Híreink

Ítélet született a gázpalack-katasztrófában

2013. július 29.

Egy nemrég született ítéletben három angliai céget kötelezett a brit bíróság rekordösszegű kártérítés megfizetésére. Az ok: hanyagságuknak köszönhetően egy ember meghalt és hat súlyosan megsebesült a rakétaként rájuk zúduló gázpalackok miatt.


2008. november 5-én egy 38 éves angliai munkás épp dolgozni indult egy Welwyn Garden Cityben lévő építkezési területre, amikor eltalálta egy gázpalack. A repülő „lövedék” csak egy volt a sok közül: összesen 66 (!) gázpalack – mindegyik majd’ két méter magas és közel másfél mázsa – lőtt ki a közeli tárolóból. Mint az eset rekonstrukciójából kiderült, némelyik palack sebessége akár a 170 mérföldet (kb. 270 km/h) is elérhette óránként, így az is hatalmas csoda, hogy az egy halotton kívül „csupán” hat sebesültje volt az esetnek.
 
Mint azt a bírósági tárgyalások során a szakértői vizsgálatokból kiderült, a „kartácstűz” a gázpalackok hihetetlenül hanyag tárolásának egyenes következménye volt; ráadásul mindezt pont egy, az életvédelemmel foglalkozó cég követte el. A Crown House Technologies – a Kidde Fire Protection Services alvállalkozójaként – az építkezésen felszerelendő tűzoltó-berendezés részeként készült a mintegy 80 gázpalack felhasználására.
 
A munkások azonban a palackokat védősapka nélkül, „talpon” – azaz nem a saját állványukban rögzítve – tárolták. A vizsgálatok szerint a balesetet az váltotta ki, hogy legalább egy palack eldőlt, a megsérülő szelepből ömleni kezdő argon gáz pedig lényegében rakétaként kezdte tolni maga előtt a hengert, amely több másikat is feldöntött, így egyfajta dominó-hatást hozva létre.
 
Az eset a nyomás alatt lévő berendezések, tartályok, palackok kezelésének, a szállító, szerelő cégek munkatársainak képzésére hívja fel a figyelmet. Másrészt látható, hogy hibát alvállalkozói szinten követték el, ettől függetlenül minden érintettet felelősségre vontak és komoly pénzbírsággal sújtottak. Ugyanis mind a Crown House Technologies, mind a Kidde Fire Protection Services és a Kidde Products bűnösnek vallotta magát a tárgyalások során. A bíróság összesen mintegy 685 ezer font kártérítés megfizetésére kötelezte a cégeket.  

Vissza

Ezt a hírt eddig 1286 látogató olvasta.