Híreink

Könnyűszerkezetes burkolati termékek tűzvédelme

2013. július 22.

Tervezői felelősség a tűzvédelembem címmel rendeztek konferenciát június 6-án Budapesten a Hotel Bara konferencia termében, ahol, mint arról már beszámoltunk számos a tűzvédelmi munkát közvetlenül érintő előadás hangzott el. Egy konkrét termékkör tűzvédelmi jellemzőiről Töltszéki Szilvia a Hoesch Építőelemek Kft. műszaki tanácsadója előadását adjuk közre.


A Hoesch Építőelemek Kft. több, mint 15 éve áll partnerei rendelkezésére a könnyűszerkezetes fém burkolati termékek forgalmazása területén. Az elmúlt évek piaci jelenlétének köszönhetően a Hoesch márkanév ismert a szakemberek számára.
 
A könnyűszerkezetes burkolatok tűzvédelme a lemeztermékekre és a szendvicspanelekre vonatkozóan is a figyelem középpontjába került az utóbbi években. A június 6-án szervezett konferencia lehetőséget adott a téma közelebbi megvilágítására, és a felelős tervezéshez nélkülözhetetlen általános tűzvédelmi információk átadására.
 
A Hoesch Építőelemek Kft. Európa egyik legszélesebb termékpalettáját forgalmazza. Az alapvetően 2 nagy termékcsoport: lemeztermékek – pl. trapézlemezek, színuslemezek, homlokzati falkazetták, sávos burkolati rendszer, valamint ívesített donga vagy poligon profilok, és a keményhab és kőzetgyapot hőszigetelő maggal rendelkező szendvicspanelekcsoportja.
 
A termékek alkalmazásának általános feltétele a minősítés, amellyel minden felsorolt profil rendelkezik.
 
A minősítések és a dokumentáció összetételének ismerete - hiszen nem csak a magyarországi alkalmazást kell figyelembe vennünk - fontos része a felelős tervezésnek.
 
Alapvetően megkülönböztetünk nemzeti hatáskörbe tartozó, és az európai harmonizált szabvány alapján meghatározott tanúsítványokat.
 
Magyarországon azon termékekre, amelyek nem rendelkeznek európai szabvánnyal, az ÉMI által kiállított minősítés az elfogadott, míg a szendvicspanelek esetében (a 2010-ben megszületett harmonizált szabvány előírásainak megfelelően ) a CE tanúsítvány.
 
Fontos megemlíteni hogy egyre jelentősebb szerep jut a fenti minősítések mellett a környezetvédelmi tanúsítványoknak, amellyel a Hoesch Építőelemek Kft. által forgalmazott teljes termékpaletta - elsők között Európában- rendelkezik.
 
Az utóbbi években kiemelten a figyelem középpontjában áll a tűzvédelmi megfelelőség, mely a termékek tűzvédelmi teljesítménye és a támasztott követelmények összhangját jelenti. A gyártók és a forgalmazók feladata a teljesítmények egyértelmű megadása, összevetése és igazolása a szintén egyértelműen megfogalmazott követelményekkel.
 
A tervezői felelősség fontos része a termékek ismerete, mely folyamatos konzultációt jelent a gyártóval, forgalmazóval, és ez alapján a követelményekhez alkalmazkodó leggazdaságosabb termék kiválasztása. Ehhez elengedhetetlen a körültekintő ismeret a megfelelőségi igazolások, tanúsítások terén.
 
A termékekkel szembeni követelmények meghatározása nemzeti hatáskörbe tartozik, amit Magyarországon az OTSZ tartalmaz. A jelenlegi hatályos előírások 2011. okt. 6-án léptek életbe, átdolgozásuk folyamatban van.
 
Lemeztermékek esetében az ÉME tér ki a profilok minősítésére, tartalmazva a tűzvédelmi teljesítményeket is, melyeket rétegrendre határoz meg. A Hoesch termékekre vonatkozó ÉME 5 külön rétegrendet vizsgál tetőre és falszerkezetre. Az eredmények táblázatos formában is adottak, meghatározva a maximális fesztáv méretét, megadva a tűzzel egyidejűleg figyelembe veendő többlet hóterhelés (0,2 kN/m2) értékét.
 
