Híreink

Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle júniusi számában?

2013. május 22.

Még a nyári szabadságok előtt, június első napjaiban postázzák folyóiratunk idei harmadik számát, amelyben 22 cikket, tanulmányt olvashatnak. Mindenekelőtt a mérnöki módszereket helyeztük fókuszba, de a mérnöki módszerekről, a tűzvédelmi mérnökök jövőbeni szerepéről nem általánosságban, hanem egy konkrét projekt bemutatásával foglalkozunk. A beavatkozással foglalkozók sem maradnak újdonságok nélkül! A tűzoltásvezetők döntéseit, az ADR balesetek információforrásait bemutató tanulmány mellett egy új tűzoltó sisakkal és egy új oltógázzal ismerkedhetnek meg.


Tanulmány
 
Dr. Restás Ágoston
A tűzoltásvezetők döntései – elméleti szempontból
A döntéselmélet alapvetően olyan területeket vizsgált, ahol a döntéshozónak a hosszútávra kiható döntések meghozatalához nagyságrendekkel több idő áll rendelkezésére, mint a percek alatt döntéskényszer alá kerülő tűzoltásvezetők, vagy mentésirányítók. Természetesen a feltételrendszerek és a körülmények sem hasonlóak, így a döntési mechanizmus sem lehet azonos. A kutatások azt mutatják, hogy a kényszerű döntéseket meghozók nem a klasszikus elemző, problémamegoldó gondolkodás mechanizmusa alapján döntenek, hanem ún. felismerés alapú döntést (recognition primed decision) hoznak. Mi történik valójában?
 
 
Dr. Gál László
Tűzrendészet Magyarországon 1870-től napjainkig III. – 1996 – 2006  
 
Ha jobban meg akarjuk érteni napjaink történéseit, célszerű távolabbról rápillantani. A hazai tűzrendészet alakulása talán világosabban látható, ha történeti kontextusba helyezzük. Ez még önmagában nem elég, bele kell helyezni a közigazgatás egészének történetébe. A tanulmány a következőkben a történeti áttekintő jelleget megtartva a tűzrendészet 2012-ben szükségessé vált átalakításának előzményeit is górcső alá veszi.
 
Dr. Lázár Gábor
Az ADR balesetek beavatkozóit segítő információforrások értékelése I.
A hazai veszélyesanyag-balesetek hatékony kezelésének elengedhetetlen feltétele, hogy az elsődleges beavatkozók megfelelő időben rendelkezzenek az elhárításhoz szükséges, a beavatkozás előrehaladtával arányos veszélyesanyag-információval. Korábban közöltük az azonnali információ forrásokat alkotó jelzetek jelentéstartalmát és fejlesztési lehetőségeit, figyelemmel az angolszász megoldásokra és egyéb mértékadó nemzetközi trendekre is. Ezúttal a balesetek során felhasználható rövid információ források szakmai értékelésére vállalkozott szerzőnk.
 
Fókuszban
 
Tűzvédelmi tervezői módszerek a gyakorlatban
 
Egyre többször írunk, beszélünk a mérnöki módszerekről. Mit jelent ez? Mit értünk alatta? Mitől mérnöki? Hogyan valósítható meg a gyakorlatban? Ezek napjaink és egyre erőteljesebben a közeljövő kérdései! Szakfolyóiratunk alapfeladatának tekinti a kérdésekre adandó válaszok keresésében való közreműködést. Ezekre a kérdésekre próbálnak válaszolni rovatunk egymásra épülő cikkei. A kapcsolódó öt cikket is ennek a témának szenteltük.
 
Lenzsér Péter
Egy gabonaraktár újjászületése
 
2012 tavaszán készült el Mosonmagyaróváron a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont, amely tűzvédelmi tervezési szempontból is rendkívül érdekes megoldásokat vonultat fel. A korábbi gabonaraktár felújítását az egyik vezető tervező mutatja be cikkünkben.
 
 

 
Mészáros János
Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói
 
A TMKE konferencián példaként szereplő régi magtárépület faszerkezeteinek és formájának megmentése kapcsán a tűzvédelmi tervezés általánosabb kérdéseinek taglalására a célunk jelenlegi lapszámunkban. Az építészeti tűzvédelmi tervezésről és annak jogi hátteréről, az építészeti-műszaki tervdokumentációk tartalmi követelményeiről, és a Futura projekt lépéseiről olvashatnak szerzőnktől.
 
Dr. Takács Lajos Gábor
Az építészeti tűzvédelmi tervezés folyamata, lépései
 
Az előző cikkben feldolgozottakhoz kapcsolódva szerzőnk a tűzvédelmi tervezés folyamatát, lépéseit és a társtervezők munkarészeivel való összefüggéseit vizsgálja. Egyben kitér azokra a jellemző problémákra, buktatókra, amelyekre különös figyelmet kell fordítani, s mindezt néhány, a Futura projektnél tapasztalt példán mutatja be.
 
Gyapjas János
Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói – a tűzvédelmi szakhatóság szemszögéből
 
A témát szerzőnk a tűzvédelmi szakhatóság szemszögéből vizsgálja, a legérdekesebbnek tartott kérdésekre kitérve, de a szemléletesség érdekében nem csak a Futura projektből hoz példákat.
 
Egerszegi Zsuzsanna
A tűzveszélyességi osztályba sorolás gyakorlata és problémái
 
A mosonmagyaróvári Futura magtár épület egy újabb dimenziója, amely sok mindennek az alapja, az osztályba sorolás. Az épület engedélyeztetése a 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelet alapján történt. Két tűzszakasz alakult ki, a pinceszint és a többi meglévő műemléki terület a bővítéssel együtt. A létesítmény „C” tűzveszélyességi osztályba lett sorolva, mivel a közösségi épület egy tűzszakaszának befogadó létszáma az 500 főt meghaladta. Mi változott és milyen változások várhatók?
 
