Híreink

Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle augusztusi számában?

2013. július 30.

Amint letelnek a nyári szabadságok, postázzák folyóiratunk idei negyedik számát, amelyben 28 cikket, tanulmányt olvashatnak. Ebből talán a legjobban várt hír: Elkészült az új OTSZ! Persze ezen kívül a mérnöki módszerek mellett a katasztrófavédelem műszaki fejlesztési terveiről, az idei megvalósítás konkrét eredményeiről és a CPR rendeletnek a tűzvédelmi-tervezői, hatósági munkára, de nem utolsósorban a beruházások tűzvédelmére gyakorolt hatásáról is szólunk. No és az új tűzoltó védőruha fejlesztéséről!


Tanulmány
 
Dr. Takács Lajos Gábor
Alacsony energiaigényű épületek, passzívházak szerkezeteinek tűzvédelme
A tartósan magas és várhatóan tovább növekvő energiaárak miatt egyre gyakrabban esik szó passzívházakról. Ezek nagy hőszigetelőanyag-mennyisége speciális tűzvédelmi problémát jelent. Szerzőnk az alacsony energiaigényű épületeknél és a passzívházaknál elterjedt épületszerkezetek speciális tűzvédelmi problémáit, illetve azok megoldásait mutatja be.

 
 
Dr. Restás Ágoston
A tűzoltásvezetők döntéseinek modellezése és működése a gyakorlatban
A különleges helyzetekre igyekeznek részletesen előre kidolgozni a stratégiákat; azonban azok pontos végrehajtása, az optimális döntésekhez tervezett különböző döntéstámogató eszközök alkalmazása éles esetekben ezek ellenére is számtalanszor kudarcot vall. A valóságban végrehajtott döntések sokszor nem harmonizálnak, a körülmények figyelembe vételével nem is harmonizálhatnak az előre kidolgozott stratégiákkal; többnyire azért, mert az azok megvalósításához szükséges idő nem áll rendelkezésre.
 
Dr. Gál László
Tűzrendészet Magyarországon 1870-től napjainkig IV. – 2012-2013  
Ha jobban meg akarjuk érteni napjaink történéseit, célszerű távolabbról rápillantani – írtuk az eddigiekben. A hazai tűzrendészet alakulását történeti kontextusba helyeztük. Sorozatunkban eljutottunk napjainkig. A tanulmány a következőkben a történeti áttekintő jelleget megtartva a tűzrendészet 2012-től bekövetkezett változásait mutatja be. Ez történetünk kilencedik szakasza.
 
Dr. Lázár Gábor
ADR információforrások értékelése II. – Veszélyes anyagok gyorsinformációs kézikönyve (VAX)
A hazai veszélyesanyag-balesetek hatékony kezelésének elengedhetetlen feltétele, hogy az elsődleges beavatkozók megfelelő időben rendelkezzenek az elhárításhoz szükséges, a beavatkozás előrehaladtával arányos veszélyesanyag-információval. A balesetek során felhasználható rövid információ források közül a VAX kézikönyv értékelésére vállalkozott szerzőnk.
 
Fókuszban
 
Hrabovszki Pál
A katasztrófavédelmi technikai eszközök középtávú fejlesztése – Mi valósul meg 2013-ban?
A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kibővült feladatrendszere és a feladatok végrehajtásához szükséges technikai eszközállománya tudatos, tervszerű fejlesztést és hatékony központi ellátórendszer kialakítását teszi szükségessé. A járművek után az egyéb felszereléseket vesszük sorra.
A katasztrófavédelem feladatai egyre szerteágazóbbak. Az ehhez szükséges technikai felszerelések száma és fajtája egyre bővül. Ezért és az eddigi gyakorlat következményei miatt a hivatásos tűzoltóságok állami irányítás alá vonása óta eltelt időszak tapasztalatai alapján, a lakosság élet- és vagyonbiztonsága megóvása érdekében elengedhetetlen volt a szükségletek felmérése, rendszerezése. E tapasztalatok birtokában készült el a katasztrófavédelmi technikai eszköz- és járműállomány megújítására és továbbfejlesztésére vonatkozó átfogó, középtávú stratégiai terv. A fejlesztéseknek két fő területe van:
1.      Megfelelő képességű és mennyiségű jármű rendszerbe állítása.
2.      A beavatkozáshoz, annak szakszerű és biztonságos végrehajtásához szükséges védőeszközök, felszerelések, az infó-kommunikációs és egyéb technikai eszközök rendszerszemléletű biztosítása, fejlesztése foglalja.
 
