Híreink

Segítség a tűzvédelmi tervezéshez!

2013. augusztus 01.

Az EU. által kiadott CPR rendelet és az ezt követő 275/2013 (VII. 16.) kormányrendeletet követően mozgásba lendültek a tűzvédelmi mérnökök. Amint már korábban beszámoltunk róla, pódiumbeszélgetésen dolgozták fel a témát, s most újabb kezdeményezésként nagy fába vágták a fejszéjüket: az építészeti dokumentációról és a tűzvédelmi teljesítményjellemzőkről terveznek segédleteket összeállítani. A TMKE elnöke írását adjuk közre.


A 305/2011 EU rendelet (CPR), az építési terméket gyártók, a 275/2013 (VII. 16.) Kormányrendelet a tervezők feladatát változtatja meg alapvetően. A TMKE erről tartott pódiumbeszélgetésének visszhangja, és az ott felmerült kérdések megmutatták, hogy a tűzvédelmi tervezők, szakértők számára nagy segítséget jelenthet a téma továbbgondolása. Éppen ezért egy szakmai team szervezésébe kezdtünk. Célunk szerint azt próbáljuk meghatározni, milyen tűzvédelmi teljesítményjellemzők kerüljenek az építészeti műszaki dokumentációba.
 
A jelenlegi követelmények szerint a gyártónak elég kevés teljesítményjellemző megadása kötelező, míg a tervezőt számos előírás köti. Közben a tűzvédelmi terület ezen a szinten is egyértelműen felértékelődött. Ezért is különösen fontos termékkörökként meghatározni, hogy milyen tűzvédelmi teljesítményjellemzők kerüljenek az építészeti műszaki dokumentációba.
 
Ehhez szeretnénk a TMKE részéről, a tűzvédelmi tervezők számára iránymutatást jelentő, tűzvédelmi teljesítményjellemzőket listába gyűjteni. Mindez egyben a gyártók számára is segítséget jelentene, miközben a különböző termékek összevethetőségével tisztább viszonyok teremtéséhez is hozzájárulhatna a lista.

A kezdeményezéshez csatlakozott az Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozata, a Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség. A TMKE, mint kezdeményező számos szakértővel vesz részt a tervezett szakmai team-ben.
A célhoz vezető úton előrevivő feladatokat lépésekre bontottuk. Ennek megfelelően az első lépés:

• A rendelet és az OTSZ fogalmainak összevetése.

Amint az Mészáros János előadásában a IV. TMKE Szakmai napon érzékletessé vált, a rendelet és az OTSZ fogalmai között eltérések vannak, amelyek feloldása, értelmezése sokat segíthet az előrelépésben. Mindezek után, Lestyán Mária avatott tolmácsolása alapján, párhuzamosan két feladatelemet emeltünk ki a tervezői munka támogatásához:

• Építészeti műszaki dokumentációból: A CPR szerinti tartalmi és formai elemeinek ajánlás szintű kidolgozását.
• Tűzvédelmi teljesítményjellemzők közül: Mi kerüljön meghatározásra építészeti műszaki dokumentációban?

Ez már önmagában is hatalmas munka, de az előírásokból az is kiderül, hogy bizonyos teljesítményjellemzők egy részét az engedélyezési, más részét a kiviteli tervdokumentációban lehet/kell meghatározni. A kérdés: melyek azok a tűzvédelmi teljesítményjellemzők, amelyek nélkül az engedélyezési szakaszban a terv nem bírálható el, és melyek azok, amelyek nélkül a szakszerű kivitelezés elképzelhetetlen. Mindehhez természetesen hatósági és kivitelezési oldalról is be kell vonni szakértőket. Ezért ennek meghatározását a munka második szakaszában tervezzük elvégezni.

Ha még mindezek után lesz erőnk, akkor a felelősség kérdésének vizsgálatára is szeretnénk időt szentelni.

A kérdések:
• Ki határozhatja meg az egyes építési termékek tűzvédelmi teljesítményjellemzőjét?
• Mi a tűzvédelmi tervező felelőssége a meghatározott tűzvédelmi teljesítményjellemzők vonatkozásában?
• A tervezői felelősség hogyan oszlik meg a szaktervezők között?
 
Úgy véljük, jelentős munkába kezdtünk, de a munka befejezésével nagyot léphetünk előre a tűzvédelmi tervezésben, és talán nem csak ott.
          
Nagy Katalin
Elnök
                                                                              Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete
1146 Budapest, Thököly út 67.
Postacím/elérhetőség:
1082 Budapest, Baross utca 98. IV./7.
www.tmke.hu <> info@tmke.hu
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1287 látogató olvasta.