Híreink

Rendhagyó turisztikai kiadványok

2013. május 13.

Rendhagyó turisztikai kiadványokat adott ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. A rövid útmutatók célja a balatoni nyaralás biztonságának elősegítése.


Mit tehetünk annak érdekében, hogy nyaralás biztonságban teljen; ha pedig mégsem sikerült elkerülni a bajt, kihez, hová fordulhatunk segítségért.
A kiadvány szól a tűzveszélyről, a viharjelzés tudnivalóiról, az időjárási információkról, a baj esetén a teendőkről és a legfontosabb telefonszámokról. Mindez magyar, angol és német nyelven áll az idei szezontól a turisták rendelkezésére.
 
A vitorlásoknak külön kiadvány készült, ahol a telefonszámok mellett a rádiós információszerzés, a mobil tájékozódás lehetőségei és a viharjelzők pontos koordinátái is segíthetik biztonságukat.
 
Új a balatoni strandokra készült tájékoztató táblát is készítettek, amely a viharjelzést követő magatartásra ad útmutatást. Ugyanis egy komplex, európai uniós projekt (az INCA-CE) fejlesztési eredményeit is felhasználva az eddig két medencére osztott Balatont viharjelzési szempontból három medencére osztották. Habár mindez laikus szemmel nézve nem jelent túl nagy változást, a háttérben óriási információ-technológiai fejlesztésre volt szükség. Ezeknek köszönhetően egy veszélyes viharzóna pontosabban előrejelezhető, így a meteorológusok a hirtelen változásokról is értesíteni tudják a lakosságot, ill. a katasztrófavédelem szakembereit is, ezzel csökkentve a veszélyeket és a károkat.
 
Azért a biztonsághoz az is hozzátartozik: tudjuk, mit tegyünk baj esetén és azt hova, milyen módon kell jelezni. Ezt segítendő egy háromnyelvű plakát készült.

Biztonságban a Balatonon - Útmutató a biztonságos balatoni nyaraláshoz

Biztonságban a Balatonon - Útmutató a biztonságos balatoni hajózáshoz

Ha baleset vagy tűz van...

Vissza

Ezt a hírt eddig 1234 látogató olvasta.