Híreink

Nemzetközi Acélszerkezeti Konferencia a Miskolci Egyetemen

2013. április 29.

Öt év után újra Miskolcon tartották a Fémszerkezetek tervezése, gyártása és gazdaságossága című nemzetközi konferenciát. Négy kontinens 23 országának szakemberei tanácskoztak a hegesztett szerkezetek tervezése, gyártása során kulcskérdésként jelentkező biztonság, technológia, gazdaságosság témakörében. A 2013 április 24-26 között zajló angol nyelvű konferencián 99 előadás hangzott el, köztük hangsúlyos szerepet kapott a tűzvédelem is.


A Miskolci Egyetem angol nyelvű konferenciáját, az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Acélszerkezeti szakcsoportja rendezte Dr. Jármai Károly professzor vezetésével Miskolc-Tapolcán a Bástya Wellness Hotelben.
 
A konferencia honlapján a „DFE2013” szerepel, ez a rövidítés kifejezi a témakört: D – design (tervezés), F- fabrication (gyártás) és E – economy (gazdaságosság). Egy korszerű teherviselő acélszerkezet fő követelményei a biztonság, gyárthatóság és gazdaságosság. A szakcsoport kifejlesztette a szerkezetoptimálási rendszert, amely tervezési és gyártási feltételekkel határozza meg a költségfüggvény minimumát, ezzel biztosítva a követelményeket.
 
A szerkezetoptimálási rendszert Dr. Farkas József emeritus professzor az 1970-es években fejlesztette ki. E tudományos iskola keretében számos doktori értekezés, konferencia-előadás és folyóirat-cikk született. A gazdaságosság különösen fontos a hegesztett szerkezeteknél, mert a hegesztés drága technológia. A szakcsoport erre speciális költségszámítást dolgozott ki Optimált szerkezet-változatok költség-összehasonlításával lehet innovatív szerkezettípusokat kifejleszteni
.
A konferencia fő témái:
  • a szerkezetoptimálás,
  • stabilitás,
  • vékonyfalú szerkezetek,
  • fáradás,
  • tűzvédelem,
  • keretszerkezetek,
  • hegesztés-technológia,
  • gyártás és alkalmazások.
 
A témakör fontosságát bizonyítja a széleskörű nemzetközi részvétel. A felhívásra 155 előadás-javaslat érkezett, ezeket felkért bírálók értékelték, végül 99 előadás hangzott el. Ezeket az előadásokat egy 670 oldalas könyvben a Springer kiadó jelentette meg, amit minden résztvevő kézhez kapott a konferencián.
 
A konferencia-könyv mellett a Springer kiadó publikálja a Farkas József és Jármai Károly szerzők 300 oldalas angol nyelvű monográfiáját is e témakörben.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1287 látogató olvasta.