Híreink

Új rendelet: az építési termékek beépítésének és betervezésének új szabályairól

2013. július 23.

Amint már jeleztük, s a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének szakmai napjáról is beszámoltunk, az építési termékek beépítésének és betervezésének szabályai jelentősen változtak. S mindez a tűzvédelmi szakterületet is alapvetően befolyásolja. Megjelent a 275/2013 (VII. 16.) kormányrendelet. Mi változott és hogyan?


2013. július 01.-től hatályba lépett építési termékek forgalomba hozatalát EU-s szinten szabályozó CPR rendelet. Ez megváltoztatta az építési termékekkel kapcsolatos eddigi szabályozást, ami a hazai jogszabályok megváltoztatását vonta maga után. Az első változás a 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 2013. július 1-jei hatályon kívül helyezése volt, amelyet 2013. július 19-i hatállyal az építési termékek építménybe történő betervezésének és beépítésének szabályait rögzítő új kormányrendelet követett.
 
Az építési termékek beépítésére vonatkozó hatályos előírások:

• 305/2011 EU rendelet,
• Építési törvény és a
• 275/2013. (VII. 16.) Kormányrendelet.
 
A 305/2011/EU rendelet és a 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet
 
Az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról és a 89/106/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 305/2011/EU rendelet valamennyi előírása  2013. július 1-étől Magyarországon is hatályos

Az új szabályozás az "alapvető" – követelményeket állapítja meg (Essential Requirements, ERs)

-  A termékek műszaki előírásait, harmonizált szabványokban fogják rögzíteni.
-  A szabványok alkalmazása önkéntes, a gyártó alkalmazhat más műszaki előírást, de bizonyítania kell, hogy a terméke megfelel a direktíva alapvető követelményeinek.
-  A harmonizált szabványoknak megfelelően legyártott termékekről fel kell tételezni, hogy megfelelnek a vonatkozó lényeges követelményeknek.
 
A cél, hogy a tervező által elvárt terméktulajdonságok összhangban legyenek az építőanyag-gyártók nyilatkozatával, és ezért az egyes termékcsoportok jellemző felhasználási módjai tekintetében határozzák meg a lényeges terméktulajdonságokat. Az építési termékek megfelelőségét a tervezett felhasználás szempontjából állapítják meg.
 
Teljesítménynyilatkozat

• Harmonizált szabvány által szabályozott építési termék esetében, vagy ha a termék megfelel egy, a termék vonatkozásában kiadott európai műszaki értékelésnek, a gyártónak forgalomba hozatalkor nyilatkozatot kell kiállítania a termék teljesítményére vonatkozóan.
• A teljesítménynyilatkozat elkészítésével a gyártó felelősséget vállal azért, hogy az építési termék megfelel a nyilatkozatban rögzített teljesítménynek.
 
Az építési termékek felhasználására vonatkozó jogszabályi előírásokat az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 2013. július 1-jével hatályát vesztette [109/2013. (IV. 9.) Korm. rend. 7. § (2) bek.].
 
A 305/2011/EU rendelet által nem szabályozott kérdésekre vonatkozóan lépett hatályba 2013. július 19-én az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet.
Ez a teljes építési termékkörre hatályos - a betervezésre és a beépítésre vonatkozóan.
 
Az új kormányrendelet részletes szabályaival a következő hírlevélben fogunk foglalkozni. Az új jogszabály szövege innen letölthető.
 
Az Építési törvény rendelkezései
 
Az építési termékek beépítésének feltételeit jelenleg – a 305/2011/EU rendelet mellett – az Építési törvény (1997. évi LXXVIII. törvény, Étv.) tartalmazza. Az Étv. 2013. július 1-jétől hatályos rendelkezése szerint építménybe építési terméket csak az építményekre vonatkozó alapvető követelmények teljesülése mellett szabad betervezni, illetve beépíteni.
 
Alapvető követelmények
 
• 1., Mechanikai szilárdság és állékonyság
• 2., Tűzbiztonság

Az építményeket úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy tűz esetén
- az épület teherbíróképessége meghatározott ideig fennmaradjon,
- a használók az építményt sértetlenül elhagyhassák vagy egyéb módon lehessen őket kimenteni. - A tűz és a füst keletkezése és terjedése az épületen belül korlátozott legyen,
- a tűz a szomszédos építményekre lehetőleg ne terjedjen át és
- a mentőegységek a mentést biztonságosan végezhessék.
• 3., Higiénia, egészség- és környezetvédelem
• 4., Használati biztonság
• 5., Zajvédelem
• 6., Energiatakarékosság és hővédelem
• 7., A természeti erőforrások fenntartható használata
 
Mikor alkalmas az építési termék?

a) a gyártói teljesítménynyilatkozatban foglaltak megfelelnek az elvárt műszaki teljesítményeknek (305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 4. cikk), vagy
b) az egyedi műszaki dokumentáció (a 305/2011/EU rendelet 37. és 38. cikkei) az uniós jogszabályban leírtak szerint rendelkezésre áll, és az abban foglaltak igazolják az elvárt műszaki teljesítményeknek való megfelelést, vagy
c) az építési termék megfelel a külön jogszabályban meghatározott követelménynek
 
A kormányrendelet
 
A  275/2013. (VII. 16.) Kormányrendelet 1. számú melléklete 35 termékcsoportot határoz meg, amelyben hangsúlyos módon megjelenik a tűzvédelem. Erre vonatkozóan jelentős munka lesz a konkrét tartalmi elemek kidolgozása és az OTSZ fogalmaival való hrmonizálása.
 
A megfelelőség igazolás kikerült a műszaki leírásából
 
2013. július 1-jétől a kivitelezési dokumentáció részét képező műszaki leírás tartalma is módosult. A tervezőnek már a betervezett építési termékek műszaki teljesítményére vonatkozó nyilatkozatot kell készítenie a megfelelőség igazolására vonatkozó nyilatkozat helyett.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 3278 látogató olvasta.