 
Visszhang
 
Czirok Antal
A tragédia elkerülése szórakozóhelyeken
A hazai West Balkán-incidenshez hasonló tragédiák sajnálatos módon az egész világon gyakoriak; ha egy szórakozóhely nem tesz eleget az előírásoknak, az súlyos problémákhoz vezethet. Szerzőnk egy 10 évvel ezelőtti eseten keresztül mutatja be, milyen következményekkel járhat egy sor mulasztás egy szórakozóhelyen.
 
Szabályozás
 
Dr. Firnigel Edit
A kéményseprő-ipari közszolgáltatás hatósági felügyeletéről
 
2013. január 1-jétől megváltoztak a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szabályai. Továbbra is a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok körébe tartozik, de az idei évtől – a magyarországi helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXVI. törvény rendelkezéseivel összhangban – változott a feladat ellátásért felelős önkormányzatok köre, pontosításra kerültek a közszolgáltatás ellátásának feltételei, illetve az ezen körben ellátandó feladatok. A legjelentősebb változás azonban: január 1-jével a közszolgáltatás a tűzvédelmi hatóság felügyelete alá került. Szerzőnk ezeket a változásokat veszi sorra.
 
Kutatás
 
Bónusz János
Gyújtóképes-e egy cigaretta?
A híradásokban és egyéb helyen számtalanszor elhangzik, hogy egy eldobott cigaretta okozta a tüzet. Szerzőnk egy kísérlet keretében arra kereste a választ, hogy milyen feltételek mellett képes egy cigaretta tüzet okozni.
 
 
Horváth Ákos, Nagy Attila
Komplex, valós idejű talajnedvesség- és talajhőmérséklet-számítás
 
Katasztrófavédelmi szempontból látszólag az a fontos, ami a talaj felett található: a csapadék, a szél, a napsütés, amelyek ár- és belvízveszélyt, illetve szárazságot és tüzeket okozhatnak. A haváriahelyzetek kialakulásában azonban jelentős szerepe van a talaj alatti körülményeknek is. Hogyan lehet ezt mérni? Hogyan befolyásolja a talajnedvesség és a talajhőmérséklet a hazai viszonyokat? Ezt mutatják be szerzőink.
 
Technika
 
Egy sisak születése
 
A tűzoltástechnika iránt érdeklődők számára gyakran a puszta tényeknél, a tulajdonságoknál többet jelent az, ha megismerhetik a végleges termékig vezető utat. Egy-egy új fejlesztés bemutatása mellett ugyanis ritka, ha a fejlesztési munkálatokba és a fejlesztés szempontjaiba is betekintést nyerhetünk. A Dräger HPS 7000 kulisszatitkait összefoglaló cikk pontosan ilyen – lássuk, milyen szempontok érvényesültek a gyártó legújabb sisakgenerációjának létrehozásában.
 
Szervezet
 
Dr. Mógor Judit, Bonnyai Tünde
A megújult, integrált katasztrófavédelmi hatósági tevékenység
 
2012. január 1-től kezdte meg munkáját az integrált hivatásos katasztrófavédelmi szervezet. Ezt az évet az új szemlélet elmélyítése, a szervezeti és működésbeli változások „tisztázása” jellemezte, amely a 2011. évi általános jogszabály-módosítási hullámot követően további belső jogi harmonizációt igényelt. Mi változott és hogyan?
 
 
Megelőzés
 
Zólyomi Ildikó, Koburger Márk
Mikor nem kell tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítás?
 
Milyen jogszabályi változások történtek a tanúsítás területét érintően? Milyen termékekre nem kell a továbbiakban tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítványt beszerezni? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni cikkünkben.
 
 
Lestyán Mária
Tűzvédelem – feltételesen?
 
Nem ritka az az álláspont az építészek között, hogy a tervezésnek a tűzvédelem csak abban az esetben része, ha a tűzoltóság szakhatóság. Szerzőnk a (tűz)biztonságos építészet kérdéseit boncolgatja glosszájában. Hol kell betartani az OTSZ-t? Provokatív kérdés, de igazából mégsem az.
 
A felhő alapú közvetlen tűzátjelzés követelményei 2013-tól
 
A modern kor kihívásainak megfelelő, tisztán IP alapú tűz- és riasztástovábbítási rendszer egyik alapvető tulajdonsága, hogy rugalmas, univerzális kialakításával üzembiztosan összekapcsolható legyen a hatósági hálózatokkal is. Szerzőnk az ilyen rendszerek kiépítésének folyamatát, követelményeit és tulajdonságait ismerteti.
Az IntelliAlarm Zrt. a modern kor (és egyben az új OTSZ) elvárásai szerint IP alapú tűz- és riasztástovábbítási rendszert hozott létre.
 
Szabolcs Dóra
Az oltógázokkal szembeni elvárások napjainkban
Világszerte növekszik a fluortartalmú üvegházhatású gázok (F-gázok) előállítása és felhasználása a tűzoltó rendszerekben. Az Európai Unión belül 1990 óta 60%-kal nőtt az F-gáz kibocsátás, míg az egyéb üvegházhatású gázok mérséklődtek. A megfelelő ellenintézkedés hiányában gyorsuló ütemben terjed a fluorozott szénhidrogének (HFC-k) koncentrációja a légkörben. Gyakorlati lépésekre van szükség! Szerzőnk ennek fényében a Novec 1230 oltóanyagot mutatja be.
Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983

Vissza

Ezt a hírt eddig 1563 látogató olvasta.