Híreink

Mezőgazdasági erőgépből különleges tűzoltó szer

2023. április 11. 09:43

A viszonylag kis magasságban történő beavatkozás, a mentés egyre többször okoz gondot a tűzoltóságoknál. A SIGNAL 112 – Nemzetközi Tűzoltó- és Mentőszolgálati Szakvásáron az ausztriai Oberwartban bemutatott rakodók frappáns megoldást jelenthetnek erre a problémára. Erre mondják: „Ez nekünk miért nem jutott eszünkbe?”.


A SIGNAL 112 szakvásáron többek között egy különleges traktorra figyeltünk fel. Teleszkópos rakodómunka és munkafelületen történő beavatkozás, amit a tűzoltói gyakorlatban mentőkosárnak nevezünk, 11–17 m emelési magasságig biztosítható azokkal az építőiparban, mezőgazdaságban és egyéb ipari területeken alkalmazott traktorokkal, amelyeket tűzoltósági használatra átalakítottak.

A magasból mentőkhöz hasonlóan van két elülső támasz, amely a biztonságos pozíciót biztosítja, mégpedig nagyon helytakarékos módon. Hátsó támasztékra viszont az optimális súlyeloszlás és persze a kisebb magasság miatt nincs szükség. A beavatkozás feltételeit a teleszkópos kar maximális 16,7 m-es hosszáig az integrált oldalirányú eltolási és szintezési funkciókat még egyenetlen terepen is biztosítja.

A cég képviselőjének tájékoztatása szerint az osztrák tűzoltóságok már 30 ilyen járművet rendszeresítettek, amelyeknek mentőkosarába gyorsbeavatkozó is telepíthető. Az átépítés alapja egy MERLO P 40/17 teleszkópos rakodó, a fotók és a videó pedig a Mauerkircheni Önkéntes Tűzoltóság járművéről készültek.

 

Az ajánlott két típus fő adatai

Emelési magaság (max.):

11 m

16,7 m

Emelőerő (max.):

3,5 t

4 t

Motorteljesítmény (max.):

75 LE

75 és100 LE

 

Működési diagram

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 570 látogató olvasta.