Az Európai Unió jelentős lépéseket tett a minősítésekhez szükséges vizsgálati módszerek pontos meghatározása területén, ehhez kapcsolódóan kidolgozta a termékek tűzvédelmi osztályba sorolását.
Az így megszületett EN 14509 szabvány a szendvicspanelekre vonatkozik, precízen és részletesen megadva a minősítés lépéseit, a vizsgálati módszereket. Ezen szabvány alkalmazása a harmonizálását követően 2010. októberétől kötelező a szendvicspanelek minősítésére.
A szabvány szigorúan meghatározza a terméket, melyekre vonatkozik. Fontos kritérium a megfelelőségi tanúsító rendszer módozatainak kidolgozása.
A Hoesch PIR keményhab szigetelésű szendvicspaneljei az un. „3” módozatba tartoznak. Ennek fontos kritériuma, hogy a habot nem a panelgyártó állítja elő, hanem készen kapja (a komponenseket, amit az előirt receptúra alapján összeállítva juttat a gépsorra ). A komponensek és a receptúra a BAYER vegyi üzeméből érkezik. Ezen módozatnak megfelelően a minősítési dokumentáció 3 részből áll:
 
Gyártói Megfelelőségi Nyilatkozat: - amelyben a gyártó felelősen nyilatkozik, hogy terméke a szabványnak megfelelő paraméterekkel készült.
A CE adatlap: az első típusvizsgálat eredményeinek táblázata, amelyek szükség esetén jegyzőkönyvvel igazolhatók ( ezek a gyártónál rendelkezésre állnak), ebben találhatóak a tűzvédelmi teljesítmény értékei is.
Csomagkártya: - a becsomagolt termékekre kerül, tartalmazva a fenti két dokumentum kivonatolt adatait és a gyártásra vonatkozó információkat.
A teljesítmények és a követelmények megadásakor egységesen az európai szabványok szerinti kódolást alkalmazzák .
A tűzvédelmi minősítéseken az alábbi vizsgálatokkal meghatározott kódokkal találkozunk.
 
1. Éghetőségi vizsgálat során meghatározzák:
                tűzvédelmi osztályba sorolást A1,A2,B,C…..(mely nem tévesztendő össze a tűzveszélyességi
                osztályba sorolással)
füstképződést: 600 sec alatti mennyiség s1,s2,s3
égve csepegést: 600 sec alatt d0,d1,d2
 
2. Tűzállósági vizsgálat során meghatározzák
                Tűzállósági teljesítményjellemzőket:
 R= teherbírás
E=elválsztó funkció, integritás
I= szigetelés
                Tűzállósági határértéket percben
                (Tetőpanelek tűzvédelmi osztály „B-Roof” „ minősítés további vizsgálat nélkül”)
 
A tűzterjedés irányára vonatkozó adatokat a tűzvédelmi vizsgálatok jegyzőkönyvei tartalmazzák.
Az OTSZ táblázatai a követelmények meghatározása során a fenti kódokat jelenítki meg, külön kiemelve a könnyűszerkezetes burkolatok számára jellemző területet biztosító csarnokszerkezeteket.
 
A 2010-ben előtérbe kerülő tűzvédelmi kérdések fontosságát az alábbiakkal lehet igazolni.
         számos anyagilag óriási kárt okozó tűzeset történt az un. PUR keményhab szigeteléssel készült ipari műtárgyaknál. A PUR hab 415°C gyulladási hőmérséklete következtében a deformálódó acél fegyverzetekalatt akadálytalan a tűz terjedése. A keletkező füst az oltást szinte lehetetlenné teszi, ezen épületkárok eredménye az esetek 80 százalékában totálkár
         új habösszetétel kifejlesztése vált szükségessé, az eredmény a PIR hab megjelenése. A PIR hab felületén az égés során védőréteg keletkezik, mely a felületet elzárja az oxigéntől, így az égés önmagát kioltja
         kötelezővé vált a szendvicspanelekre vonatkozó Európai Szabvány alkalmazása
 
Összegzésképpen megállapítható, hogy a tervezők, a gyártók és a kivitelezők számára egyaránt fontos téma a tűzvédelem. A katasztrófák és gazdasági károk elkerülése közös feladat, ezért folyamatos fejlesztésre és egyre jobb paraméterekkel rendelkező termékekre van szükség.
Az anyagok összetételének változása egyre jobb eredmények elérését biztosítja.
A felelős tervezés megkívánja a korrekt tűzvédelmi műszaki leírást, a követelmények pontos megadását, hogy a tervezők a legoptimálisabb termékeket tudják kiválasztani a projektek megvalósulásához a forgalmazók ajánlatából.

Az előadás pdf formátumban.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1306 látogató olvasta.