Híreink

Kettős jubileumot ünnepelt a TIFO

2013. október 22.

A MOL-csoporthoz tartozó tiszaújvárosi Tiszai Finomítóban (TIFO) október 10-én ünnepelték meg, hogy 40 évvel ezelőtt ott alkalmazták hazánkban először a habbal oltási technikát, illetve négy évtizeddel ezelőtt írták alá a vállalat alapító okiratát.


A MOL - a fővédnökséget is elvállaló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF), valamint Tiszaújváros önkormányzatával közösen – szervezte meg a kettős jubileumi ünnepséget a TIFO-ban. A rendezvény apropóját két esemény 40 éves évfordulója szolgáltatta. Egy részt négy évtizede, 1973. október 11-én hajtottak végre ott egy olyan tűzoltási kísérletet, amely során 60 ezer köbméter kőolajos tartálytüzet szimuláltak a tűzoltók, melyet az addig nem alkalmazott habbal oltási technikával oltottak el. Másrészt 40 éve, 1973. február 18-i dátummal adta ki a dr. Szekér Gyula vezette Nehézipari Minisztérium a Tiszai Kőolajipari Vállalat, a későbbi TIFO alapító okiratát.
 
A TIFO tanácstermében összegyűlteket - levezetőként - Takács József, a MOL tűzvédelmi és folyamatbiztonsági vezetője üdvözölte, majd köszöntötte a résztvevőket Bérczi László dandártábornok, az OKF főfelügyelője, Fasimon Sándor, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese és Bráz György, Tiszaújváros polgármestere is.
 
Az elmúlt 40 év történéseit elevenítette fel saját emlékei, tapasztalatai alapján Szénási Tibor, a TVK egykori vezérigazgató-helyettese, Tiszaújváros két nyugalmazott tűzoltó parancsnoka, Magyarsóki György és Skobrák Róbert, valamint  Pimper László, a FER Tűzoltóság és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, tűzoltóparancsnok és Macz János tűzoltó alezredes, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.
A dupla jubileumát ünneplő vállalatot Fejes Róbert, a TIFO vezetője mutatta be a jelenlevőknek.
 
A délelőtti programot közös ebéd zárta, ahol Pethő Zsolt, a MOL Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója, a TVK vezérigazgatója mondott pohárköszöntőt.
A TIFO tűzoltással kapcsolatos kiállításának megtekintése mellett az egybegyűltek délután Fejes Róbert „idegenvezetésével” , autóbusszal körbejárták a telephelyet, majd a tartályparkban Timkó Ferencnek, a TMM Kft. tiszaújvárosi tűzoltó parancsnokának kalauzolása mellett megnézhették az ott kiállított old-timer tűzoltó eszközöket, járműveket, illetve színvonalas bemutatót láthattak a mai modern tűzoltási felszerelések alkalmazásáról.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1545 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: