Híreink

Fuga - Fontos a tűzvédelmi tervezők munkája

2013. november 12.

Milyen fontos az együttműködés az építész és a tűzvédelmi tervező között? E köré szervezte a Budapesti Építészeti Központ és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete 2013. november 5-én a Budapesten, kicsit az építészmérnökökre áthangszerelve, a Futura élményközpontról márciusban Balatonföldváron tartott szakmai konferenciáját. Ennél azonban tovább mentek, kíváncsiak voltak a résztvevők véleményére is. Az eredményeket is közöljük.


Az akkori hírben rendhagyó tematikáról, izgalmas, egymásra épülõ elõadásokról, a mérnöki és hatósági szemléletmód egységérõl szóltunk egy projekten keresztül.
Nyilván az elõzõ sikeres rendezvénynek tulajdonítható az ismétlés a neves helyszínen, amit 50 résztvevõ érdeklõdése is mutatott.
Az élményközpont épületeinek tervrajzai segítették az érkezõk ráhangolódását, amit változatlanul három szemszögbõl (jelenlegi és tervezett OTSZ, szakértõi, hatósági) közelítve vizsgáltak az elõadók. A különbség, hogy Gyapjas János tû. õrnagy helyett Farkas Sándor és Urbán Vince alezredesek képviselték a hatósági oldalt.
 
Nagy Katalin TMKE elnök rövid bevezetõje után, az alaphangot Lenzsér Péter DLA építész az épületrõl és a tervezésrõl szóló nagy ívû áttekintése adta meg, majd a végén az õ összefoglalója zárta keretbe a napot. A feladat olyan volt, mint az épület elõtt álló (szintén általa készített) Tensegrity – mondta. A cél a mûemléki faszerkezetek megõrzése és a tûzvédelmi követelményeknek megfelelõ épület megvalósítása nem volt egyszerû. Ezt a folyamatot a tervezésben elsõként a kísérletezés, a számítás, a tûzmodellezés szakasza; majd újra a tervezés, a különféle - eleinte egymásnak feszülõ - szakmai szempontok vitája, majd harmonizálása követte. Megállapítása szerint a tervezõk összefogásának eredménye az épület. Egyenként talán minden szakág lehetne jobb, de a projekt, az épület, a cél szempontjából az optimum született meg.
 
Mészáros János, a tûzvédelmi tervezõ, fergeteges bevezetõvel helyezte képbe a tüzes témában talán kevésbé beavatottakat, kitérve az új OTSZ-re is. Ezt követõen elegánsan bemutatta a tervezési folyamatot, azokat a dilemmákat, amelyek mentén a vita és a modellezések zajlottak.
Dr. Takács Lajos az építészeti tûzvédelmi tervezés lépéseit és buktatóit, valamint a mérnöki módszereket alapos, a kapcsolódó példákat is citáló elõadása az általánosabb összefüggések irányába mutatott. Ez utóbbihoz kapcsolódott Kulcsár Béla rövid, lényegre törõ 10 perces összefoglalója a történelmi faszerkezetekrõl és a méretezés kérdéseirõl.
 
A hatósági oldalról felmerülõ kérdéseket, dilemmákat Urbán Vince saját példákkal illusztrált elõadása tette szemléletessé. Farkas Sándornak jutott a legnehezebb feladat: idõhiány miatt félretéve a hozott ppt-t, rövid összefoglalójával sikerült a leglényegesebb kérdésekre irányítani a figyelmet és bizonyítani lehet röviden beszélve is kiemelni a lényeget és osztatlan sikert aratni.
 
Nagy Katalin elnöki zárszója mellé egy kis kérdõívet is illesztett, amelynek összefoglalójából tudhatjuk a jelenlévõk véleményét is.
 
A résztvevõk – a szokásos iskolai osztályozás szerint – a témaválasztást, a téma feldolgozási módját, és az elõadók felkészültségét nagy többségében kiválóra értékelték. A konferencián alkalmazott technikát többnyire jónak, (Volt némi bizonytalanság az elején.) a büfét megfelelõnek értékelték. (Lehet javítani!)
„Milyen mértékben hallott újdonságot a konferencián?” kérdésre adott (43% nagyon, 34% kiemelkedõen) válaszok azt mutatják, hogy felkészült érdeklõdõk töltötték meg a termet. Ami igazán érdekes, hogy a konferencián elhangzottak alapján a tûzvédelmi tervezõk munkáját 89% nagyon fontosnak tartotta.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1542 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: