Híreink

Közúti gépjárművek biztonsági adatlapja – Mit hol keressünk?

2022. június 10. 07:22

A tűzoltóságok egyik fő feladata közlekedési baleseteknél a tűzoltás, műszaki mentés. Közben egyre újabb technológiákkal készülnek járművek. Hogyan lehet itt hatékonyan beavatkozni, úgy, hogy közben a tűzoltó se legyen veszélyben? Ezekre a mentési kártyákra hívtuk fel korábban a figyelmet. Minek köszönhetjük ezek létrejöttét? Hogyan tudunk eligazodni rajtuk?


Szabványosított adatlapok

A CTIF (International Association of Fire and Rescue Services) kezdeményezte a Nemzetközi Szabványosítási Szervezetnél (ISO: International Standardization Organization) a közúti gépjárművek biztonsági adatlapját egységesítő szabvány kidolgozását. Ennek eredményeként négy szabványt jelent meg az ISO 17840-es sorozatban:

  • ISO 17840-1:2015: Közúti járművek – Információk az elsődleges és másodlagos beavatkozók számára – 1. rész: Biztonsági adatlap személyautókra és könnyű kereskedelmi járművekre.
  • ISO 17840-2:2019: Közúti járművek – Információk az elsődleges és másodlagos beavatkozók számára – 2. rész: Biztonsági adatlap buszokra és nehéz kereskedelmi járművekre.
  • ISO 17840-3:2019: Közúti járművek – Információk az elsődleges és másodlagos beavatkozók számára – 3. rész: Veszélyhelyzeti beavatkozás útmutató minta.
  • ISO 17840-4:2018: Közúti járművek – Információk az elsődleges és másodlagos beavatkozók számára – 4. rész: Hajtási energia azonosítás.

A szabványok megtalálhatóak az ISO honlapján (www.iso.org).

 

Mit tartalmaznak az adatlapok, útmutatók?

A szabványsorozat egységes jelöléseket és színkódokat használ a meghajtásokra, az üzemanyagtartályokra, akkumulátorokra és azok elhelyezkedésére. Meghatároz egy egységes, szabványos biztonsági adatlapot, amely a gépjármű felépítéséről gyors információt nyújt a beavatkozók számára.

A veszélyhelyzeti útmutató pedig részletesebb információt tartalmaz a kockázatokról, veszélyekről, megszakítási, elzárási pontokról.

A lényeg, hogy a gépjárműgyártók a szabvány által meghatározott jelöléseket, színkódokat, biztonsági adatlapot, veszélyhelyzeti útmutatót használják elősegítve ezzel az egységek beavatkozását.

Az információ terjesztésére a CTIF kidolgozott három csomagot, mely 18 nyelven – közte magyarul is – elérhető, így a gyártók, készenléti szolgálatok könnyen elérhetik, megismerhetik, alkalmazhatják ezeket. Az alábbi linkekre kattintva a magyar nyelvű pdf-ek érhetők el (Google Drive link):

A biztonsági adatlapok, veszélyhelyzeti útmutatók felépítése az ISO 17840-es szabvány szerint:

  1. Azonosítás / felismerés
  2. Indításgátlás / rögzítés / emelés
  3. Közvetlen veszélyek kiiktatása / biztonsági szabályok
  4. Hozzáférés az utasokhoz
  5. Tárolt energia / folyadék / gáz / szilárd anyag
  6. Tűzeseti teendők
  7. Teendők merülés esetén
  8. Vontatás / szállítás / tárolás
  9. További fontos információk
  10. A használt jelölések magyarázata

Vagyis a biztonsági adatlap, és a veszélyhelyzeti útmutató egy esetlegesen bekövetkező balesetnél a beavatkozás menetének megfelelően tartalmazza a szükséges információkat.

 

Járművek jelölése

Az egyik legfontosabb információ a balesetet szenvedett gépjármű meghajtásának típusa. Fel kell-e készülni nagyfeszültségű részegységek, lítium-ion akkumulátorok, vagy különböző hajtógázok jelenlétére.

Az ISO 17840-4-es szabvány az alábbi jelöléseket tartalmazza:

szürke

gázolaj

vörös

benzin

zöld

gáz

fehér

kriogén folyékony nitrogén gáz

kék

hidrogén

narancssárga

nagyfeszültség

A tömegközlekedési járműveknél a jármű oldalán, tetején elhelyezett jelölések már messziről – esetleg drón használatával, felülről – látszódnak, és segítik a kárhelyparancsnoknak meghatározni a beavatkozás megfelelő módját.

 

Járművek mentési kártyái – tűzoltóknak

Ennek a munkának az eredményeként tudunk tájékozódni olyan kérdésekről: Hol lehet feszítő-vágóval beavatkozni? Hogyan lehet a sérültet a leggyorsabban kimenteni egy sérült járműből? Hol vigyázzunk a légzsákra, a magasfeszültségű vezetékre? Hol van a járműkarosszéria megerősítve, vagyis hol ne vágjunk? Mindez gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást tehet lehetővé.

http://www.vedelem.hu/hirek/36/3592-jarmuvek-mentesi-kartyai-%E2%80%93-tuzoltoknak

 

Heuliez elektromos busz, a nagyfeszültségű komponensek jelölésével

Vissza

Ezt a hírt eddig 1107 látogató olvasta.