik, amely a klasszikus sprinkler és a folyamatosan előretörő vízköddel oltó rendszer egyidejű, együttműködő alkalmazása esetén jelentkezhető előnyöket vizsgálja. A program célja egy alkalmas teszt környezet létrehozása, amely megfelel a számítógépes szimulációk alapján számított terjedési és oltási modellek eredményeinek gyakorlati ellenőrzésére, a vizsgálati körülmények nyomon követésével rugalmasan változtatható oltóanyag és tűzteljesítmény mellett.
 
Hosszabb távú tervek
Az iparbiztonság, mint a katasztrófavédelmi tevékenység meghatározó pillére számos ellenőrzési feladattal kerül szembe. A veszélyes anyag kezelés, áruszállítás során kezdeményezett hatósági eljárások bizonyító erejű támogatásához igényként fogalmazódott meg a helyszíni szemlék során vett anyagok azonosító analitikai vizsgálati rendszerének kialakítása. Annak érdekében, hogy a hatósági eljárás során vett minta jogi és technikai értelemben is egyaránt stabil és kétséget kizáróan felhasználható legyen szükséges olyan mintavételi eljárási rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi a technológiai zártság megteremtését az eljárás során, hasonlóan a tűzeseti helyszíni szemle mintavételi rendszeréhez. Ezen rendszer kialakításának technikai, jogi és anyagi feltételeinek feltárása a KKI hosszabb távú céljai között szerepel.
 
A helyszíni szemlét folytató KMSZ és KML egységek által gyűjtött adatokat és információkat a hatósági munka támogatása érdekében a lehető legjobb és legrészletesebb tartalommal célszerű tárolni. A környezet térhatású és valósághű rögzítésének elektronikus képrögzítési technikával történő gyors és részletgazdag dokumentálásának megvalósíthatósága, az alkalmazhatóság műszaki és gazdasági feltételeinek vizsgálata és megismerése szintén szerepel a KKI hosszabb távú kutatási témái között.
 
Dr. Papp Antal tű. ezredes
a KOK igazgatója
a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1275 látogató olvasta.