Híreink

Balatonátúszás: első ízben, élesben vizsgázott az INCA hullám előrejelzés

2013. augusztus 05.

Az ország legnagyobb nyíltvízi sporteseményén 8 ezren indultak. A résztvevők biztonsága az egyik legfontosabb szempont. Ennek legkiszámíthatatlanabb eleme az időjárás, amihez a meteorológia újabb fegyverét a hullám előrejelzést próbálták ki éles helyzetben. A pontos és részletes analízisek a jövőben a rendezvények biztonságának megteremtéséhez adhatnak segítséget.


A 2013. július 20.-ai Balatonátúszás alkalmával az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen tesztelte a hullámmagasság előrejelzéseket, melyek az INCA rendszer és a WRF modell segítségével lettek előállítva.
 
Számos intézkedés mellett, amelyhez biztonsági folyosón elhelyezett hajók, és emberek sokasága jelenti a hátteret a meteorológiai előrejelzés sok mindent meghatároz, esetenként a rendezvény elhalasztását eredményezi. A hőmérséklet mellett a szél alapvetően befolyásolja a rendezvényen résztvevők biztonságát. A kis területre nagypontossággal készülő előrejelzéseket, most hullám magasság előrejelzésekkel egészítették ki. A kimenetek óránként frissültek és el lettek küldve a viharjelzők és a Somogy megyei katasztrófavédelem részére.
Már a rendezvény előtt látható volt, hogy a szél elsősorban a nyugati medencében produkált hullámokat. Az óránként frissített előrejelzésekből arra lehetett következtetni, hogy a szél élénkülése (25-30 km/h) kiterjed az átúszás vonalára, és ott is mérsékelt hullámzást okoz.
Ez azonban – bár a versenyzők dolgát nehezítette, és többen hivatkoztak is rá – nem jelentett olyan biztonsági kockázatot, ami miatt le kellett volna állítani a rendezvényt.
Az ultrarövidtávra készített ábrák korrekten jelezték, hogy a szélsebesség és a hullámmagasság a déli, kora délutáni órákra átmenetileg csökkenni fog.
 

 
1. ábra: Hullámmagasság (szín, cm) és 10m szél (nyilak, m/s) analízise az INCA rendszer alapján, 2013. július 20. 10 órára (08 UTC) vonatkozóan
 
Az INCA későbbi előrejelzései mutatták, hogy a keleti medencében megerősödik a szél, ami ott okoz jelentősebb hullámzást. A középső medencében, vagyis az átúszás területén 20-25cm magasságú hullámokat jeleztek a déli partra, s itt az átlagszelet 4-5 m/s-ra jelezték előre. Az 5 m/s nagyjából olyan határ, amitől a hullámok tarajossá válhatnak, s gondolni kell a biztonsági intézkedésekre.
Azonban a nagyobb hullámzást inkább Balatomáriafürdő és Szántód-Zamárdi környéken valószínűsítette az előrejelzés. A 30-35 km/h lökéseket továbbra is prognosztizálták, viszont azt is jelezték, hogy lassan változik a szél karaktere. Eszerint, a széllökésekhez képest, magasabb lesz az átlagszél, emiatt pedig megnő a hullámzás intenzitása.
 
A szélerősödés az esti órákban valóban bekövetkezett, ami miatt a Balaton középső medencéjére is kellett adni az elsőfokú viharjelzést. Ez azonban a rendezvényt már lényegesen nem befolyásolta.     
 


 
 
Mindez azt is mutatja, hogy az eddigi kísérletek és fejlesztések jól szolgálják az ilyen vízi rendezvényeken résztvevők biztonságát.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1336 látogató olvasta.