Híreink

Az önkéntes tűzoltó egyesületek 2013. évi I. pályázata

2013. november 07.

Hazánkban több mint 1.000 bejegyzett ÖTE közül mintegy 550 végez aktívan tűzoltási, mentési tevékenységet. Közülük 425 ÖTE kötött együttműködési megállapodást hivatásos tűzoltósággal. Az idei évben két pályázatot írtak ki az önkéntes tűzoltó egyesületek részére, az elsőben 120, a másodikban 100 millió forintnyi összegre lehetett pályázni. Az első pályázat eredményeinek összegzését adjuk közre.


Magyarország mentő tűzvédelmi ellátásának rendszerében a szaktevékenységet vállaló önkéntes tűzoltó egyesületek fontos szerepet játszanak, ezért a működésükhöz szükséges feltételek megteremtéséhez az államnak is hozzá kell járulnia.
 
A korábbi évek támogatásával (évi 120 millió Ft) szemben idén az önkéntes tűzoltó egyesületek részére összesen 220 millió Ft összegű keret állt rendelkezésre. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetséggel közösen két pályázatot írt ki az ÖTE-k tűzoltás, műszaki mentési tevékenységéhez kapcsolódó technikai ellátás javításának, felülvizsgálatának, az üzemeltetési költségek, az önkéntes tűzoltók oktatásának, valamint szertár építéshez, felújításhoz és bővítéshez való hozzájárulásnak támogatására és EDR rádió ellátásra a vállalt feladatokhoz kapcsolódóan.
A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg mértéke 120 (1. pályázat), illetve 100 (2. pályázat) millió Ft volt.
Pályázatonként egy ÖTE csak egy pályázatot nyújthatott be, a pályázatokon belül több támogatási fajtára.
Az 1. pályázatra
  • az I. és II. kategóriájú EMÜ-t kötött ÖTE legfeljebb 1.000.000 Ft,
  • a III. kategóriájú legfeljebb 300.000 Ft támogatási igénnyel élhetett.
Az 1. pályázaton 367 pályázó kapott támogatást, az alábbiak szerint:
 
 
Az 1. pályázat alkalmával a BM HEROS Zrt. 849.385 Ft értékű munkadíjat ajánlott fel 4 pályázónak a 120 millió Ft támogatáson felül. További pályázaton felüli érték az ÖTE személyi állományának térítésmentesen megtartandó kisgépes és szivattyúkezelői műszaki tanfolyamok, amelyeknek csak a vizsgadíjait kell finanszírozni a megítélt támogatásból. Ami azt jelenti, hogy 2013. december 31-ig 515 fő átemelő szivattyú, 349 fő hidraulikus mentőkészlet, 671 fő pedig motoros láncfűrész tanfolyamon és vizsgán vesz részt. Továbbá tűzoltó technika (szivattyú) típus tanfolyamon és vizsgán 412 önkéntes tűzoltó szerezhet képesítést. Gépjárművezetők részére megkülönböztető jelzést használó gépjármű vezetésére jogosító engedély kiadása előtti közlekedéspszichológiai vizsgálaton (a továbbiakban: PAV) 120 önkéntes tűzoltó vesz részt.
Az 1. pályázat keretén belül Tűzoltó technika- és védőeszköz támogatás keretében a BM OKF a megyei igazgatóságok útján az alábbi, új eszközöket adta át az ÖTE képviselőknek:
            48        db        felújított légzőkészülék
            221      db        "B" tömlő
            358      db        "C" tömlő
            94        db        kombinált sugárcső
            42        db        osztó B/C-B-C
            74        db        puttonyfecskendő
            32        db        kereső lámpa neve
            116      db        kézi balta tokkal
            49        db        mentőkötél (30 m)
            141      db        kapacs nyéllel
            150      db        szikracsapó nyéllel
            384      db        kámzsa
            220      db        melles csizma
            58        db        mászóöv
            94        db        tűzoltó bevetési védőruha
            370      pár       tűzoltó védőcsizma
            174      db        tűzoltó védősisak
            319      pár       tűzoltó védőkesztyű
 
A szétosztható pályázati keretösszegekre, az 1. pályázatra a 369 pályázótól 272 milliós igény érkezett, igény érkezett, így az elbírálás érdekében a Bíráló Bizottság prioritási sorrendet állított fel, mely szerint kiemelt jelentőséggel bírt, hogy valamennyi, együttműködési megállapodással rendelkező pályázó részesüljön pozitív elbírálásban. A bírálati szempontok között szerepelt a képzési kapacitásokat figyelembe véve a képzési igények támogatása, a gépjárművek műszaki vizsgáztatása és a III. kategóriába sorolt ÖTE-k felzárkóztatásának lehetősége.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1285 látogató olvasta.