Híreink

Tűzoltó exkavátor a Rosenbauertől

2022. június 08. 07:20

A Rosenbauert nem lehet ötlethiánnyal vádolni: most egy osztrák-szlovák vegyes fejlesztésű tűzoltó exkavátorral (aka kotró- vagy markológéppel) rukkolt elő, amelyet elsősorban az erdőtüzes portfólióban helyeztek el, de amely számos más katasztrófavédelmi területen is megállja a helyét.


Az elmúlt évek bevetései alapján egyértelművé vált, hogy számos esetben a tűzoltóságok arzenálja átfedésbe kerül az erdészetekével és/vagy az építőipari cégekével. Szélviharok által kiforgatott fatörzsek, ágak eltávolítása, villámárvizek elvezetése, gátak építése, szivattyúzás, tűzvédelmi sáncok, árkok kialakítása erdőtüzeknél – a lista évről évre növekszik. Ezért nem a valóságtól elrugaszkodott ötlet egy tűzoltósági célra kialakított markológép – az osztrák gyártót pedig nem kell félteni, ha innovációról van szó.

 

Osztrák-szlovák fejlesztés

A kotrógép két fő részből áll: egy összkerékhajtású alvázból, illetve az exkavátormodulból, ahol a teleszkópos gémet és a kanalat egy külön, 126 lóerős motor hajtja, 85 kN maximális ásóerőt biztosítva ezzel. A teleszkópos kar 14,6 méteres vízszintes hatótávolságának köszönhetően a gép egy tűzesesetnél biztonságos távolságban működtethető a lángoktól. Az emelőkapacitás behúzott karral 7, maximálisan kinyújtva 2,6 tonna.

A tűzoltó kotrógép alapesetben a terepjárós körökben méltán nagyra tartott Tatra alvázra épült, 6×6-os és 8×8-as változatban, 400 mm hasmagassággal és 1200 mm-es gázlóképességgel érkezik, így egyértelműen a nehezen megközelíthető erdőtüzekhez szánták (de más alvázzal is kérhető). Az alváz egyébként nem véletlen: a Rosenbauer a szlovák CSM Industry-vel közösen fejlesztették ki annak saját, UDS márkanevű, többfunkciós kotrójuk alapján. 

A hatkerekű változat esetén „teljes átjárás” van a két komponens, vagyis az alváz és a kotrómodul között. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az exkavátor teljes egészében működtethető a vezetőfülkéből, ugyanakkor az egyszerűbb helyváltoztatási és stabilizálási parancsok kiadhatók a kotrómodul fülkéjéből (lassú előrehaladás, jármű kanyarodása, letalpalás stb.) is.

 

Víztakarékos oltás

A nyolckerekes változat már nem csak földmunkákra, hanem tényleges erdőtűzoltásra is alkalmas, ugyanis egy kiegészítő rekeszben tűzoltó rendszer is tárolható 500 literes víztartállyal. Ha ezt a gyártó saját UHPS (ultramagas víznyomású oltó) megoldásával kombináljuk, már ekkora vízmennyiséggel is kiváló oltási eredmény érhető el. A jármű külön kérésre speciális önvédelmi fúvókarendszerrel is kérhető.

 

Fotó: Rosenbauer

Vissza

Ezt a hírt eddig 735 látogató olvasta.