Önkéntes Tűzoltó Egyesületek támogatása 2013-ban – 220 millió forint
Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény a Belügyminisztérium fejezeti kezelésű előirányzatai között támogatást biztosít az önkéntes tűzoltó egyesületek részére a tűzoltás-, műszaki mentési tevékenységéhez kapcsolódó technikai ellátás javításának, az üzemeltetési költségek valamint az önkéntes tűzoltók oktatásának támogatására 120 millió forint összegben. Ezen felül az árvízi védekezésben végzett tevékenységet követően újabb 100 millió forint összegre lehet pályázni.
 
Rosenbauer HEROS Smart – csak okosan
A csapatpróbákat követően HEROS Smart sisakra adott le megrendelést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mik voltak a szempontok? Milyen tulajdonságok miatt esett a választás erre a típusra?
 
Adorján Attila
Felderítés füstben UCF hőkamerával
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Katasztrófavédelmi Mobil Laborok felszerelései közé választotta Dräger cég új fejlesztésű eszközeit (légzőkészülék, vegyvédő ruha, hőkamera, gázkoncentráció mérő, vegyi felderítő gázvizsgáló csövecskék). Ezek közül a rendkívül sokoldalú hőkamera használatához ad praktikus tanácsokat szerzőnk.
 
Talpalatnyi biztonság – HAIX Florian Pro csizmák
A mentések során az egyik legfontosabb, mondhatni „alap” védőöltözet a csizma. A nem megfelelő lábbeli gyakorlatilag azt a „szállítóeszközt” teszi tönkre, ami a tűzoltó számára egyedüliként áll rendelkezésre, amikor minden más csődöt mondott.
 
A tűzoltósisakok új generációja: Dräger HPS 7000
Előző számunkban a HPS 7000 sisak “születését” követtük nyomon – most lássuk, milyen eredmények születtek a fejlesztés során. A sisakon meglátszik, hogy a Dräger a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordított a felhasználók véleményére. A 2008-ban elindult kezdő lépések után több, mint 100 tűzoltósággal konzultáltak világszerte, feldolgozták a tűzoltóságok követelményeit, szükségleteit, kívánságait és összekapcsolták a legújabb technológiákkal, amelyekkel nem csak sisakot, de egy fejvédelmi rendszermegoldást fejlesztettek. Milyen használati megoldást kínál az új Dräger HPS 7000 Pro sisak?
 
Kutatás
 
Dr. Mógor Judit, Bonnyai Tünde
Veszélyhelyzeti prognózis és a beválás vizsgálata
Egy új felkészülési módszertant vezettek be a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, ez a negyedévente készülő veszélyhelyzeti prognózis, amely a feladatokra való felkészülés és a tervezés kiindulópontja. Ezt mutatják be szerzőink.
 
Módszer
 
Badonszki Csaba, Szikra Csaba, Szilágyi Csaba
Tűzvédelmi mérnöki módszerek a világban – a szomszéd rétje
A mérnöki módszerek kifejezést egyre gyakrabban használjuk a tűzvédelemben. Ez is mutatja, hogy valamilyen változás kezdődött el ezen a szakterületen. Miután már több cikkben foglalkoztunk a fogalom tartalmával, most felkértük szerzőinket, hogy elméleti, hatósági és a gyakorlati nézőpontból cikksorozatban dolgozzák fel a témát. Ennek első részeként kitekintünk olyan országokba, ahol a mérnöki módszereknek már van múltja is.
 
Tűzvédelmi mérnökök szervezetei a világban
A tűzvédelem és ezen belül a megelőzés egységes elveinek kidolgozása, a mérnöki – egzakt méréseken, adatokon, számításokon alapuló – módszerek fejlesztése egyre inkább a világ tűzvédelmének fő vonalába kerül. Két jelentős szervezetet mutatunk be. 
NFPA – Nemzeti Tűzvédelmi Szövetség, VFDB – Német Tűzvédelmi Szövetség
 
Megelőzés
 
Mészáros János
Mérnöki módszerek a FUTURA projektnél – és a segítségükkel elért eredmények
Az előző számunkban bemutatott régi magtárépület faszerkezeteinek és formájának megmentése kapcsán a tűzvédelmi tervezés általános kérdései után a mérnöki módszerek alkalmazására fókuszálunk. A kapcsolódó két cikket (dr. Takács Lajos Gábor, Gyapjas János) is ennek a témának szenteltük.
 
