Híreink

Magyar Tűzoltó Szövetség - egyesülési tervek?

2013. szeptember 09.

A Magyar Tűzoltó Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013. szeptember 03-án 13.00 órakor a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma épületében a tűzoltó egyesültek közbiztonságot szolgáló, közösségerősítő, hagyományőrző, illetve civilkapcsolati és pályázati tevékenységéről tartott sajtóbeszélgetést.


A beszélgetés kiindulópontjaként lehangzott, hogy a hazánkban a Magyar Tűzoltó Szövetség tagszervezeteként közel 1100 tűzoltó egyesületből mintegy 700 rendelkezik a helyi adottságokhoz igazodó tűzoltási, műszaki mentési képességgel, amely megközelítőleg 400 különböző célú beavatkozásra alkalmas tűzoltó gépjárművet jelent. Az egyesületek tagjai önként, fizetség nélkül, szabadidejükben részt vesznek a székhelyük szerinti település tűzmegelőzési, tűzoltási és műszaki mentési feladatainak ellátásában. Emellett nagy gondot fordítanak a helyi, illetve a tűzoltóhagyományok ápolására, a közösség erősítésére és az utánpótlás nevelésére.
 
Magyarországon a körülbelül 20 ezer önkéntes egyesületi tag fele szakmai végzettséget is szerzett, tevékenységének magasabb színvonalú ellátása érdekében.
 
A tűzoltó egyesületek tagjai, lehetőségük szerint megkezdik a különböző veszélyhelyzetekben a szükséges elsődleges beavatkozást, ezzel csökkentve vagy megszüntetve a kockázatot. Közel 1000 település illetve 1,5 millió ember mentő- tűzvédelmében vállalnak szerepet. A helyi közösségi élet aktív résztvevőiként jól ismerik a helyi viszonyokat, az ott élő embereket.
 
A tűzoltó egyesületek közül felszereltség és képzettség alapján eddig 423 kötött együttműködési megállapodást a területileg illetékes hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal. S beavatkozásaik száma 2011-ben megduplázódott, amely nagyságrendben évi mintegy 10 000 esetet jelent. A legtöbb beavatkozás szabadtéri tüzek, épülettüzek, vízeltávolítás, fakidőlés, állatmentés, illetve egyéb viharkárok, vagy a rendkívüli időjárás, pl. a téli évszak miatt vált szükségessé.
 
A tűzoltó egyesületek fejlődése következtében jelentős mértékben csökkenhet az első beavatkozások megkezdéséhez szükséges idő, amely alapvető tényezője a lakosság biztonságának.
 
Az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatása és további fejlesztésük biztosítása fontos közérdek, ezért Magyarország éves költségvetéséből az ez idáig a részükre elkülönített 120 millió forint állami támogatást - amely 1998-2002. között még 400 millió forint volt - Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Bakondi György tű. altábornagy javaslatát is figyelembe véve, a Kormány az erre a célra a kötelezettségvállalással nem terhelt maradványokból 2013. júniusában további 100 millió forint átcsoportosítással soron kívüli megnövelte.
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Együttműködési Alap terhére - országos tűzoltó találkozók és versenyek, hagyományőrző programok, szakmai-, ill. továbbképzésekmegvalósítására -miniszteri egyedi elbírálású pályázat keretén belül 2013. júliusában a MTSz részére hétmillió forint támogatás odaítélésről döntött.
 
 
Dobson Tibor a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a tűzoltóságokat tömörítő három szervezet, a Létesítményi Tűzoltóságok Szövetsége, az Önkéntes Tűzoltóságok Szövetsége és a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) egyesítését kezdeményezi jelentette be.
Az egyesülés a lobbierő növelésén túl azért szükséges, hogy egységesen tudják képviselni a szakma stratégiai érdekeit - mondta Dobson Tibor.   
Ezzel párhuzamosan el kívánják érni az önkéntes tűzoltószervezetek támogatásának növelését, ugyanis a mintegy hétszáz aktív egyesületben tevékenykedő 25 ezer önkéntes ötször annyi értéket ment meg évente, mint amennyivel az állam támogatja a tevékenységüket - tette hozzá.
Dobson Tibor szerint a tűzoltó-egyesületek tagjai évente 1,5-2 millió munkaórát dolgoznak ingyenesen, több milliárd forintnyi értéket mentenek meg évente az ország mintegy ezer településén. Ez pedig sokszorosa annak a 220 millió forintnak, amennyivel az állam az idén támogatta a szervezetek működését.
Éppen ezért el szeretnék érni, hogy több figyelmet kapjon a tűzoltó-egyesületek tevékenysége, ezt szolgálná a három szervezet egyesítése is - mondta Dobson Tibor.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1343 látogató olvasta.