Dr. Takács Lajos Gábor
Mérnöki módszerek az építészeti tűzvédelmi tervezésben
Mit tekintünk mérnöki módszernek? Miből kell kiindulni egy épület tervezésekor tűzvédelmi szempontból? Milyen célokat tűzhetünk ki? Milyen védelmi szintet kell megcélozni? Mi a funkció szerepe a védelmi szint meghatározásában?
 
Gyapjas János
Mérnöki módszerek a tűzvédelmi tervezésben – a tűzvédelmi szakhatóság szemszögéből
Hogyan jelennek meg a mérnöki módszerek a tűzvédelmi tervezésben az elsőfokú tűzvédelmi szakhatóság szemszögéből? Mit tekintünk mérnöki módszereknek? Mit értünk a mérnöki módszerek fogalom alatt? Mit tapasztal a hatóság?
 
Technika
 
Szűk helyeken is – új Metz gépezetes tolólétra
A Rosenbauer konszerhez tartozó Metz új, gépezetes tolólétrájával bővült a cég járműpalettája. A fejlesztés új dimenziót nyit a mozgékonyság és a flexibilitás terén, mivel egy, a magasból mentési gyakorlatban többször is előforduló problémát orvosol: a L32A-XS-sel szűk helyeken, illetve eddig el nem érhető holtterekhez is felemelhető mentőkosárral rendelkezik.
 
 
Rosenbauer: fogyókúrás párduc a kínálatban
Jócskán „lefogyott” Rosenbauer Panthert mutatott be az osztrák cég egy sajtótájékoztató keretében 2013. január 22-én Karlsruheban: a Panther S 6x6 teljesítmény szempontjából méltó tagja lehet a palettának, mérete azonban alkalmassá teszi kisebb reptereken való bevetésre is.
 
Légzésvédelem és hevederek – egyszerre
A mentésben, tűzoltási munkálatokban a légzésvédelem nagyon sok helyzetben alapvető követelmény. De mi van olyankor, ha mindezt leesés elleni védelemmel is kombinálni kell?
Szűk és magas helyeken mindez komoly kihívás. Ennek az alapvető problémának a kiküszöbölésére törekedtek a MSA mérnökei az alphaFP megalkotásakor, amely egy gyakori kifejezéssel élve valódi „kettő az egyben” megoldás. A speciális leesés elleni testheveder ugyanis úgy van kialakítva, hogy az Airmax és Airgo MSA légzésvédelemhez gyorsan és egyszerűen hozzákapcsolható.
 
Szabályozás
 
Mihály István
Alternatív lehetőség tűzoltó készülékek elhelyezésére – az „oltóanyag-egység”
A hazai tűzoltókészülék-elhelyezés szabályait vizsgálva arra jutott szerzőnk, hogy általános esetekben – ahol konkrétan nincs külön jogszabályi, hatósági, szabvány előírás – csak a készenlétben tartandó eszközök darabszámát határozza meg az Országos Tűzvédelmi Szabályzat. Joggal vetődik fel a kérdés, ilyen esetekben nem lehetne-e figyelembe venni az adott készülékek oltásteljesítményét is? Ennek megválaszolásához a német elhelyezési rendszert tanulmányozta. A különbségek szemléltetésére mintafeladatot készített. Mi történik, ha az oltásteljesítményt is figyelembe vesszük?
 
Lestyán Mária
Építési termékek forgalomba hozatalára és beépítésre, betervezésére vonatkozó új rendeletek
2013. július 1-től hatályos az EU 305/2011 számú Építési Termék Rendelete az eddigi Építési Termék Irányelv helyett. A rendelet rövidített elnevezése a szakzsargonban az angol kifejezés után CPR (Construction Products Regulation). Melyek a rendszer (gyártó, tervező, kivitelező) szereplőinek feladatai a CPR szerint? Milyen hatása lesz ennek a tűzvédelmi tervezői, szakértői munkára?
 
Lestyán Mária
A teljesítményorientált tervezés a CPR-hez kapcsolódó új szabályozások tükrében
Az építési termékek CPR alapon történő forgalomba hozatalának feltételeit és a teljesítménynyilatkozatokat követően a megváltozott teljesítménynyilatkozat alapú tervezés tervezői feladatait és felelősségi köreit mutatjuk be.
 
Lestyán Mária, Nagy Katalin
Forró téma a CPR körül – a IV. TMKE Szakmai Napon
Ismét újított a TMKE! Ezúttal rendhagyó módon pódiumbeszélgetés keretében mutatták be a CPR rendelet és a hozzá szorosan kapcsolódó hazai Kormányrendelet tervezet az építési termékek beépítésének, betervezésének feltételeire vonatkozó előírásait.Ki a tervező? Ki határozhatja meg az egyes építési termékek tűzvédelmi teljesítmény jellemzőjét, és ki miért felel? Az ehhez hasonló kérdések váltottak ki nagy érdeklődést a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete IV. szakmai napján 2013. július 5. pénteken Bugyiban. Ahogy lapunkban úgy a pódiumbeszélgetésen is Lestyán Mária vezette fel a témát. Már a kérdések is izgalmas eszmecserére adnak okot.
 
Munkabiztonság
 
Zsitnyányi Attila
Az R13 tűzoltó bevetési védőruha fejlesztése
Az R13 tűzoltó bevetési védőruha gyártója, a Respirátor Zrt., több évtizede foglalkozik védőruházat és egyéni védőeszközök fejlesztésével, gyártásával. Az elmúlt évek során – külföldi igények miatt – saját tűzoltóruházat fejlesztésébe is kezdtek.   Magyar partnerük közreműködésével 2002 óta szállítottak tűzoltó bevetési  ruhákat többek között a Magyar Honvédség részére. E tapasztalatok birtokában indult egy újabb korszerű tűzoltó védőruha fejlesztése.
 
Kórász András mérnök
Hármas ruhapróba – nyilatkozatözönnel
2013. május 8-án és 16-án, valamint június 13-án – különböző helyszíneken – védőruha-próba zajlott a BM OKF szakembereinek részvételével. Ezekről különböző hírek és vehemens nyilatkozatok jelentek meg, összekeverve tesztet, próbát, gyakorlatot, védőképességet stb. A tényeket, és az események tapasztalatait mutatja be szerzőnk!
 
Fórum
 
PUR kontra PIR – kis lépésnek tűnik?
Sokak számára szőrszálhasogatásnak tűnhet a PUR- és a PIR-hab megkülönböztetése, mondván: tulajdonképpen ugyanarról van szó, ez is hab, az is hab. Bár a nevük csak egyetlen betűben tér el, valójában hatalmas a különbség. Közben itt a tűzvédelmi fejlesztés újabb lépcsőfoka az IPN. Szerzőnk ezt a témakört járja körül, elsősorban tűzvédelmi szempontból vizsgálva az anyagokat.
 
Sebők Imre
Tűzriadó, sötétségben?
Egy tűzvédelmi rendszer megtervezésénél a hő- és füstérzékelők, oltóberendezések dominálnak. De valóban elég a tűz leküzdésére koncentrálni? Elegendő manapság, ha csak arra összpontosítunk, hogy minél előbb megszüntessük az életveszély okát?  Mi kell még, ha tudjuk, hogy tűz esetén a tomboló óriási hő és füst drámaian csökkentheti a benn maradók túlélési esélyeit?
 
Új OTSZ
 
Érces Ferenc
Elkészült az új OTSZ –  Új megközelítés, tervezői felelősség
Az elmúlt év tavaszán megkezdődött egy teljesen új megközelítésen alapuló Országos Tűzvédelmi Szabályzat kidolgozása. Az óriási munka gyors ütemben és rendkívül széles szakmai és érdekképviseleti körök bevonásával zajlott. A rendelettervezet a kitűzött rövid határidőre, rendkívül feszes munkamenetben, az előzetes ütemezésnek megfelelően, időt és energiát nem kímélő, kitartó munkával elkészült. Melyek az új szabályozás fő elemei? – Erre találnak választ lapunkban!
 
Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983

Vissza

Ezt a hírt eddig 1659 látogató olvasta.